Fenalaşan gencin ölümünde uyuşturucu şüphesi
İZMİR'in Menemen İlçesi'nde ailesiyle yaşayan ve kısa süre önce askerden dönen 21 yaşındaki Rasim Şahin, eğlenmek için arkadaşıyla gittiği Foça'dan dönüşte fenalaşınca, hastaneye kaldırıldı. Müdahalelere rağmen hayatını kaybeden Şahin'in yanında bulunan ve ifadesine başvurulan arkadaşı Y.E.'nin ecstasy uyuşturucu hap kullandıklarını, ardından da Şahin'in esrar içtiğini söylediği öğrenildi. Şahin'in kesin ölüm nedeni otopsinin ardından belirlenecek.
İZMİR - Hakkari'de komando olarak vatani görevini yaptıktan sonra tezkeresini alan Rasim Şahin, geçen pazartesi günü, Menemen'deki ailesinin yanına geldi. Bir süre dinlenmek isteyen Şahin, dün arkadaşı Y.E. ile eğlenmek için İzmir'in Foça İlçesi'ne gitti. İddiaya göre, Şahin ve arkadaşı sahilde ecstasy hap kullandı. Ardından Şahin esrar da içti. Eve dönmek üzere yola çıkan iki arkadaştan Şahin'in burnundan kan gelince, Y.E. durumu sağlık ekiplerine bildirdi. Sağlık görevlileri Şahin'i ambulansla Aliağa Devlet Hastanesi'ne kaldırdı. Burada tedaviye alınan Şahin, yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Güvenlik güçleri, Y.E.'nin ifadesine başvurdu. Y.E.'nin arkadaşıyla uyuşturucu kullandıklarını söylediği öğrenildi. Genç yaşta hayata veda eden Şahin'in cesedi, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
AİLESİ YASA BOĞULDU
Menemen'de yaşayan emekli baba İsmail Şahin, oğlunun ölüm haberiyle yıkıldı. Bir işi için Bodrum'da bulunan annesinin de acı haberi alınca İzmir'e döndüğü öğrenildi. Şahin'in ağabeyi 24 yaşındaki Serhat Şahin'in de iki yıllık yüksekokul eğitimini tamamladıktan sonra dün vatani görevini yapacağı Ankara'ya gittiği, kardeşinin ölümünü öğrenince de tekrar İzmir'e geldiği bildirildi. Ölen gencin amcası İrfan Şahin, yeğenin neden hayatını kaybettiğini henüz öğrenemediklerini, güvenlik güçlerinden konuyla ilgili bilgi alamadıklarını, uyuşturucu kullanılıp kullanmadığından haberdar olmadığını belirtti.
Uzman yardımı alınmalı
Özel Kent Hastanesi'nde görev yapan Psikolog Nezahat Bedir, son zamanlarda uyuşturucu kullanımının artış gösterdiği gibi kullanıcıların yaş ortalamasının da düştüğünü, uyuşturucuyla mücadelede yalnızca ailenin artık yetersiz kalacağını dile getirdi. Ailelerin çocuklarına sert tavırlarla yaklaşmaması gerektiğinin altını çizen Psikolog Bedir, "Gençlerin manevi anlamda boşlukları çok olduğu için uyuşturucu kullanımı arttı. Uyuşturucunun kullanımını engellemek yalnızca ailelerin yapabileceği bir şey değil artık. Bu sistemle ilgili bir sorun. Ailelere şunu yapın dersiniz, ancak bunun eğitim kısmı var, diğer alanlar var. Aileler istediğini yapsın, özellikle ergen grup, lise grubu ki uyuşturucu kullanımı ortaokula kadar düştü, çocuk yapacağından geri kalmayacaktır. Çocuğunuzla ortak hareket etmeniz gerekiyor. Çocuk sizin dışınızda sosyalleşiyor, burada önemli olan ailenin çocuğuyla ilgili olması. Aile, çocuğunun ihtiyaçlarını bilmeli, onunla daha fazla vakit geçirmeli. Bizde bu konu es geçilen bir nokta. 'O ergen, onların ne gibi sorunları olabilir k? Para kazanma sorunları yok. Tek yapacakları şey ders çalışmak' gibi yaklaşımlar var, ama onu anlamak lazım. Aslında her çocuk çağrıda bulunur, bir şey ifade eder, içine kapanır, öfkelenir bunu görmek lazım. Biz ne yaşıyorsak onlar da aynısını yaşıyor. Evet para kazanmak gibi bir sorunları yok ancak gelecek kaygıları var. Okula gidiyor okulda bir tutarsızlık var. Sürekli sınav sistemi değişiyor, küçük yaştan beri onlara sürekli gelecek kaygısı veriliyor. 'Başarılı olmazsan, adam olmazsın, adam olamazsan ne yapacaksın'' gibi yaklaşımlar çok yanlış. Çocuklar, televizyon ve internetle daha da yalnızlaşıyor. İletişim sorunları arttı. Sürekli iyi olmak zorunda tutulan ve bunu başaramayan çocuklar var. O yüzden onları dinlemek gerekiyor. Öneriler, öğütler verip sert cezalara maruz bırakmak da sorunu çözmez, birlikte hareket etmek önemli. Çocuğa, 'Ne yapabiliri? Senin bu konuda önerin nedir'' demek bile bazen yeterli olur, kendilerini değerli hissederler. Sürekli olarak çocuğa 'Sen uyuşturucu kullanıyor musun'' diyerek yasaklara maruz bırakırsak da çocukları uyuşturucuya teşvik ederiz" dedi.
Yapılacak şeyin hayatla mücadele yöntemlerini öğretip, onu geliştirmek olduğunu belirten Psikolog Nezahat Bedir, "14 yaşındaki bir çocuğa, hayatla başedebilmesini öğretmemiz gerekiyor. Sürekli okula bırakma, okuldan alma, ya da sürekli tepelerinde durmak çocukları uyuşturucu, sigara ya da alkolden uzak tutmaz. Bizim yapacağımız şey, yasak ve engel koymak yerine birlikte hareket etmek. Yapacağınız takipleri onlara hissettirmemek gerekiyor, zaten çocuğunuzu iyi tanırsanız bunlara gerek de kalmaz. Bir şeyden şüphelenilmesi durumunda da sert tavırlarla hareket etmek yerine uzman kişilerden yardım almak gerekiyor. Çocuğa ne kadar değer kaybı yaşatırsak, her şey amaçsız ve anlamsız gelirse bu insan zaten boşlukta ne yapacak, biz yetişkinler bile problemleri çözemediğimiz durumlarda, ya alkole yöneliyoruz, ya da ilaçlar kullanıyoruz. Çocuğa problem çözücü bir model olmak gerekiyor" diye konuştu.