Ege Postası
Geri

FETÖ sanıkları ByLock'u reddetti

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davada 147'si tutuklu 280 kişinin yargılanmasına devam edildi. Savunma yapan sanıklar, ByLock kullandıkları iddialarını reddetti.
FETÖ sanıkları ByLock'u reddetti
Haberler / Güncel
24 Ocak 2018 Çarşamba 15:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, 147'si tutuklu 280 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesince, Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı, sanıklar ve avukatlarının ByLock HTS analiz inceleme raporlarına ilişkin savunma yapacaklarını belirtti. 

Tutuklu sanık Ahmet Karataş, hayatı boyunca ByLock kullanmadığını ileri sürerek, programın ismini cezaevine girdikten sonra duyduğunu iddia etti.

İncelediği Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ile BTK raporlarının çelişkiler barındırdığını savunan Karataş, raporlarda ByLock'a 19 kez giriş yaptığının göründüğünü söyledi.

İnternete girmediği tarihte ByLock kullanmış gibi göründüğünü iddia eden Karataş, "Çeşme'de oturuyorum. 5 gün boyunca İzmir'deki bir IP'ye bağlanmış görünüyorum. İzmir'de 5 gün üst üste kalmadım. Lanet olası FETÖ örgütüyle hiçbir bağlantım yok. ByLock raporları çelişkili. Teknik olarak bu işin uzmanı değilim. Yargıtayın 'ByLock, kesin delildir.' diye kararı var. Lanet olası FETÖ'nün ilişkilendirmesinden dolayı Mor Beyin diye mağdurlar çıktı. Kim bilir, başka kimleri ilişkilendirdiler. Rapora dair bilirkişi atanmasını istiyorum." şeklinde savunma yaptı. 

Savcının, "ByLock HTS kayıtlarının incelemesinde yüzde 90'ı Çeşme'den sinyal veriyor. Tesadüf mü'" sorusuna Karataş, "Ben Çeşme'de oturuyorum." yanıtını verdi. 

Tutuklu sanık Ahmet Gençtir de ByLock kullanmadığını iddia ederek, raporun çelişkilerle dolu olduğunu, internetin olmadığı anlarda bile ByLock'a giriş yapmış göründüğünü ileri sürdü.

"Foça'da mı görev yapıyordun'" sorusuna Gençtir'in "Evet" cevabını vermesi üzerine Mahkeme Başkanı, "Rapora göre telefonun 223 kez Foça'da sinyal vermiş. Tesadüf mü'" sorusunu yöneltti. 

Gençtir, "Raporlar neye göre yapılmış'' diyorum. ByLock IP'sine yönlendirildiği için kaç kişi serbest bırakıldı'" dedi.

Tutuklu sanık Akın Beltek de raporlarda çok sayıda çelişki olduğunu öne sürerek, çok sayıda kişide "Mor Beyin" çıktığını, örgüt tarafından daha başka uygulamalar yapılmış olabileceğini savundu. 

Tutuklu sanık Alican Özcan da kendisinde ilk başta ByLock kaydı bulunmadığını, ilk duruşmada ByLock tespiti yapıldığını öğrendiğini söyleyerek, FETÖ üyesi olmadığını ve programı kullanmadığını iddia etti.

Tutuklu sanık Nurettin Baksı da, "Çeşitli programlara girildiğinde ByLock IP'sine yönlendirilmektedir. Mor Beyin faciası buz dağının görünmeyen kısmıdır. Raporun altyapısı yetersiz. Şahsımla alakalı örgütten alınmış bir mesaj bile yok. İçi boş dijital verilerle hüküm giydiriliyor. 14 Ağustos 2014'de kullanmaya başladığım görülüyor. Rapordaki bilgilere göre yüklemeden mesajlaşmışım görünüyor." şeklinde savunma yaptı.

Mahkeme heyeti, duruşmaya öğle arası verdi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmanın öğleden sonraki oturumuna bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Sanıklar, ByLock HTS analiz inceleme raporlarına ilişkin savunma yaptı. 

Tutuklu sanık Aydın Kaya, ByLock kullandığı iddiasını reddederek ByLock'a ilişkin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ile BTK raporları arasında farklılıklar bulunduğunu ileri sürerek, bu raporlarda da kendisine ait herhangi bir mesaj içeriği olmadığını iddia etti. 

Tutuklu sanık Cihangir Özcan, mahkemenin başlangıç tarihine kadar hakkında ByLock suçlaması olmadığını, mahkeme başlayınca hakkındaki ByLock iddiasını öğrendiğini belirterek, kendisine herhangi bir mesaj içeriği iletilmediğini söyledi. 

Özcan, ByLock'u cezaevinde öğrendiğini öne sürerek, "Ben 3 bin program indirmişim. Beni ByLock IP'sine yönlendirmiş olabilir. HTS raporu gelene kadar hazırlık yapmadım çünkü kendimden emindim." dedi. 

Tutuklu sanık Bülent Eryılmaz hakkındaki ByLock iddiasını reddederek, raporu hazırlayan kişilerin yetkinliklerinin araştırılmasını talep etti. 

Hakkındaki ByLock kullandığı iddiasını reddeden tutuklu sanıklardan Erol Körnes, programı kullanmadığını "Mor Beyin" yazılımının mağduru olabileceğini söyledi. 

Davanın başlangıcında Gizli tanık "Kuzgun" olarak ifade veren ve daha sonra mahkemede kimliğini açıklayan tutuklu sanık eski Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı tuğamiral Halil İbrahim Yıldız ise daha önceki savunmasında detaylı bir şekilde gerekli bilgileri verdiğini ifade etti. 

Yıldız, "ByLock yüklemedim, veri alışverişi yapmadım. Örgüt içerisinde irtibat halinde olduğum kişilerle tablet üzerinden görüştüğümü belirttim. Tablet 4 üzerinden ilgili kişilerle görüştüm." dedi. 

Savcının, "Örgüt içerisinde kod adın "Tufan" değil miyd? Gelen raporlarda ByLock kullanıcı adın 'Tufan' şifren 'Tufan 11'. Tesadüf mü'" sorusuna Yıldız, "Kullansam ne kazandıracak, kullanmasam ne kaybedeceğim. Ben her şeyi itiraf ettim zaten. Tablet üzerinden viber'le mesajlaştık." yanıtını verdi. 

Tutuklu sanık Ramazan Gencer, ByLock'u 15 Temmuz'dan sonra medyadan öğrendiğini belirterek, raporlar arasında çelişkiler, tarih, zaman farklılıkları olduğunu ileri sürdü.

Mahkeme heyeti, tahliye talebinde bulunan sanıkların talebinin reddine karar vererek duruşmayı yarına erteledi. (AA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası