Ege Postası
Geri

Flaş! Sosyal medyaya savcı yasağı

Erişim Sağlayıcıları Birliği’nin, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerinin yer aldığı Twitter ile YouTube'a erişimin, mahkeme kararı doğrultusunda engellendiğini bildirdiğini duyurdu. Twitter sorunu ortadan kaldırmak için çalışmaların sürdüğünü belirtirken, Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreteri Bülent Kent, Twitter'ın kısa süre içinde açılacağını duyurdu.
Flaş! Sosyal medyaya savcı yasağı
Haberler / Güncel
6 Nisan 2015 Pazartesi 13:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Saat 12:00'dan bu yana erişime kapalı olan Twitter üzerine konuşan Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreteri Bülent Kent, Twitter'ın erişime açılmasının kısa süre içinde gerçekleşeceğini kaydetti.

Savcının şehit edilmesiyle son bulan terör baskınının fotoğraflarının yer aldığı bazı haber linklerine erişim yasağı getirildi. Yasaklama kararının uygulanma sürecinde sosyal medyaya erişimde sıkıntı yaşanıyor. Reuters'a konuşan bir yetkili ise savcıyla ilgili görüntülerin kaldırılmasını Youtube ve Twitter'dan talep ettiklerini bir cevap gelmeyince mahkeme kararı aldıklarını söyledi. Twitter ve YouTube ise yasak kararının ardından sorunu ortadan kaldırmak için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Twitter, YouTube ve Facebook'ta savcının rehin alınmasıyla ilgili bazı linklere erişim yasağı getirildi. Konu üzerine Hürriyet Dünyası'na açıklama yapan Erişim Sağlayıcılar Birliği Başkanı (ESB) Bülent Kent, Cumhuriyet Savcılığı'ndan yasak konusunda bir yazının kendilerine geldiğini; ancak sürecin devam ettiğini kaydetti. ESB'nin kararının TTNET, Turkcell, SuperOnline, Avea ve diğer erişim sağlayıcılara kararın iletilmesi bekleniyor. BTK Başkanı Tayfun Acarer ise Hürriyet Dünyası'na konuyla ilgili yaptığı açıklamada YouTube ve Twitter’ın erişime engellendiğini, Facebook için ise şu anda böyle bir uygulamanın yapılmadığını kaydetti.

Mahkeme kararına göre sitelerdeki bazı linklere getirilen erişim yasağı, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın geçen hafta teröristler tarafından rehin alınmasını içeren görsel materyallerden dolayı getirildi. Hürriyet Dünyası'na açıklama yapan Erişim Sağlayıcılar Birliği Başkanı (ESB) Bülent Kent, Cumhuriyet Savcılığı'ndan bu yönde bir yazının kendilerine geldiğini; ancak sürecin devam ettiğini kaydetti. 

ESB'nin kararının TTNET, Turkcell, SuperOnline, Avea ve diğer erişim sağlayıcılara kararın iletilmesi bekleniyor. İlk gelen bilgilere göre TTNET kararı uygulamaya aldığı için sosyal medyadaki bu haberlere bu kanaldan ulaşım sağlanamıyor. Diğer operaratörlerin de adım adım bu kararı uygulaması bekleniyor.
TALEP ETTİK, CEVAP GELMEDİ
Erişim engeli ile ilgili Reuters'a bilgi veren üst düzey bir yetkili de Savcı Kiraz'ın ailesinin görüntülerin yayınlanmasından rahatsız olduğunu belirtti ve "Hem Twitter hem de Youtube'a söz konusu görüntü ve paylaşımların kaldırılması yönünde bir bildirimde bulunuldu ancak onlar kabul etmedi, herhangi bir yanıt da verilmedi. Bu nedenle engelleme talebi doğrultusunda İstanbul'daki bir mahkeme kanalıyla bu karar alındı. Facebook için şu an için bir karar yok" dedi.


Twitter'dan engellemeyle ilgili ilk açıklama


Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntüleri nedeniyle Twitter'a erişim yasağıyla ilgili, Twitter'ın merkezinden açıklama geldi. Twitter Policy hesabından yapılan açıklamada, Türkiye'de erişim sorunu yaşandığını, en kısa sürede siteye erişimin tekrar sağlanması için çalışmaların sürdüğü belirtildi.
Twitter erişim yasağının ardından, Twitter Policy hesabı üzerinden ilk açıklamayı da yaptı.
Twitter'ın YouTube ile birlikte öğlen saatlerinde erişim yasağının gelmesiyle Twitter, Türkiye'de yaşanan kesintinin farkında olduklarını ve siteye erişimin tekrar açılması için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.




FACEBOOK'TAN İLK AÇIKLAMA
Reuters'un haberine göre Facebook, Türkiye'de mahkemenin bazı içeriklere erişimi kısıtlama kararına uyduğunu açıkladı. 

YOUTUBE'TAN YASAK SONRASI İLK AÇIKLAMA

YouTube sözcüsünün yaptığı açıklamada; '“YouTube’a Türkiye’de erişimin engellendiği doğrultusunda bilgiler alıyoruz. Hizmetin kullanıcılara bir an önce yeniden sunulabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”


ERİŞİMDE SORUN DEVAM EDİYOR
Hürriyet Dünyası'na birkaç saat önce konuşan Erişim Sağlayıcılar Birliği Başkanı (ESB) Bülent Kent, Cumhuriyet Savcılığı'ndan bu yönde bir yazının kendilerine geldiğini bildirdi. Yasaklama kararı internet servis sağlayıcısı şirketlere TTNET, Turkcell, Vodafone, Avea ve SuperOnline iletildi. Servis sağlayıcıları ilgili linklerle ilgili karartma işlemlerini sürdürürken sosyal medya kanallarına erişimde sıkıntı yaşandı. Halen söz konusu sitelere erişimde sorun devam ediyor.


'İÇERİKLER ÇIKARILMAZSA SİTELERE TAMAMEN ERİŞİM ENGELLENEBİLİR'

Bilişim Avukatı Gökhan Ahi konuyla ilgili Hürriyet'e yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Mahkemenin kararı, sadece URL adreslerine erişim engelleme yönünde. Eğer teknik olarak yapılamazsa veya ilgili siteler bu içerikleri çıkarmazsa, o sitelere tümden erişim engelleme yapılabilir. Karar daha Cuma günü verilmiş, Cumartesi günü Erişim Sağlayıcılar Birliği sadece URL’lere erişim engellemesi yönünde yazışma yapmış. Henüz bu kararın Twitter, Facebook ve Youtube’a ulaşıp ulaşmadığı belli değil. Karar onlara ulaşsa, zaten daha öncekiler gibi hemen URL’leri engelleme veya çıkarma yoluna gidiyorlar. Öğrendiğimiz kadarıyla, İstanbul Başsavcılığı Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne yazıp bugün saat 12’ye kadar içeriklerin çıkarılmasını ve bilgi verilmesini istiyor. Erişim Sağlayıcılar Birliği, URL adreslerini tek tek engellemek yerine sitelerin tamamının kapatılmasını istiyor. Bu durum, bana göre Erişim Sağlayıcılar Birliği’nin işgüzarlığıdır.  Kaldı ki Erişim Sağlayıcıları Birliği Danıştay kararına göre yok hükmündedir. Erişim Sağlayıcılar Birliği yetkilileri açık açık, Türk Ceza Kanunu’nun 124. maddesindeki Haberleşmenin Engellenmesi suçunu işlemiştir."


ERİŞİM HANGİ KANUNLA ENGELLENİYOR 
Twitter ve Youtube yasağıyla ilgili olarak Hürriyet Dünyası’na açıklama yapan Avukat Burçak Ünsal, “Sayın savcımızın şehit düşmesi ve kurtarma operasyonu ile ilgili bir yayın yasağı olduğunu biliyoruz. Bu yayın yasağından hareketle sosyal medyaya yansıyan 170 kadar URL adresine erişimi engelleyen bir de mahkeme kararı var. Ancak spesifik URL'nin ötesinde bütün bir hizmetin engellenebilmesi için 5651 sayılı Yasanın 9(4) Maddesi uyarınca yine bir hakim kararı gerekir. Yani, hakim spesifik bir URL'ye erişimin engellenmesiyle ihlalin engellenemeyeceğine kanaat getirirse tüm hizmete (Twitter veya Facebook'un tamamının kapatılması) erişimi engelleme kararı verebiliyor. Bu karar var mı yok mu, bilemiyoruz.” diye konuştu.


FACEBOOK'A YASAK KALKTI
BTK Başkanı Tayfun Acarer ise Hürriyet Dünyası'na konuyla ilgili yaptığı açıklamada Facebook'un ilgili içerikleri kaldırması dolayısıyla Facebook'a olan yasağın kalktığını kaydetti.


Kalın: Erişim engellemesi söz konusu değil
Kalın, şehit savcının rehin alındığı görüntülerin ardından Twitter, YouTube ve Facebook'ta bazı linklere erişim yasağı getirilmesiyle ilgili olarak, "Ben de yeni haberdar oldum. Şu anda erişim engellemesi söz konusu değil. Savcılığın talebi gelmiş" dedi.

SOSYAL MEDYA YASAĞI

"Ben de yeni haberdar oldum. Şu anda erişim engellemesi söz konusu değil. Savcılığın talebi gelmiş. Geçen hafta acı bir olay yaşadık. Sonrasında da yaşananlar olayın kendisi kadar üzücüydü. Bir takım medya gruplarının bu fotoğraflarını terör örgütünün propagandasını yapar gibi yapmış olması, onca ikaza rağmen kabul edilebilir değildir. O fotoğraflar yurtdışındaki bir çok basın kuruluşu tarafından da kullanılmadı. Gerekli uyarılar yapılmıştır, takibi de yapılacaktır. Savcılıktan gelen talep de bu görüntünün hiçbir mecrada kullanılmaması ile ilgili bir taleptir. Basın kuruluşlarımız üzerine düşen sorumluluğu yerine getirseydi bu konu gündemimizde olmayacaktı. Cumhurbaşkanımız özel güvenlik birimlerinin değerlendirilmesi talebinde bulundu. Çağlayan’da nasıl bir güvenlik zaafı olduğunu müşahade ettik. Bir takım yeni güvenlik tedbirlerinin alınması kaçınılmazdır. Cumhurbaşkanımız özel güvenlik birimlerinin kritik önemde olan kamu binalarının korunması ile ilgili bir çağrı yaptı. Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız görüşebilir."



O linkleri yasaklayan hâkim tanıdık çıktı


Twitter ve Youtoube'daki bazı linklere erişim yasağı kararının altında, Hakim Bekir Altun'un imzası var.

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın teröristlerce rehin alınmasına ilişkin görüntüler nedeniyle alınan erişim yasağı kararının altında imzası bulunan Hakim Altun, sosyal medya yasakları konusunda tanıdık çıktı. 
Altun, daha önce de Twitter'da, kendisyle ilgili bir haberin paylaşılmasına karşı hareket geçmiş, haberin linkini paylaşan tüm twitleri sildirmişti.


Ocak ayında alınan "Twit sildirme" kararı, İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Bekir Altun'un, "kişilik haklarına saldırı" olduğu gerekçesiyle yaptığı başvuru üzerine alınmıştı.

Hakim Altun'un yaptığı başvuru üzerine davaya bakan İstanbul İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesi, "davacı" olan Bekir Altun'un başvurusu haklı görmuştü.

Sonuçta, aralarında Nazlı Ilıcak, Arzu Yıldız, Hanım Büşra Erdal ve Barış Yarkadaş gibi gazetecilerin de bulunduğu kişilerin, bu konuda attığı tweet ve paylaştıkları linklerin "silinmesine" hükmedilmişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası