Ege Postası
Geri

F-16'lar IŞİD hedeflerini vurdu

Dün gece yarısından sonra havalanan Türk jetleri sınır boyundaki IŞİD mevzilerini hedef aldı. Saldırılarda sınırın hemen yakınında konuşlanan IŞİD varlıklarına yönelik saldırılar gerçekleştirildi. İki gün önce Kilis Valiliği tarafından 'özel güvenlikli bölge' olarak duyurulan bölge jetler tarafından 4 kez bombalandı. Jetlerin attığı bombaların sesleri Kilis'ten de duyuldu. Operasyona dün şehit düşen astsubayın Yalçın Nane'nin adı verilirken, operasyonun Suriye hava sahasına girilmeden gerçekleştirildiği ve 2 karargah ile 1 toplama merkezinin vurulduğu öğrenildi.
F-16'lar IŞİD hedeflerini vurdu
Haberler / Güncel
24 Temmuz 2015 Cuma 09:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Son MGK toplantısında değerlendirilen istihbarat raporları doğrultusunda hükümet, TSK’ya sınır illerinde tedbirleri arttırma talimatı vermişti. Tedbirler konusunda komutanlıklara genel bir direktif de iletilmişti. Bunun üzerine TSK, önemli birliklerini Türkiye-Suriye sınırındaki kritik noktalara kaydırmıştı. İstihbarat raporlarında IŞİD’in en çok yasadışı geçiş yaptığı belirtilen bölgelerde yığınak yapılmıştı.

Dün TSK’nın önlemleri nedeniyle geçişlerde sorun yaşamaya başlayan IŞİD, Mehmetçik’e ateş açarak Astsubay Mehmet Yalçın Nane’yi şehit etmişti. Mehmetçik’in karşılık vermesiyle IŞİD militanı öldürülmüştü. 5. Zırhlı Tugay’dan 4 tank da IŞİD hedeflerini vurmuştu.


Diyarbakır 2'inci Hava Kuvvet Komutanlığı 8'inci Ana Jet Üssü'nden saat 03.12 itibarıyla 5'er dakika arayla 3 F-16 savaş uçağı havalandı.
 
Uçakların havalanmasının ardından kısa süre sonra Kilis'in Seve Köyü'nün karşısındaki IŞİD kontrolündeki bölgeden ağır patlama sesleri duyulmaya başlandı.
 
Patlama sesleri sınırdan uzakta olan Kilis merkezine de ulaştı. İlk gelen bilgiler, Suriye'nin Havar Köyü'nde bulunan IŞİD hedeflerinin savaş uçakları tarafından bombalandığını gösteriyor.


Bölge sakinleri de Kilis karşısına denk gelen Suriye topraklarındaki IŞİD'e ait bazı noktalarda ağır patlama seslerinin geldiğini aktardılar.

Operasyon kararı dünkü Güvenlik Zirvesi'nde alındı.

Başbakanlık'tan operasyon açıklaması

Diyarbakır'dan havalanan F-16'lar, Kilis'in karşısındaki Suriye tarafındaki Bab bölgesindeki IŞİD hedeflerini bombaladı. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Saat 03:12'de Diyarbakır 8. Jet Ana Üs Komutanlığı'ndan 3 F-16 havalanmış, 03:40 - 03:53 arasında icra edilen hava harekatı ile DAEŞ terör örgütüne ait 3 hedef vurulmuştur. Daha önceden belirlenen 2 karargah ve 1 toplanma noktasına 4 güdümlü bomba atılmıştır. Uçaklarımız 04:24'te üslerine intikal etmişlerdir" denildi.

Saat 03:40 ile 03:53 arasında icra edilen hava harekatına ilişkin Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle; "Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu başkanlığında 23 Temmuz tarihinde Çankaya Köşkü’nde yapılan Güvenlik Toplantısı’nda sınırımızda yaşanan DAEŞ Saldırısı değerlendirilmiş ve alınacak güvenlik önlemleri kararlaştırılmıştır. Bu çerçevede, Türk Silahlı Kuvvetleri milli imkan ve kabiliyetler ile Özel Güvenlik Toplantısı’nda alınan kararlar çerçevesinde DAEŞ terör örgütüne ait Suriye sınırları içindeki hedeflere dönük bir operasyon gerçekleştirmiştir. Saat 03:12’de Diyarbakır 8. Jet Ana Üs Komutanlığı’ndan 3 F-16 havalanmış, 03:40 - 03:53 arasında icra edilen hava harekatı ile DAEŞ terör örgütüne ait 3 hedef vurulmuştur. Daha önceden belirlenen 2 karargah ve 1 toplanma noktasına 4 güdümlü bomba atılmıştır. Uçaklarımız 04:24’te üslerine intikal etmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ulusal güvenliğini korumak için gerekli önlemleri almakta kararlıdır. Başbakanlık Koordinasyon Merkezi ve ilgili kurumlar tarafından kamuoyu süreçle ilgili bilgilendirilecektir." 

OPERASYONUN AYRINTILARI 
- Gece yarısı 03.12'de 3 F-16 Diyarbakır'dan havalandı.
 
- Savaş uçakları, 2 IŞİD karargahı ile 1 toplama noktasını vurdu.
 
- Türk savaş uçakları belirlenen hedeflere Suriye hava sahasını ihlal etmeden güdümlü füzeler gönderdi.
 
- Uçaklar, 1 saat 12 dakika içerisinde (04.24) operasyonu tamamlayarak üsse döndü.
 
- Operasyona 'Şehit Yalçın' adı verildi.
 
- Uçak kayıtları ve insansız hava araçlarıyla hedeflere verilen zayiat gözden geçiriliyor.
 
- Türkiye, operasyonun başlaması ile birlikte müttefiklerine de bilgi verdi.
 
- Harekatın kapsamı, IŞİD hedefleriyle sınırlı tutuldu.
 
Harekatın yasal temelini 2 Ekim tarihli tezkere oluşturuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin saldırı halinde angajman kuralları çerçevesinde karşılık vereceği çok önceden açıklanmıştı. Birçok kez Türk topraklarına düşen top ve havan  mermisi nedeniyle bu kural, yaşama geçirildi. İlk kez hem astsubayın şehit edilmesi hem de IŞİD militanlarının daha kapsamlı saldırı hazırlığı içine girmesi üzerine, savaş uçaklarının kullanıldığı bir hava operasyonu düzenlendi.

 
OPERASYONA ŞEHİDİN ADI VERİLDİ
Öte yandan IŞİD'e düzenlenen hava operasyonuna, 'Şehit Yalçın harekatı' adı verildi. Astsubay Yalçın Nane, dün IŞİD ile girdiği çatışmaya şehit düşmüştü.

"TÜRKİYE, SURİYE SINIRINA GİRMEDEN VURDU"
CNN Türk Ankara temsilcisi Hande Fırat, IŞİD'e düzenlenen hava saldırısında Türk F-16'ların Suriye sınırına girmediğini, bombardımanı Türkiye sınırından yaptığını duyurdu.
Operasyon kararının dün yapılan Güvenlik Zirvesi'nde alındığı öğrenildi.

2 KARARGAH 1 TOPLAMA MERKEZİ VURULDU 
Operasyonda IŞİD'e bağlı 2 karargah ve 1 toplama merkezi vuruldu.
Ayrıntılar gelecek...

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası