FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle İzmir'de 180 okulun Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kapatıldığını ve bu okulların hizmet binalarının yakın zamanda özelleştirileceğini kaydeden Demir, "İzmir'de tam gün eğitim sistemine geçebilmek için yaklaşık 200 binaya ihtiyaç var. Kapatılan okulların hizmet binalarının satılması yerine Milli Eğitim Müdürlüğü'ne devredilerek ihtiyacın karşılanması gerekiyor" dedi.
Türkiye'deki ikili eğitim sistemi AK Parti hükümetinin orta vadeli programı kapsamında, 2019 yılının sonuna kadar tam gün eğitim sistemine dönüştürülecek. İzmir'de şu an 2 bin 942 okul/ kurum binası ve 22 bin 163 derslik bulunuyor. Eğitim sisteminin tam güne geçilebilmesi için İzmir'de yaklaşık 200 okul binası ve 4 bin 500 ek dersliğe ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyüp Demir, FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle İzmir'de 180 okulun KHK'larla kapatıldığını hatırlattı. El konulan okullardan 12'sinin imam hatip lisesi olarak faaliyete geçtiğini diğerlerinin ise satılmasıyla ilgili çalışmalar yürütüldüğüne dikkat çeken Başkan Demir, "İzmir'de tam gün eğitim sistemine geçebilmek için yaklaşık 200 binaya ihtiyaç var. El konulan okulların hizmet binalarının satılmasından ziyade İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde değerlendirilmesi daha doğru olacaktır. İzmir'de şu an 2 bin 942 okul/kurum hizmet binası ve 22 bin 163 derslik bulunuyor. İlk ve ortaokulda derslik başına ortalama 32 öğrenci, genel orta öğretimde ise 27 öğrenci düşüyor. Bu sayının mesleki ve teknik eğitimde 34'e çıktığını görüyoruz. Bu rakamlar ideal rakamlar değil. Bir öğrencinin sağlıklı eğitim alabilmesi için dersliklerde 20-25 aracı öğrencinin eğitim görmesi gerekiyor. Bu bağlamda, zaten İzmir'in derslik ihtiyacı bulunuyor" diye konuştu.
"KAYNAK OLSA BİLE ARAZİ BULUNAMAZ"
Tam gün eğitim sistemine geçildiğinde en büyük sıkıntının Konak, Bornova, Karşıyaka, Buca ve Karabağlar gibi nüfus yoğunluğu fazla olan ilçelerde ortaya çıkacağının altını çizen Başkan Demir, "Nüfus yoğunluğu çok olan ilçelerimizde arazi sıkıntısı ortaya çıkacak. Yeterli bütçeniz olsa bile arazi bulamakta ve imar sorunlarıyla karşılaşmanız kaçınılmaz. Mesela yalnızca Buca'da şu an 40 okul binasına ihtiyaç var. Bu da yaklaşık bin derslik demek oluyor. Dolayısıyla kapatılıp satılmaya hazırlanan okulların İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde değerlendirilmesi daha doğru olacaktır. Ayrıca donanımlı okulların da branş okulları olarak değerlendirilmesi gerekiyor" dedi. (DHA)