Ege Postası
Geri

GAP’ın gecikme nedeni finansman sıkıntısı

BMM Araştırma Merkezi uzmanlarından Ayşen Atlay tarafından hazırlanan GAP ve KOP raporunda GAP’ın gecikme nedenleri arasında finansman sıkıntısı gösterildi.     GAP’ın çok uzun bir süreye yayılmasının altındaki...
GAP’ın gecikme nedeni finansman sıkıntısı
Haberler / Ekonomi
27 Haziran 2013 Perşembe 18:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
BMM Araştırma Merkezi uzmanlarından Ayşen Atlay tarafından hazırlanan GAP ve KOP raporunda GAP’ın gecikme nedenleri arasında finansman sıkıntısı gösterildi.

    GAP’ın çok uzun bir süreye yayılmasının altındaki temel etkenin finansman sıkıntısı olduğunu belirten Ayşen Atlay, “Proje mali zorluklardan dolayı sekteye uğramış ve başta sulama projeleri olmak üzere hedeflerde önemli sapmalar ve gecikmeler meydana gelmiştir. KOP için ayrılacak kaynağın, gerçekçi olarak belirlenmesi ve yayılma etkisi daha büyük olan projelere öncelik verilmesi yerinde olacaktır. Örneğin 2008-2012 dönemi GAP Eylem Planı ile GAP için önceki dönemlerden çok daha fazla kaynak tahsis edilmesine rağmen hedefler gerçekçi olarak Aralık 2012 Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) belirlenmemiş ve öngörülen 27 Milyar TL’lik kaynak aktarımının ancak 12 Milyar TL’lik kısmı tahsis edilmiştir.” dedi.

    Raporun sonuç kısmında projelerle ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Atlay, idari yapıya özerklik verilirken denetim ve hesap verilebilirlik mekanizmalarının iyi oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

    Atlay, GAP’ta yaşanan önemli sorunlardan birisinin de tarım altyapısının oluşturulması amacıyla yapılması gerekli olan arazi toplulaştırma çalışmalarında geç kalınma olduğunu ifade etti.
Benzer şekilde KOP için de arazi reformu ve ölçek büyütme gereksiniminin bulunduğuna işaret eden uzman Ayşen Atlay, çiftçinin doğru su kullanımı konusunda eğitilmesine de değindi.

    DAMLAMA SİSTEMİ TASARRUF İÇİN ÖNEMLİ

    KOP için suyun getirilmesi kadar tasarruflu kullanılması da çok önemli olduğunu dile getiren Ayşen Atlay, “Konya Ovası’nda arazi toplulaştırması destekli sulama tekniklerinde ve sistemlerinde iyileştirmelerle uygun yağmurlama ve damlama sistemleriyle yüzde 30’lara kadar su tasarrufu mümkün bulunmaktadır.” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası