GİŞHAD'dan çalışanlara motivasyon takviyesi
Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF)'nun, "KOBİ’lerin Rekabet Gücünü ve Dış Ticaret Kapasitesinin Arttırılması" projesi kapsamında Giresun İş Hayatı Dayanışma Derneği (GİŞHAD) ile ortaklaşa düzenlediği...
Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF)'nun, "KOBİ’lerin Rekabet Gücünü ve Dış Ticaret Kapasitesinin Arttırılması" projesi kapsamında Giresun İş Hayatı Dayanışma Derneği (GİŞHAD) ile ortaklaşa düzenlediği "Çalışanların Motivasyonunu Arttırma Teknikleri" isimli seminer Giresun’da verildi. GİŞHAD Eğitim Merkezi'ndeki 2,5 saatlik semineri, KASİF Genel Sekreteri ve Yönetim Danışmanı Yaşar Bıyıklı verdi.
Günümüzde işletmelerin en gözde sermayesinin çalışanları, yani insan kaynağı olduğunu belirten Bıyıklı, şöyle konuştu: "İnsan kaynağının değerini bilen ve insana yatırım yapan şirketlerin kazançları her zaman artmaktadır. Bir insanın zamanını ve işini satın alabilirsiniz ama onun inisiyatifini, adanmış kalplerini ve yürekten işe bağlanabilmesini satın alamazsınız. Bunları ancak kazanabilirsiniz. İşletmelerin, çalışanlarını memnun etmeden onlar aracılığıyla mal ve hizmet sunduğu müşterilerini memnun etmesi imkansızdır. Morali bozuk, her an işten atılma endişesi içinde veya kalmayla gitme arasında kararsız bir halde çalışan personelden fayda beklenemez. Bu nedenle işletme sahiplerinin birinci görevi, çalışanlarının moralini yükseltmektir. Morali yüksek olan personel daha yüksek kapasiteyle çalışır, işletmeye bağlılığı artar, böylece işletme daha az maliyetle daha yüksek karlılığa ulaşır."
Takdir etmenin ve ödüllendirmenin insanları daha fazla çalışmaya teşvik edecek en temel motivasyon araçlarından birisi olduğunu hatırlatan Genel Sekreter Bıyıklı, "Ödüllendirme deyince herkesin aklına maaş artışı, ikramiye gibi maddi ödüller gelmekte, manevi ödüller ise unutulmaktadır. Maddi ödülleri, her işletme her zaman uygulayamaz. Halbuki manevi ödüllerin de en az maddi ödüller kadar, bazen daha da fazla tesiri vardır. İşletmeler başarıyı ödüllendirmekten vazgeçmemeli, özellikle manevi ödüllerle çalışanlarının motivasyonunu arttırmalıdır. Unutulmamalıdır ki konumu ne kadar yüksek olursa olsun, eleştirilmek yerine onaylandığı zaman daha iyi çalışmayan ve daha fazla gayret sarf etmeyen bir insan yoktur." dedi. Yaşar Bıyıklı, çalışana yönelik bir takdir ifadesi, bir "aferin" denmesi, elinin sıkılması, bir toplantıda örnek gösterilmesi, yaş gününde hatırlanması, ailesine ilgi duyulması gibi manevi ödüllerin tesirinin ömür boyu süreceğinin unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.