Ege Postası
Geri

Eskinazi: Zamlar, ihracat hedeflerini saptıracak

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarına art arda gelen zamlar nedeniyle maliyet hesaplayamaz duruma geldiklerini söyledi. Eskinazi, "Zamlar, ihracat hedeflerini saptıracak. Tüketici fiyatlarında yüzde 61, üretici fiyatlarında yüzde 115’e ulaşan artış, enflasyon rakamları üzerinde domino etkisi yapacak" dedi.
Eskinazi: Zamlar, ihracat hedeflerini saptıracak
Haberler / Ekonomi
4 Nisan 2022 Pazartesi 14:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Jak Eskinazi, bugün yaptığı yazılı açıklamada, pandeminin etkisinin azaldığını, Rusya-Ukrayna savaşında da gerilimin düşmesini beklediklerini belirti. "Dünya dış ticaretinde dengelerin tekrar oturmasını beklerken bu dönemde gelen zamlar sanayici ve ihracatçının belini büktü" diyen Eskinazi, Türkiye’nin doğal gazda yüzde 100, petrolde de yüksek oranda dışa bağımlı olduğuna dikkat çekti. Eskinazi, açıklamasında şunları kaydetti:

"ENFLASYONUN YAKICILIĞI ARTACAK"

"Ocak-şubat döneminde Türkiye’nin ihracatı yüzde 21,4’lük artışla 37,5 milyar dolara ulaştı. Buna karşın ithalattaki artış yüzde 49,2 ile 55,7 milyar dolara çıktı. Türkiye’nin dış ticaret açığının artmaması için üretim ve ihracat iklimini koruması gerekiyor. Bu maliyetlerle bunu sağlayamayız. Türkiye’de çarkların dönmesine olanak sağlayacak bir ekosistem kurgulanmalı. İhracatçılar olarak, Türk ekonomisinde yaşanan çalkantılar nedeniyle hem iç hem de dış kökenli büyük belirsizlikleri yönetemez konuma geldik. Bu zamlar enflasyon rakamları üzerinde de domino etkisine yol açacak. Enflasyon rakamları daha da yükseltecek. Enflasyonun yakıcılığı artacak.”

SANAYİ DOĞAL GAZINA BİR YILDA YÜZDE 549 ZAM

Türkiye İstatistik Kurumu’nun raporuna göre; 2021 yılının ikinci döneminde sanayide kullanılan elektriğin 1 kilovatsaat ücreti yüzde 68,9’luk artışla 96,8 kuruşa yükseldi. 2022 yılı başında ve nisan ayında gördüğü zamlar sonrasında sanayide kullanılan 1 kilovatsaat elektriğin fiyatı 230,10 kuruşa ulaştı. Sanayide kullanılan doğal gaz fiyatlarındaki artış da son bir yılda yüzde 549 oldu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası