GÖNÜL MORSÜNBÜL- Antalya'nın Tünektepe Teleferik Tesisi'nde, teleferik hattını tutan demir direklerden birinin yerinden koparak kabinlerden birine çarpması sonrasında 1 vatandaş hayatını haybetmiş, çok sayıda kişi ise teleferikte mahsur kalmıştı.
Yaşanan teleferik faciasından sonra gözler diğer şehirlerdeki teleferiklere çevrildi.
1974 yılında İzmir’in Balçova ilçesinde kurulun ve İzmir’in simgelerinden biri olan İzmir Teleferik'in 2008 yılında bakım ve onarımı için kapsamlı çalışma başlatılmış, teleferik 2015 yılına kadar kapalı kalmıştı.
2004-2008 yıllarında İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden Grand Plaza’da Genel Müdür olarak görev yapan Birol Soylu, teleferiğin kapatılması sürecini Egepostası’na anlattı.
Soylu şunları söyledi:
“TELEFERİKTEN BİZ SORUMLUYDUK”
“Balçova Teleferik İşletmeleri, Genel Müdürlüğümüze bağlıydı. Dolayısıyla işletmeden tamamen biz sorumluyduk. Her sene bizim yaptığımız rutin bir şey vardı. Otuz küsur yıllık bir teleferik olması hasebiyle uzmanlardan sık sık görüş alıyorduk.
“BAŞVURUMUZ ÜZERİNE BİLİRKİŞİ HEYETİ GÖREVLENDİRİDİ”
Bu uzmanların başında da Makine Mühendisleri Odası geliyordu. 2008 yılında Makine Mühendisi Odası’na bizim yazılı başvurumuz üzerine oda bir bilirkişi heyeti görevlendirdi.
“AŞIRI BİR METAL YORGUNLUĞU OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI”
Bu bilirkişi heyetinin raporu neticesinde aşırı bir metal yorgunluğu olduğunu, teleferiğin güvenli olmadığını ve teleferiğin acilen kapanması gerektiği yönünde rapor verildi.
“AZİZ BAŞKAN’A ‘ACİL KAPANMASI GEREKTİĞİNİ’ BİLDİRDİM”
Ben de Genel Müdür olarak o dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu'na bu rapora bir üst yazıyla birlikte teleferiğin acil kapatılması gerektiğini, kapatılmaması durumunda da genel müdürlük olarak sorumluluk kabul etmeyeceğimizi belirten bir yazı gönderdim.
“İZMİR’İN SAĞLIKLI BİR TELEFERİĞİ OLDU”
Aziz Bey de gereğini yaptı. Teleferiği 2008 yılında kapattı. Teleferik yaklaşık olarak 7 yıl kadar kapalı kaldı. İhale süreçleri, yenilenme süreçleri derken şu andaki mevcut yeni, sağlıklı bir İzmir'in teleferiği oldu.
“UZMANLAR TARAFINDAN RUTİN BAKIMLARIN YAPILMASI ÖNEMLİ”
Burada tabii bu tür işletmelerde genel müdürler bu işleri bilemeyebilir. Bu gayet doğaldır. Hiçbirimiz makine mühendisi değiliz. Ama uzman kuruluşlar ve uzman odalarla birlikte çalışmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulayacağım. Antalya'daki kazada böyle bir rapor sanırım yapmamışlar. Böyle bir eksiklik olmuş olabilir. Bu konuya dair detaylı bilgim olamadığı için bilmeden de konuşmak istemiyorum. Ama bu tür işletmeleri yapan kamu kuruluşlarına özellikle hatta ve hatta şahıs işletmelerinde bile muhakkak ki yıllık rutin bakımlarının yapılmasıyla birlikte ilgili odalarla birlikte çalışmalarının önemini bir kez daha görmüş olduk.
SOYLU BAŞKAN TUGAY’A SESLENDİ
İzmir’in her ne kadar yeni ve sağlıklı bir teleferiği olsa da yeni yönetime ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Cemil Tugay’a, teleferiğin yıllık kontrolleri konusunda Makine Mühendisleri Odası gözetiminde bilirkişilerle çalışmalarını tavsiye ederim. Nitekim bu tarz felaketlerin yaşanmaması için tedbir ve denetim her şeyden önce geliyor."