İEF'de bu yıl, en çok ilgi gören stantların başında koleksiyoner Üzeyir Eytemiş'in sergilediği ürünlerin yer aldığı stant geliyor. Vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği stant, adeta yer aldığı bütün fuar holünü hareketlendiriyor. Stantta, 1960 yıllarından kalma Fatoş bebekler, müze değeri olan oyuncaklar, İtalyan yapımı nadir bulunan plaklı bebekler, 1980'lerin efsanesi şişme bebek, et bebekler, dönemin su ve mantar tabancaları, teneke arabalar, yine 1980'lerde popüler olan Alf dizisi oyuncakları, yerli yapım eşek sıpaları, yapbozlar, misketler, eski banka kumbaraları, sakız kutularından çıkan maket oyuncaklar, matchbox, maforette gibi Fransız yapımı oyuncaklar, 1960'lara ait buluş oyuncakları, robotlar, futbolcu ve çizgi film kartları, cikletlerden çıkan hareketli kartlar, çizgi film karakterleri, walkmen, kaset, kalem kutuları, çizgi romanlar, atariler, 1970'li yıllardan kalma bisikletler gibi pek çok farklı ürün sergileniyor.
'OYUNCAK ALAMAZDIK'
Bir kafeteryada mutfak görevlisi olarak çalışan Üzeyir Eytemiş (38), "Bu benim üçüncü sergim, ancak fuara ilk kez katıldım. Çok yoğun bir ilgi var, oyuncakları görünce herkesin yüzünde bir gülümseme oluşuyor. Ben zamanında çok oyuncaklarla oynayabilen biri değildim. Paramız olmadığı için çok fazla oyuncak alamazdık. Şimdi ise bir oyuncak koleksiyonum var. Parçaları internet üzerinden, bit pazarlarından, hurdacılardan, kağıt toplayıcılarından ve çevremdeki kişilerden temin ediyorum. Burada her dönemin oyuncaklarından en az iki üç tane bulma imkanınız var. Bundan sonraki aşamada ise hedefim, müze kurmak" dedi.
'BURAYA ÇOCUKLUĞUMUZU KOYMUŞLAR'
Standı görünce çok heyecanlandığını dile getiren fuar ziyaretçilerinden Ufuk Naz (34), "Bence buraya çocukluğumuzu koymuşlar. 1980'lerin 1990'ların çocuklarıyız. Buraya girdiğimizde içimiz kıpır kıpır oldu. O dönemki yokluklarla birlikte, bu küçücük şeyler bizler için çok büyük anlamlar taşıyordu. Bu yüzden çok büyük bir heyecan yaşadım. Bu stant, beni tekrar çocukluğuma götürdü" diye konuştu.
Bir diğer fuar ziyaretçisi Burhan Küçükaslan (38) ise standa baktıkça içinden çıkamadığını dile getirerek, "Fuara girdiğim anda pinokyo bisikleti gördüğümden beri tüylerim diken diken oldu. Benim için fuar bitti diyebilirim burada bayağı bir süre durmayı planlıyorum. Stantı görünce çok heyecanlandım, tüylerim diken diken oldu" dedi
Milli sporcudan akıllı robotik kol tanıtımı
İzmir Enternasyonal Fuarı'nda açılan bir stantta yer alan 'Akıllı robotik protez el ve kol'un tanıtım modelliğini, doğuştan sol kolu ve ayakları olmayan ve protez kullanan Paralimpik Yüzme A Milli Takımı sporcusu Muhammed Ali Aydın (22) yaptı.
Bu yıl 87'incisi düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı, 'teknoloji' ana teması ile kapılarını açtı. Bilgisayar mühendisi Semih Çelik ve elektronik alanında yüksek lisans yapan ekip arkadaşı Erdem Tatlı'nın, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü'nde kurdukları şirket bünyesinde geliştirdikleri 'Akıllı robotik protez el ve kol' da fuarda ilgi çeken yeniliklerden biri oldu. Akıllı robotik protez el ve kolun tanıtımı için modelliğini ise doğuştan sol kolu ve ayakları olmayan, protez kullanan Paralimpik Yüzme A Milli Takımı sporcusu, çok sayıda madalya sahibi Muhammed Ali Aydın üstlendi.
Geliştirdikleri protez ile ilgili bilgi veren Semih Çelik, akıllı robotik protez konseptlerinin yapay zeka ve görüntü işleme algoritmaları ile desteklenen yarı otonom bir robot kol protezi olduğunu söyledi.