Ege Postası
Geri

Fuarda fark yaratmanın şifreleri

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen, 'Fuarlarda Fark Yaratmak' konulu seminerde, daha verimli bir fuar ve sonrasında daha fazla ihracat yapmanın ipuçları anlatıldı.
Fuarda fark yaratmanın şifreleri
Haberler / Ekonomi
7 Şubat 2018 Çarşamba 13:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, 'Fuarlarda yapılması gerekenler' ve 'Fuarlarda yapılmaması gerekenler' ana başlığı ile ihracatçılara sunum yaptı. İş hayatının 6 yıldan fazlasını ticaret ataşesi olarak geçirdiğini anlatan İşbırakmaz, "Fuarlarda ilgiyi nasıl kendi üzerimize çekeriz bunun üzerine odaklanmalıyız. Rakiplerimiz; İtalyanlar, İspanyollar, Koreliler, Çinliler her yıl fuarlarda çıtayı biraz daha yukarı taşıyarak bizleri zorluyorlar. Bizim de arkasında hikayesi olan tanıtımlar yapmamız gerekiyor. Rakiplerimize göre standlarımızda çok basit farklar yaratarak, ürünlerimize dokunmayı, tattırmayı, koklamayı yani ürünü hissetmeyi sağladığımızda, ilgide muazzam artış oluyor. Özellikle gıda fuarlarında rakip ülke firmaları her yıl yaratıcı fikirlerle tadım etkinlikleri yaparken, ülkemiz firmalarının standlarında sadece ambalajlı-paketli ürünleri raflarında sergilemeleri yetersiz kalıyor" dedi.

Fuarlarda doğru stant dizaynının önemini vurgulayan İşbırakmaz, Ege İhracatçı Birlikleri’nin Milli Katılım Organizasyonu’nu gerçekleştirdiği gıda fuarlarında yapılmış hatalı uygulamalarla ilgili örnekleri gösterdi. İşbırakmaz, "Amerika’da düzenlenen bir gıda fuarında ambalaj etiketleri İngilizce olmayan ürünleri sergilemek doğru değil, Türkçe broşürlerin, posterlerin Amerika’da, Japonya’da, Almanya’da düzenlenen fuarlarda asılması yanlış" diye konuştu.

ULUSOY: "POTANSİYELİMİZİN ÇOK AZINI SERGİLİYORUZ"

Atölye Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ulusoy ise; Türk ihracatçılarının potansiyelinin çok yüksek olmasına karşın fuarlarda bunun çok azını sergileyebildiğine şahit olduklarını söyledi. "Çok güzel ürünlerimiz var, diğer ülkeler gibi sergilemiyoruz" diye konuşan Ulusoy, fuar öncesi, fuar sırasında ve fuar sonrası yapılması gerekenleri Egeli ihracatçılarla paylaştı. Türk firmalarının fuar öncesi hazırlıklarda çok eksiği olduğuna dikkati çeken Ulusoy, "Stant tasarımı, içerik, renk, koku, ışık, ekip eğitimi çok önemli hususlar. Japonya’daki bir fuarda stant ekibiniz Japonca bilmeli, Japonca bilenlerle tanıtım yapmalısınız. Doğru ürün seçimi önemli. Gittiğiniz ülkenin kültürel değerlerini bilmeli ve ona göre hareket etmelisiniz" dedi.

VR TEKNOLOJİSİYLE ÜRÜN DENEYİMİ YAŞATIN

İhracatçı firmalara, fuar sırasında daha fazla kişinin stantlarını ziyaret etmesi için örneklerle ipuçları veren Ulusoy şöyle konuştu:

"Tadım etkinlikleri yapabilirsiniz, fuara katılan kişilerin kendilerini özel hissedecekleri etkinlikler yapabilirsiniz. Tanınmış bir çizer ile anlaşıp gelen ziyaretçilerin kendilerine özel şişe tasarlayabilirsiniz. Bugün dünya markaları sizi çekebilmek için kavanozlarına sizin adınızı yazıyor, isminizin baş harflerini yazıyor. Ürününüz ne ise onunla ilgili bir deneyim yaşatabilirsiniz. VR teknolojisi ile ürünün ilk halinden, tüketiciye ulaştığı haline kadar geçen süreci anlatan bir film hazırlayıp bunu standınızı ziyaret edenlere izletebilirsiniz ürün deneyimi çok değişik yöntemlerle olabilir."

"MÜŞTERİ OLSAM, BENDEN ETKİLENİR MİYDİM'"

Value Training Kurucu Ortağı Aydoğan Kaleli de fuarlara katılımın ciddi maliyetleri olduğunu, firmaların bunun geri dönüşünü istediğini, bunun için anahtar sorunun, "Müşteri olsam, benden etkilenir miydim" olduğunu, bu soruya hayır cevabı verenlerin ciddi bir gelişim için doğru yola girdiğini kaydetti. "Müşteri kral" diyen Kaleli, müşteri beklentilerine cevap veremeyen firmaların hayatını sürdüremediğini, Nokia ve Blackberry örnekleriyle açıkladı. Kaleli, "Bir dönem herkesin Nokia telefonu vardı. Piyasanın yüzde 80-90’ına hakimlerdi. Rekabete ayak uyduramadılar ve bugün kimse kullanmıyor" dedi.

Günümüzde en değerli şeyin fikir olduğuna işaret eden Marka Strateji Uzmanı ve Pazarlama Danışmanı Meltem Çakır da ihracatçıların, ziyaretçilerin fuarda stantların önünden hızlıca geçerken ziyaretçiyi durduracak dikkat çekici özellikte stant dizayn etmeleri gerektiğinin altını çizdi. Çakır, "İlham verici unsurlar yolda, sokakta, bir mağazanın vitrininde olabilir. Çevrenize bu gözle bakın. Farklılığı her yerde arayın. Hikayesi olan stantlar tasarlayın. 9 metrekare alanda harikalar yaratabilirsiniz" dedi.

FUARLARDA ÖDÜLLÜ YARIŞMALARA KATILIN

Fuarlarda sergilenecek ürünlerin, verilecek sloganların, yapılacak sunumların ihracat departmanları dışında konusunda uzman bir pazarlama departmanı tarafından hazırlanması gerektiği bilgisini paylaşan Chef Seasons Üst Düzey Yöneticisi Burak Hucuptan, fuarlarda ön hazırlık sürecinin çok önemli olduğunu, fuarlarda ödüllü yarışmalara katılarak fark yaratılabileceğinin altını çizdi. İhracatçılara katıldıkları fuarlarda, gittikleri ülkelerin tüketici tercihlerine ve damak tadı özelliklerine uygun ürünler hazırlamalarını öneren Hucuptan, "Japonya’ya gidiyorsanız Japon tüketicinin damak tadına uygun ürünler hazırlayıp ona göre tadım etkinlikleri yaparsanız başarı peşinden gelir. Biz böyle yapıyoruz" dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen seminerde konuşmacıların ihracatçılara ortak mesajı ise, teknolojik yenilikleri yoğun olarak kullanmaları oldu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası