Fransızlar, Kapadokya’ya ve tarihi camiye hayran kaldı
Fransa Bisiklet Federasyonu ile yapılan protokol kapsamında Ankara’dan başlayıp Aksaray’a kadar devam eden bisiklet turuna katılan yaşları 65–85 arasında değişen 30 Fransız, tarihi ve turistik mekanlarını ziyaret etmek için geldikleri...
Fransa Bisiklet Federasyonu ile yapılan protokol kapsamında Ankara’dan başlayıp Aksaray’a kadar devam eden bisiklet turuna katılan yaşları 65–85 arasında değişen 30 Fransız, tarihi ve turistik mekanlarını ziyaret etmek için geldikleri Kapadokya’ya hayran kaldı. Turistler, özellikle ilk kez gezmelerine izin verildiğini belirttikleri tarihi Kurşunlu Camii’nden çok etkilendiklerini ifade etti.
Aralarında doktor, hemşire, işçi, öğretmen, avukatların yer aldığı ve yaşları 65–85 arasında değişen 30 Fransız, Ankara’dan başlayan ve bir hafta sonra yine Ankara’da sona erecek bisiklet turu kapsamında Nevşehir’e geldi.
Fransız turistlerin rehberliğini yapan Ali Serin, Fransa Bisiklet Federasyonu ile yaptıkları protokolle bisiklet üzerinde gerçekleşen turun ana amacının Türk kültürünü, tarihi ve turistik güzellikleri göstermek olduğunu söyledi.
Tur programına Ankara’da başladıklarını ifade eden Serin, Kırıkkale, Kırşehir, 3 gün Kapadokya (Nevşehir), Aksaray ve Ankara’ya dönerek bir haftalık programı tamamlayacaklarını kaydetti.
Fransa’da Türkiye ve İslam dinine karşı önyargılar bulunduğunu ifade eden Serin, bu organizasyonlarla bu durumu önlemek istediklerini söyledi.
Üç gün süre ile Kapadokya bölgesinin farklı mekanlarını ziyaret edeceklerini söyleyen Serin, Lale Devri’nin sembol isimlerinden Damat İbrahimpaşa tarafından yaptırılan Kurşunlu Cami’ni gezen turistlerin hayranlıklarını gizleyemediğini belirtti.
Günlük 100 kilometre pedal çevirerek bölgenin tarihi ve turistik mekanlarını ziyaret eden Fransız bisikletçi grubunun özellikle Kurşunlu Camii'nden etkilendiklerini kendilerine aktardıklarını belirten Serin, "Aynı grup üyeleri geçtiğimiz yıllarda Fas ve Tunus’u da ziyaret etmişler ama camiye girişlerine izin verilmemiş. Ancak Kurşunlu Camii'ni ziyaret ettikten sonra caminin oldukça özel ve saygın bir yere sahip olduklarını öğrendiklerini ifade ettiler. Ziyaretimiz sırasında grup, Kırşehir ve Kırıkkale’yi de gezdikten sonra yeniden Ankara’ya hareket edecek ve uçakla Fransa’ya dönecek." dedi.
Tura katılan gruptan en fazla Türk mimarisi, camileri, ülkedeki laiklik anlayışı hakkında sorular aldığını kaydeden Serin "Ben de elimden geldiği kadarıyla anlatmaya çalışıyorum. Yaptığım anlatılarda Hristiyanlıkla İslam dini arasındaki farklılıkları göstermeye çalışıyorum. Yılın yarısını Fransa’da geçirdiğim için Hristiyanların yaptığı ibadetleri biliyorum. Onlarda sadece dua var. Secde, rükû, rekat yok, kadın-erkek bir arada oluyor. Bana hareketlerin anlamlarını, kadın-erkek birlikte neden ibadet yapılmadığını soruyorlar. Bunlara cevap veriyorum, tatmin oluyorlar ve saygı duyuyorlar." dedi.
Kurşunlu Cami ziyareti öncesinde grupta bulunanlar ayaklarını yıkadı, bayanlar da başörtüsü taktı. Fransız turistler, tur rehberi Ali Serin’den cami ve çevresindeki külliyenin tarihine ilişkin bilgiler de aldı.
Fransız turistler ise cami gezisine izin verilmesinin kendileri için farklı bir anlayışı gösterdiğini belirterek, "Fransa’da da camiler var fakat içine girip gezmek yasak. Şimdiye kadar camilere giremediğimiz için önyargılarımız oluşmuştu. Şimdi ise özel ve saygı duyulması gereken mekanlar olduğunu anladık, bundan çok memnunuz. Başörtüsünün belli bir kesimi simgelediğini bize anlatıyorlardı. Burada herkesin takabileceğini, kimseyi rahatsız etmediğinin farkına vardık.” ifadelerini kullandı.
Kurşunlu Camii'nde toplu hatıra fotoğrafları çektiren grup, namaz vakti gelince cami dışına çıktı ve okunan ezanı dinledi. Sonrasında ise bisikletlerine binerek yollarına devam etti.