Ege Postası
Geri

Fitch Ratings, Türkiye'nin büyüme tahminini düşürdü

Fitch, ABD'nin para politikasını sıkılaştırması, global para politikalarında ayrışmalar ve potansiyel piyasa oynaklığının gelişmekte olan piyasalar için ana zorluklar olmaya devam ettiğini bildirdi
Fitch Ratings, Türkiye'nin büyüme tahminini düşürdü
Haberler / Ekonomi
18 Haziran 2018 Pazartesi 21:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin 2019 büyüme tahminini 4.7'den 3,6'ya indirdi.

Fitch Ratings, Türkiye’nin nisan ayının ikinci yarısından bu yana yaptığı toplam 500 baz puanlık faiz artırımı ve faiz çerçevesinde duyurduğu sadeleştirmenin makroekonomi ve finansal istikrar için yakın risklerin azaltılmasına yardım edebileceğini bildirdi.

ABD’nin para politikasını sıkılaştırması, global para politikalarında ayrışmalar ve potansiyel piyasa oynaklığının 2018’in ikinci yarısına giderken gelişmekte olan piyasalar için ana zorluklar olmaya devam ettiğini belirten Fitch , “Gelişmekte olan piyasa para birimleri üzerinde son dönemde görülen baskı, piyasaların politika hatalarını ve tutarsızlıkları daha az affedici olduklarını ve gelişmekte olan piyasa politika yapıcıların yanıtlarının büyüme üzerinde etkileri olabileceğini gösteriyor” dedi.

Geçtiğimiz hafta yapılan merkez bankası toplantılarının para politikasında ayrışmayı ön plana çıkardığına işaret eden Fitch , “Fed normalleşme konusundaki dilini güçlendirdi ve ECB daha genişlemeci olmaya devam etti. ECB parasal genişlemeyi 2018 sonunda sona erdirecek, bu politika faizi normalleştirmeye yavaş bir başlangıca işaret ediyor. Şimdi ECB’den 2019 yılında 2 yerine 1 faiz artırımı bekmiyoruz, Fed’den ise 2018 için 4 ve gelecek yıl için 3 faiz artırımı beklentimiz ise

Gelişmekte olan piyasa para birimleri üzerinde son dönemde görülen baskının büyük olasılıkla kendine özgü riskleri ve global likiditede kaymaları yansıttığını belirten Fitch , gelişmekte olan piyasalardaki kırılganlıkların çeşitli olduğunu ve hiçbir gelişmekte olan ülkenin notunun tek başına Fed faizindeki artırımdan etkilenmediğini vurguladı.

“Dış finansman ihtiyacı var”

Ancak uluslararası sermaye akışları üzerindeki zircirleme etkinin cari işlemler açıklarını finanse etmek için portföy girişlerine ağırlıklı olarak bel bağlayan ülkeler üzerinde baskı yaratabileceğine dikkat çeken Fitch , dış borcun refinansman maliyetinin artışına veya konjonktürel parasal sıkılaştırmaları destekleyebileceğini ifade etti.

Mayıs ayında yayınlanan çapraz sektör analizlerinin Arjantin, Türkiye ve Ukrayna’nın büyük gelişmekte olan piyasalar arasında riske en çok maruz kalanlar olduğunu gösterdiğini işaret eden Fitch , “Bu üç ülkenin de büyük dış finansman ihtiyaçları var, Ukrayna ve Türkiye’de bankaların ciddi Döviz kredileri var” dedi.

“Faiz artırımı risklerin azaltılmasına yardım edebilir ancak…”

Arjantin ve Türkiye’nin gelişmekte olan piyasa döviz satışlarında ön planda olduklarına dikkat çeken Fitch , “Türkiye’de Nisan’ın ikinci yarısından itibaren yapılan toplam 500 puan faiz artırımı ve faiz çerçevesinde duyurulan basitleştirme makroekonomiye ve finansal istikrara yönelik yakın risklerin azaltılmasına yardım edebilir. Ancak yüksek yurt içi ve dış finansman maliyetleri ve zayıf para birimi büyümeyi çökertecek, bununla birlikte bu seçimle ilişkili teşviklerin geri çekilmesiyle 2019’da daha bariz şekilde hissedilecek. Türkiye için 2019 büyüle tahminimizi son Global Ekonomik Görünüm raporumuzda yüzde 4,7’den 3,6’ya indirdik” değerlendirmesine yer verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası