Ege Postası
Geri

Fidan: Esat'la görüşmeye hazırız

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine yönelik saldırılarını değerlendirerek, Ürdün ve Mısır'da savaş riskine dikkat çekti. Fidan, Suriye ile dolaylı görüşmelerin sürdüğünü ve Esad ile görüşmeye hazır olduklarını açıkladı.
Fidan: Esat'la görüşmeye hazırız
Haberler / Politika
19 Eylül 2024 Perşembe 13:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, canlı yayında İsrail'in Lübnan'daki saldırılarına dair açıklamalarda bulundu. Fidan, saldırıların bölgedeki tırmanmanın bir parçası olduğunu belirterek, Lübnan'daki patlamaları "fırsat operasyonu" olarak nitelendirdi. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'ın hareketlerini önceden öğrenip paravan şirketlerle müdahale ettiğini vurguladı.

Fidan, Türkiye'nin Lübnan'a tıbbi destek sağlamaya hazır olduğunu belirtti ve İsrail'in saldırılarının adım adım Lübnan’a doğru tırmandığını ifade etti.

Siber güvenlik konusuna da değinen Fidan, Türkiye'deki farkındalığın arttığını ve hükümetin bu konuda irade koyduğunu söyledi.

ÜRDÜN VE MISIRDA'DA SAVAŞ RİSKİ VAR

İsrail'in "fanatik hükümeti"nin stratejisini eleştiren Fidan, Amerika'nın desteğiyle bu operasyonların gerçekleştirildiğini ve buna dur diyecek bir güce ihtiyaç olduğunu ifade etti. Ayrıca, Ürdün ve Mısır'da savaş riski olduğunu belirtti.

ESAD YÖNETİMİYLE GÖRÜŞMELERE AÇIĞIZ

Suriye ile normalleşme süreci hakkında da konuşan Fidan, Türkiye’nin Suriye'deki mülteci sorununun çözümü için Esad yönetimiyle görüşmelere açık olduğunu belirtti ve çatışmaların durduğu bir ortamda kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğinin altını çizerken, Dışişleri Bakanı, görüşmelerin bir süredir dolaylı olarak devam ettiğini belirterek şunları ekledi:

"İstihbari ve askeri çeşitli formatlarda görüştük. Bizim özellikle 2017'den itibaren Astana formatı ve Ruslarla yaptığımız askeri mutabakat neticesinde dondurulmuş bir savaş var artık, çatışma yok, sessİzilk ortamı var. O zamandan beri belli konuların kalıcı çözümne yönelik adımlar atıması gerektiğini düşündük.

Rejim ve muhaliflerin savaşında iki tarafın kendi anlaşabilecekleri bir siyasal çerçeve görmek istiyoruz. Türkiye ile normalleşmeden önce yurtdışındaki milyonlarca Suriyeli mülteci düşünülmeli.

Türkiye'nin istediği tarzda bir çözümün olması halinde diğer sorunları da Suriye’nin daha rahat çözeceğine inanıyorum.

Suriyelilerin 3 milyondan fazlasının Türkiye'ye geldiğini ifade eden Fidan, "5 milyonu orada rejim kontrolü dışında yaşıyor. Biz orada belli bir sistem kurmasaydık, 5 milyon Suriyeli daha gelirdi. Orada kendilerini güvende hissetmiyorlar" dedi.

KARDEŞİM ESAT'TAN ZALİM ESET'E

İç savaş öncesi aile görüştükleri Suriye liderine "Kardeşim Esad" diye hitap eden Erdoğan, cihatçı gruplara destek politikasına geçişle birlikte "Zalim Eset" dönemini başlatmıştı.

Erdoğan, daha sonra Türkiye'nin Suriye ile normalleşme süreciyle ilgili Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile olası bir görüşme için her an davette bulunabileceklerini söyledi. (HALK)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası