Ege Postası
Geri

Film seyrederken diş hekimini unutuyorlar

Şifa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi, İzmir’in ve Türkiye’nin dört bir yanından kliniğe gelen 0-13 yaş grubu çocuklara çizgi film eşliğinde ağız ve diş sağlığı hizmeti veriyor. Kendilerine özel ünitelere uzanan çocuklar,...
Film seyrederken diş hekimini unutuyorlar
Haberler / Güncel
17 Eylül 2013 Salı 10:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Şifa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi, İzmir’in ve Türkiye’nin dört bir yanından kliniğe gelen 0-13 yaş grubu çocuklara çizgi film eşliğinde ağız ve diş sağlığı hizmeti veriyor. Kendilerine özel ünitelere uzanan çocuklar, çizgi film izlerken diş hekimi korkusunu unutuyor ve konforlu bir şekilde tedavilerini tamamlıyor.

    Şifa Üniversitesi Pedotonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Altunsoy, pedodonti kliniğinde çağın diş hekimliği bilgi ve teknolojilerini çocuk hastaların hizmetine sunduklarını belirterek, "Çocuklar diş koltuğunda çizgi film izlerken diş tedavilerini yapıyoruz. Bu şekilde çocuğun ilgisini başka yöne çekip korkusunu azaltıyor ve tedavi işlemlerini çocuklar için eğlenceli hale getiriyoruz. Diş hekimi korkusu olan hastalar, zihinsel engelli hastalar ve koopere olamayan (iletişim kurulamayan) küçük çocukların ise tedavilerini genel anestezi ve sedasyon altında yapabilmekteyiz. Bu şekilde hastanın tüm diş çekimi ve dolguları tek seansta 1 ila 3 saat arasında tamamlanıyor." dedi.

    "SÜT DİŞİ DEYİP GEÇMEYİN"

    Süt dişlerinin, daimi dişlerin sağlıklı olarak oluşup sürmelerini sağlayan çok önemli rehberler olduğunu hatırlatan Altunsoy, bu konuda anne-babalara önemli bir uyarıda bulundu. Altunsoy, “Daimi dişlerin oluşumu ve çenelerin gelişimi esnasında hem fonksiyonu sağlarlar hem de kalıcı dişlerin sürecekleri yolu oluştururlar. Bu sebeple süt dişlerine ‘nasıl olsa değişecek önemsiz dişler” gözüyle bakmak, çocuğunuzun gelecekteki diş sağlığını büyük ölçüde tehlikeye sokar. Çürük ya da iltihaplı bir süt dişi, altında gelişen daimi dişin oluşumunu yavaşlatır veya bozar. Süt dişindeki harabiyetin durumuna göre bu çok hafif bir hasar olabileceği gibi, ileride daimi dişin tam fonksiyon görmesini engelleyecek ya da çürüğe dayanıksız hale gelmesine sebep olacak bir hasar da olabilir. Ön dişleri çürük nedeniyle tamamen harap olmuş bir çocukta estetik ve konuşma bozukluğunun yanında beslenme ve psikolojik bozukluklar da ortaya çıkacaktır. Bu yüzden diş çürüğü ilerlemeden erken dönemde tedavisi yapılmalıdır, daha ileri durumlarda kanal tedavisi bu aşama da geçilmişse çekim gerekecektir." şeklinde konuştu.

    "ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTE GELİN"

    Ebeveynlere, kendi tedavileri yapılırken çocuklarını da beraberlerinde getirmeli önerisinde bulunan Altunsoy, daha önce hiç diş hekimine gitmemiş çocukların, anne-babalarının tedavilerini seyrederek, diş hekimi korkusunu yendiğini söyledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası