Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Foça Belediyesinin katkıları ile Yarın Derneği ve Hakikat Meddahları Topluluğu tarafından düzenlenen 3.Uluslararası Meddah ve Masal Festivali ilk gün gösterimleri ile başladı. Reha Midilli Kültür Merkezi’nde çocuk etkinlikleri ile izleyiciyle buluşan festival tarihi Beşkapılar Kalesi’nde ki programla devam etti. Gönül Dostları Grubu’nun Türk Sanat Müziği dinletisi, İzmir Gölge Oyuncuları Derneği’nin Karagöz Gösterisi , Hakikat Meddahları Kadın Grubunun Tayyar Rahmiye ve Kostak Dansı oyunundan sonra Foçalı turizmci ve yerel tarih araştırmacısı Sebahattin Karaca ilçede yaşanmış olaylardan derlediği komik hikayelerle sahne aldı. Foça tarihinden çok bilinmeyen bir savaş konusunda bilgilendirmede yapan Karaca’ya festivale yaptığı katkılardan dolayı Efelerin Ressamı olarak bilinen Ödemiş’li ressam Mustafa Ali Kasap’ın ahşap üzerine yaptığı bir tablo hediye edildi.
İlk gün programı Azeri Devlet Sanatçısı Samed Canbaxshiyev’in bir idam mahkumunu canlandırdığı duygusal oyunla ve alkışlarla tamamlandı.
Her gün Reha Midilli Kültür Merkezinde ki çocuk etkinlikleri ile başlayan Festival programında ikinci günü 11 Ağustos 2024 Pazar Günü Foça Beşkapılar Kalesi’nde ortaoyunu, müzik dinletisi, karagöz ve meddah gösterileri, üçüncü günü Foça Huzurevi programı ve online Japon Meddah gösterisi, dördüncü günü Yeniköy’de Aşure etkinliği de yer alıyor.
UNESCO'DAN PAYE VAR TÜRKİYE'DEN DESTEK YOK
Hakikat Meddahları Topluluğu lideri ve organizasyon komitesi başkanı Ümit Görgülü meddahlığın UNESCO tarafından dahi Türkiye’nin Başyapıtı gibi övgülü payelerle kabul gördüğünü, Osmanlı’da sarayda meddah kadrosu olduğunu, ancak günümüzde ne tiyatromuzda, ne üniversitelerde nede devlet yapımlarında meddaha yer olmamasına üzüldüklerini söyledi. Ümit Görgülü: “Bu yıl festivalimizde her sene olduğu gibi meddahlarımız, uluslararası meddahlarımız, masalcılarımız, yerel anlatıcılarımız var. Gösterilerimiz dört gün boyunca devam edecek. Azerbaycan’dan, Japonya’dan, başka illerimizden arkadaşlarımızın yanı sıra iletişim olanaklarını kullanarak uzaktan katılan meddah arkadaşlarımız da var. Meddahlık geleneği soyu gittikçe tükenmekte olan bir kültür. UNESCO tarafından 2008 yılında Türkiye’nin Başyapıtı kültürel miras olarak kabul edilmiş. Ama UNESCO Kültürel Miras Sözleşmesine imza koymuş Türkiye’de bugün devlet tiyatrolarında bile meddah kadrosu yoktur. Osmanlı’da sarayda bile meddah kadrosu varken, bugün tiyatromuzda, Fakültelerin Geleneksel Türk Tiyatrosu bölümlerinde meddah’a yer verilmemesi ilginçtir.”
KONUK MEDDAHLAR BAHÇEMİZDEKİ ÇADIRLARDA KALIYORLAR
“Biz tüm bunlara ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın küçük bir desteği dışında hiçbir yerden destek alamamamıza rağmen festivalin yürütülmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Birçok katılımcımız var ve biz bu katılımcıları evimizin bahçesindeki çadırlarda konuk ediyoruz. Gelen konuklar yaptıkları işin üstüne adeta para vererek geliyorlar. Tamamen bir gönül işi bu. Bu tür etkinliklerin hem yerel hem genel yönetimlerce desteklenmesinin önemine dikkat çekmek istiyoruz.” dedi.
Görgülü; festivalin 14 Ağustos’a kadar her gün çocuk etkinlikleri ile başlayarak, akşam Beşkapılar Kalesi, Huzurevi ve Yeniköy’de ki programlarla devam edeceğini sözlerine ekledi.