Ege Postası
Geri

Foça'da söz kadınların

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Kadın Kollarının düzenlediği “Kadın ve Yaşam” Paneli Foça’da gerçekleştirildi. Panelde Türkiye’de kadının yaşamı , iş ve özel hayattaki durumu ile önlenemeyen şiddet masaya yatırıldı.
Foça'da söz kadınların
Haberler / Yerel Politika
24 Mart 2018 Cumartesi 18:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

FReha Midilli Kültür Merkezi’nde Ayla Yılmaz’ın moderatörlüğünü üstlendiği panelin konuşmacıları Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Huriye Kuruoğlu ve Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun ile Avukat Öniz Özsoy oldu.    

KADIN POLİTİKALARINDA MEDYANIN ROLÜ YÜKSEK

Medya ve Kadın konusunu işleyen Prof.Dr. Kuruoğlu yazılı ve görsel basının her ülkede iktidarın kadın hakları konusundaki politikalarını yönlendirmede etkin olarak kullandığını, ülkemizde de kadına biçilen rolü benimsetmek için bu yolla yoğun bir algı yönetimi yapıldığını söyledi. Kuruoğlu; “Haberler’de verilen süreler, kadına yönelik olarak hazırlanmış programlar, diziler, gazete sayfalarındaki düzenlemeler  hep bu amaç için kullanılıyor. Bir gerçek örnek vereyim. Hukukçu Kadınlar Kurultayı haberi televizyonda birbuçuk dakika işlendi. Cumhurbaşkanı (erkek) konuştu. Başbakan (erkek) konuştu. Sonra makam sahibi birkaç erkek daha konuştu. En sonunda  5-6 saniye kadarda kadın hukukçulara haberde yer verildi. Bakış açısı bu. Evlenme programları, yemek programları, dizilerde kadına biçilen roller hep aynı politikanın uygulamaları” dedi.

ASLINDA HEPİMİZ KOYUNUZ

Siyaset ve Kadın konusunu anlatan Prof. Tosun’da konuşmasının başlangıcında dünya meclislerinde, TBMM’de, belediye başkanlıkları ve meclis üyeliklerinde veüst düzey yöneticiliklerde kadın erkek istatistiklerine yer verdi.  Tosun; Siyasetle baskılananın sadece kadın değil aslında tüm toplum olduğunu, eskiden padişahlıkla yönetilirken tek kişi iradesinin hakim olduğunu, bugünde Cumhuriyet ilkelerine rağmen yöneticileri bir parti başkanı ve onun etrafındaki bir kurulun belirlediğine dikkat çekti. “Değişen birşey varmı” diye soran Tosun; “ Demokrasi anlayışı öyle  yerleştiriliyor ki. Politikacılarımız bize baksın. Bizi beslesin. Bizi büyütsün istiyoruz. O yüzden devlet baba.  Demirel’e “Kurtar Bizi Baba” diyorduk. Ama bizde neye söz veriyoruz. Uslu çocuklar olacağız. Sana itaat edeceğiz. Çünkü bizim politik kültürümüz bu. Şimdi koyun deyince toplumun bir kesimi alınıyor ya. Aslında hepimiz koyunuz. Çünkü bu kültürde politikacıların görevi toplumu yönlendirmek, sürüyü nereye götüreceğini bilmek ” dedi.

YETERLİ YASALAR VAR SORUN UYGULAMA

Son konuşmacı Avukat Öniz Özsoy’da  “Hukuk ve Kadın” konusunu anlatırken yasaların aslında yeterli olduğunu ancak hukukçular da dahil kadına bakış açısının kararlar ve uygulamalarda kadın aleyhine çalıştığını söyledi. Hamilelerin bile yüzde 80 oranında şiddet gördüğü bir ülkede yaşadığımızı iddia eden Özsoy;  fiziki şiddetin yanısıra ekonomik, psikolojik, cinsel şiddetin önemli boyutlarda olduğuna vurgu yaptı.  Özsoy;” Önlem almamız, alıyor görünmemiz çözüm olmuyor. Sistemi değiştirmemiz gerekiyor. Uluslararası anlaşmalar, sözleşmeler anayasamızla bile çelişiyorsa üst norm olarak kabul edilmiş durumdadır. Bunlara uymak zorundayız. Türkiyedeki kanunlar yeterli. Çok ciddi uluslararası sözleşmelere imza atmışız. Yeterki uygulansın. “dedi.

Bazı belediye meclis üyeleri, CHP Foça İlçe Başkanı Baran Gezmiş Yıldırım, ilçe yönetim ve kadın kolları üyelerinin de izlediği panel soru cevap bölümüyle tamamlandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası