
Kuzey Kıbrıs’ın Girne açıklarında 267 kişiyi taşıyan Filo Denizcilik’e ait Filojet adlı katamaran tipi yolcu gemisinin batması sonucu 8 kişi yaşamını yitirdi, 20 kişi kayboldu. Yolcuların geminin su almaya başlamasının ardından geri dönülmesini istediği, ancak görevlilerin “Her şey normal” dediği öne sürüldü. Kazanın ardından gözaltına alınan 14 kişiden 9’u tutuklandı. Geminin geçmişte kaza nedeniyle hasar gördüğünün ortaya çıkması, denetim ve sefer izinlerine ilişkin soru işaretlerini artırdı.
Girne Limanı’ndan Mersin’in Taşucu Limanı’na gitmek üzere 30 Ağustos’ta hareket eden gemi, limandan ayrıldıktan kısa süre sonra su almaya başladı. Yolcuların anlatımlarına göre geminin ön bölümünde patlama benzeri bir ses duyuldu ve ardından içeriye hızla su dolmaya başladı. Yolcuların geri dönülmesini ve Sahil Güvenlik’in aranmasını istediği, ancak görevlilerin “Her şey normal” diyerek yolcuları sakinleştirmeye çalıştığı öne sürüldü. İddialara göre uyarılara rağmen geri dönmeyen gemi yaklaşık 20 dakika içerisinde yan yatarak alabora oldu. Geminin yaklaşık 514 metre derinliğe battığı bildirildi.
TAHLİYEDE DEHŞET
Facianın ardından gemideki tahliye sürecine ilişkin anlatımlar da ihmallere yönelik soru işaretlerini artırdı. Yolcular, acil çıkış kapılarının kilitli olduğu veya açılmadığını, cankurtaran botlarına erişimde sorun yaşandığını anlattı. Bazı yolcuların denize atlayarak kurtulmaya çalıştığı, gemide mahsur kalanların ise pencereleri kırarak birbirlerini kurtarmaya çalıştığı belirtildi. Şu ana kadar 241 kişi kurtarılırken 8 kişi yaşamını yitirdi, 20 kişiye ise ulaşılamadı. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’a ait hava ve deniz araçlarının yanı sıra dalgıç ve su altı ekiplerinin katıldığı arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.
Faciaya ilişkin gözaltına alınan 14 kişi Girne Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Kaptan M.Ö., mürettebattan M.S., M.G., S.E., V.H., R.İ., Z.Ö. ve K.K. ile şirket çalışanı A.Ö. hakkında mahkeme üç gün tutukluluk kararı verdi. İkisi kamu görevlisi olmak üzere 5 kişi ise serbest bırakıldı. Mahkemede kaptan ve mürettebatın, geminin ön bölümünün dalgalar nedeniyle koptuğunu ve bunun ardından geminin alabora olduğunu savunduğu aktarıldı. Zanlılar, geminin sefere çıktığı sırada meteorolojik koşulların sefer için uygun olduğunu ve gerekli sertifika ve izinlere sahip bulunduğunu ileri sürdü. Polis Müfettiş Muavini Mehmet Mannaş ise mahkemede yaptığı açıklamada geminin sol kızak uç kısmının kırıldığını ve buradan su aldığını belirtti. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yolcuların dile getirdiği “kapıların üzerlerine kilitlendiği” ve “kaptanın gemiyi terk ettiği” yönündeki iddiaların araştırılacağını söyledi.
Arıklı, kaptanın yaklaşık 25 yıllık deneyime sahip olduğunu ve gerekli ehliyetinin bulunduğunu savundu. Geminin de kazadan yaklaşık iki buçuk ay önce Türk Loydu tarafından denetlendiğini ve gerekli belgeleri aldığını belirtti. Gemide patlama meydana geldiği yönündeki iddiaların ise teknik inceleme sonucunda netleşeceğini söyleyen Kazanın ardından geminin geçmişi de mercek altına alındı. Filojet’in yaklaşık 12 yıl önce bir kazada hasar gördüğünün belirlenmesi soruşturma dosyasına eklendi
BİLET FİYATLARI DA UÇTU
Facianın ardından yakınları gemide bulunan çok sayıda kişi bölgeye ulaşmak için yola çıktı. Ancak aileler bu kez de fahiş ulaşım ücretleriyle karşılaştı. Mersin-Ercan arasındaki yaklaşık 45-50 dakikalık uçuşların bilet fiyatlarının 35 bin lirayı aştığı görüldü. Çukurova Uluslararası Havalimanı ile Ercan Havalimanı arasındaki uçuşlarda yaşanan fiyat artışına Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul da tepki gösterdi.
Şenkul, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu koşullarda bile ticari bakış açısından çıkamadık ya, hepimize yazıklar olsun” dedi.
YANIT BEKLEYEN SORULAR
• Geminin son teknik denetimi ne zaman ve hangi koşullarda yapıldı?
• Hangi teknik ve idari belgeler incelenerek sefere çıkmasına izin verildi?
• Denetimlerde herhangi bir eksiklik veya prosedüre aykırılık tespit edildi mi?
• Gemi açık deniz koşullarına uygun muydu?
• Geminin geçmişte yaşadığı kazanın ardından gerekli onarımlar ve kontroller yapıldı mı?
• Acil durum ve tahliye prosedürleri uygulandı mı?
• Yolcuların iddia ettiği üzere acil çıkış kapıları neden açılamadı?
• Cankurtaran botlarına neden erişilemedi?
(BirGün)
Sayfa başına git







