Ege Postası
Geri

F-35 krizine İsrail de karıştı... Netanyahu'dan ABD'ye Türkiye baskısı!

Gazze'de binlerce kişinin ölmesine ve kentin yıkıma uğramasına neden olan Netanyahu bölgede huzursuzluk yaratmaya devam ediyor. Netanyahu bu kez Türkiye'nin parasını ödediği halde alamadığı F-35 programına müdahil oldu.
F-35 krizine İsrail de karıştı... Netanyahu'dan ABD'ye Türkiye baskısı!
Haberler / Dünya
21 Kasım 2025 Cuma 10:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’nin Suudi Arabistan’a F-35 satışıyla ilgili süreci değerlendirirken, Türkiye’ye yapılabilecek olası F-35 transferine karşı tutumlarını daha da sertleştireceklerini açıkladı. 

Netanyahu, Ankara’ya savaş uçağı satışının “çok uzak bir ihtimal” olduğunu savunarak Washington’a net mesaj verdi.

Bir Telegram kanalına röportaj veren Netanyahu, ABD yönetiminin Suudi Arabistan’a F-35 satışı ve bölgesel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Satış sürecinden önce kendilerine danışılmadığını söyleyen Netanyahu, “F-35 satışından önce bize sormadılar ancak satış sonrası Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile görüştüm ve emin oldum. Muhammed bin Selman, Trump’tan istediği her şeyi alamadı.” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan ile normalleşme sürecine dair “temkinli iyimserlik” taşıdığını belirten İsrail Başbakanı, buna karşın bir Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceklerini öne sürdü.

TÜRKİYE'YE KARŞI SERT TAVIR İÇİNDE OLACAKLAR
Türkiye’ye F-35 satışı ihtimalini değerlendiren Netanyahu, ABD’nin böyle bir adım atacağına inanmadığını söyleyerek, “Mevcut olsa bile bunun çok uzak bir ihtimal olduğunu biliyorum.” dedi. Suudi Arabistan’ın İsrail ile çatışma halinde olmadığını vurgulayan Netanyahu, konu Türkiye olduğunda F-35 transferine karşı daha sert bir tavır alacaklarını da iddia etti.

Netanyahu, Suriye ile yürütülen güvenlik anlaşması görüşmelerine ilişkin de “Suriye’nin bizimle bir güvenlik anlaşmasına varma konusunda İsrail kadar, hatta belki daha fazla çıkarı var.” değerlendirmesinde bulundu.

F-35 PROGRAMI NEDEN İPTAL OLDU 
Türkiye’nin F-35 macerası, 2002’de programa ortak olarak dahil olmasıyla başladı. F-35'ler için gün sayılırken 2019’da Rusya’dan alınan S-400 savunma sistemiyle fikirler değişti. 

Washington, “iki sistem bir arada olmaz” diyerek Türkiye’yi programdan çıkardı. Ankara’nın parasını ödediği uçaklar ABD’de hangarda kaldı; Türk pilotlarının eğitimleri durduruldu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası