Ege Postası
Geri

Fıstık cenneti rotasyon kurbanı

​CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, çam fıstığı ağaçlarının anavatanı sayılan Kozak Yaylası’nda 2006 yılında başlayan verimsizliğin devam ettiğini belirterek, “Durum böyleyken yaklaşık 10 yıldan bu yana bölgede ağaçlara ilişkin bilimsel çalışma yapan uzmanların rotasyonla görev yerleri değiştirilmiştir. Şu anda ekonomik anlamda çöküş yaşayan Kozak Yaylası kaderine terk ediliyor” dedi.
Fıstık cenneti rotasyon kurbanı
Haberler / Politika
28 Ekim 2014 Salı 11:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türeli, TBMM Başkanlığı’na, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle sunduğu yazılı soru önergesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin, çam fıstığı üretiminde yurtdışına yapılan ihracatının yüzde 70’ini tek başına karşılayan, çam fıstığının anavatanı sayılan Kozak Yaylası’nda 2006 yılında başlayan verimsizliğin halen devam ettiğini ifade eti.
“Bunun yanı sıra ağaçlarda görülen hastalığın tedavisine ilişkin bir ilerleme de sağlanamamıştır” diyen Türeli, şunları kaydetti:
“Tüm bunlar yaşanırken yaklaşık 10 yıldan bu yana bölgede ağaçlara ilişkin bilimsel çalışma yapan Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde görevli uzmanların rotasyonla görev yerleri değiştirilmiştir. Bu uzmanların görev yerlerinin değiştirilmesi bu zamana kadar yapılan tüm bilimsel çalışmanın boşa gitmesi ve göz ardı edilmesi anlamına gelmektedir. 
Sonuç olarak, bölgede yeni uzmanlar görevlendirilse bile aynı araştırmaların yeniden yapılması ya da yeni uzmanların konuya adaptasyonu zaman alacağı için şu anda ekonomik anlamda çöküş yaşayan Kozak Yaylası kaderine terk edilmiş olacaktır.”

“SORUNUN DAHA DA DERİNLERE İNECEĞİNE…”

Bölgede faaliyette bulunan üreticilerin endişe içerisinde olduğunu vurgulayan Türeli, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Kozak Yaylası’ndaki çam fıstığı ağaçlarında 2006 yılından bu yana yaşanan verimsizlik ve söz konusu hastalığa neden çare bulunamamaktadır'

Çam fıstığı ağaçlarında yaşanan problemlere çözüm bulmak amacıyla yıllardır bilimsel çalışmalar yürüten personelin görev yerleri hangi gerekçelerle değiştirilmiştir'

Kozak Yaylası’nı iyi tanıyan ve sorunları etüt etmiş personelin yerine gelecek olan uzmanların adaptasyon süreleri de göz önüne alındığında sorunun daha da derinlere ineceğine yönelik endişelerde haklılık payı yok mudur'

-Rotasyonla görev yeri değiştirilen uzmanların çam fıstığı ağaçlarına ilişkin hazırladığı bilimsel çalışmalar değerlendirilmiş midi? Değerlendirildiyse ne gibi sonuçlara ulaşılmıştır'
-Ülkenin önemli ihracat ürünleri arasında yer alan çam fıstığı üretiminde yaşanan sorunların çözümüne ilişkin Bakanlığınızca hazırlanan bir eylem planı var mıdı? Varsa ne zaman uygulamaya konulması düşünülmektedir'”




KOZAK’TA ÇİFTÇİ PERİŞAN
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde çam fıstığı üretiminde önemli verim kaybının yaşandığı Bergama’nın Kozak Yaylası’nda çiftçinin zor durumda kaldığını belirtti. Yüksel, “Yaylanın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından özel bölge ilan edilmesi ve çam fıstığı üreticisinin vergi ve kredi borçlarıyla ilgili yeniden bir düzenleme yapılması düşünülüyor mu” diye sordu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Kozak Yaylası’nda üretilen fıstığın büyüklüğü, lezzeti ve kalitesiyle dünyanın en kaliteli fıstığı olduğunu belirten Yüksel önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Çam fıstığı, Bergama’ya bağlı köylerde üretimini yapanlar, fabrikalarında, işletmelerde çalışanlar ve ticaretiyle uğraşanların en önemli gelir kaynaklarından biridir. Kozak’taki üreticilerimiz 2005 yılından buyana rekolte sorunu yaşamaktadır. Çamfıstığındaki verimliliğin düşüşü, hastalık gibi sorunları araştıran, projelerle Çamfıstığının üretim kapasitesini arttırmaya çalışan uzmanların tayinleri ile gündemdedir.”

ÜRETİMİ BIRAKAN VAR MI'
Önergesinde, “ Ülkemizde toplam kaç hektar alanda çam fıstığı üretilmektedir. Bu alanların ne kadarı tapulu, ne kadarı orman alanında yer almaktadır'” diyen Yüksel şu soruları da yöneltti:
“Bergama’daki çam fıstığı üretim alanı 2000-2013 yılları arasında ne kadardı? Bu alandan her yıl bazında ayrı ayrı olmak üzere, yıllık ortalama kaç ton iç fıstık elde edilmiştir'  Üretilen fıstığın ne kadarı ihraç edilmişti? İhracat geliri ve ithalat rakamları 2000-2013 yılları aralığında nedi? Çam fıstığı ihracatı ve ithalatı yapılan ülkeler hangileridir'  2000-2013 yılları aralığında yurtiçi satış gelir rakamları, her yıl bazında fıstığın kilogram fiyatı nedi? Aynı dönemde çam fıstığı üreten çiftçi sayısı nedi? 2005 yılından sonra fıstık üretiminden vazgeçmek zorunda kalarak başka ürünlere yönelmeye başlamış üretici sayısı nedi? Mahsul işleme amaçlı açılan ve kapanan işletme/fabrika sayısı kaçtı? “

UZMAN TAYİNLERİ YANLIŞ
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından çam fıstığında yaşanan rekolte düşüklüğünün nedenleri ve sorunun boyutları konusunda herhangi bir araştırma yapılıp yapılmadığını da öğrenmek istediklerini belirten CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, bu konuda araştırma yapıldıysa sonuçlarını da merak ettiklerini belirtti. Yüksel önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Verim düşüklüğü ile ilgili araştırmaları yapan Orman Bölge Müdürlüğü, Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü’ne bağlı kaç uzman çalışmaktadı? Bazı uzmanların  farklı yerlere tayin edildiği doğru mudu? Doğru ise kaç uzmanın tayini çıkarılmıştı? Bu tayinlerin sebebi nadi? Çamfıstığındaki verimliliğin düşüş nedenlerini, hastalık gibi sorunları araştıran, bilimsel çalışmalarla çamfıstığının üretim kapasitesini arttırmaya çalışan uzmanların tayinleri, devam eden projelerin başarısını engellemeyecek midi? Bölgedeki  projelerin sürekliliği bundan sonra nasıl sağlanacaktı? Uzmanların en azından proje bitimine kadar bölgede geçici olarak da olsa, görevlendirilmeleri düşünülmekte midir'  Çam fıstığındaki rekolte düşüklüğüne altın madenlerinin etkili olduğu iddiaları doğru mudu? Bununla ilgili bakanlığınızın herhangi bir tespiti var mıdı? Mantar, böcek ve hava kirliliğinin rekolte kaybındaki etkisi nedir'”

ZARARLAR KARŞILANDI MI'
Üreticilerin zararlarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından karşılanıp karşılanmadığını da öğrenmek istediklerini belirten Yüksel şunları ekledi:
“Üreticiye, mazot, gübre vb. gibi destekler verilmiş midi? Yoksa üreticiler kaderlerine mi terkedilmişti? Milli gelir kaynaklarımız arasında önemli yer işgal eden çam fıstığı üretimini desteklemek, bölge ve ülke ekonomisine katkılarını artırmak üzere, bundan sonrası için bir planlamanız söz konusu mudur'  Böylesine önemli bir ürünün yetiştiği Kozak Yaylası’nın, Bakanlık tarafından özel bölge ilan edilmesi ve çam fıstığı üreticisinin vergi ve kredi borçlarıyla ilgili yeniden bir düzenleme yapılması, yalnızca  Bergama’nın değil tüm bölgenin akciğerleri olan Kozak bölgesinin, milli park ya da doğal sit alanı ilanı edilmesi düşünülüyor mu'”


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası