Eskinazi, yaptığı yazılı açıklamada TÜİK tarafından açıklanan 2020 büyüme rakamlarını değerlendirdi.
Türkiye'nin üçüncü çeyrekte G20 ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Jak Eskinazi, son çeyrekte de yüzde 5,9 büyüme yakalandığını, böylelikle küresel salgınla mücadeleyle geçen 2020 yılının yüzde 1,8'lik büyüme oranıyla tamamlandığını belirtti.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin bir araya geldiği G20 ülkeleri arasında sadece Türkiye'nin yüzde 1,8 ve Çin'in yüzde 2,3'lük büyüme oranlarıyla diğer ülkeler arasında pozitif olarak öne çıktığına işaret eden Eskinazi, "Ülkemiz 2020 yılında Çin'in ardından dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi
oldu. Büyümenin gerçekleştiği kalemler de önemli. Tarım sektöründe yüzde 4,8, sanayide yüzde 2 artış söz konusu." ifadelerini kullandı.
Eskinazi, Türkiye'nin 2020 yılında salgın koşullarına rağmen 169,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğine değinerek bu yılın ilk ayında da 15,5 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracat rakamına ulaşıldığını anımsattı.
Büyümede ihracatın önemine dikkati çeken Eskinazi, şunları kaydetti:
"IMF, Türkiye ekonomisinin 2021'de yüzde 6 oranında büyümesini öngörüyor. Bütün gelişmiş ülke ekonomileri resesyon gerçeğiyle yüz yüze gelirken Türkiye'yle ilgili pozitif büyüme beklentisinde ihracat sektörünün payı büyük. Büyüme rakamlarının en büyük itici gücü ve destekçisi ihracat olmuştur. Salgında devreye alınan birçok tedbir ve destekle, ticarette geliştirdiğimiz yeni yöntemlerle, dijitalleşme hamlelerimizle ülkemizi dünyadan ayrıştıracak bu pozitif büyüme verisine ulaştık. Hedefimiz, yüksek hızlı büyüme değil yüksek kaliteli sürdürülebilir bir ekonomik büyüme. Türkiye, fiyat istikrarı ve finansal istikrar mücadelesini sürdürürken üretim ve ihracatı artırmaya dayalı büyüme stratejilerini reform adımlarıyla destekledikçe önümüzdeki dönemde bu standardı yakalayabilir. Böylelikle doğrudan yatırımlar ve uluslararası ticaretteki gelişimin önü daha da açılacak ve artacaktır."