Fenerbahçe’nin Düzce’nin Kaynaşlı ilçesindeki Topuk Yaylası’na kamp merkezi yapmasının ardından Galatasaray ve Beşiktaş’ın Bursa Uludağ eteklerindeki oksijen deposu olarak bilinen Kocayayla’ya talip olduğu ortaya çıktı.
Keles Belediye Başkanı Süleyman Kaynak, "Ormanlık alanda yer alan Kocayayla için Galatasaray ve Beşiktaş bize müracaat etti. Ancak Bursaspor’umuzun buraya kamp merkezi yapmasını istiyoruz." dedi.
Bursa’nın Keles ilçesine 4 kilometre uzaklıktaki Kocayayla, 400 bin metre karelik alanıyla Türkiye’nin önde gelen spor kulüplerinin de ilgisini çekiyor. Türk kulüpleri, yüz binlerce dolar harcayarak yurt dışına kampa giderken bin 200 metre rakıma sahip Kocayayla’ya iki sürpriz talip çıktı.
Keles Belediye Başkanı Süleyman Kaynak, Galatasaray ve Beşiktaş’ın kendilerine müracaat ettiklerini söyledi. 48 senedir Keles Kocayayla’yı tanıtmak için şölen düzenlediklerini anlatan Belediye Başkanı Kaynak, "Piknik alanı olarak kullandığımız Kocayayla’ya gelen misafirlerimizi ağırlamaktayız." diyerek şöyle konuştu:
"Bundan önce bize Galatasaray ve Beşiktaş kulüpleri müracaat etti. Bu kulüpler, buraya yatırım yapmak istediler. Elimizde belediyemize ait tapulu arazi olmadığı için bu kulüplerimize yer gösteremedik. Bursaspor başkanına sesleniyorum; buradan Avustarya’ya kampa gideceklerine, bin 200 rakımlı olan bu oksijen deposu, ormanların içinde olan Kocayayla’mıza yatırım yapsınlar.
Burada 30 dönüm arazi var. Bu araziyi yap-işlet-devret şeklinde Bursaspor dinlenme kampı olarak düşünüyorum. Nasıl bir Fenerbahçe’nin Topuk Yaylası varsa Keles’e de Bursaspor için dinlenme yeri yapılmasını istiyorum. Büyük kulüplerin teklifine kapalıyız, öncelikle Bursaspor’umuzu düşünüyoruz.”
Başkan Kaynak, Osmanlıların kuruluş dönemlerinde civardaki yörük aşiretleri tarafından Domaniç yaylarıyla birlikte Kocayayla’nın da yaylak olarak kullanıldığını açıkladı. Başkan Kaynak, "Bir rivayete göre Orhan Gazi ile Nilüfer Hatun’un düğünleri de bu yaylada yapılmıştır." diyerek, şöyle devam etti:
"Konar-göçer yörük aşiretleri her yıl yaz başlangıcında hayvanlarını otlatmak üzere yaylalara çıkmadan önce yazı karşılamak ve yaz mevsiminin gelişini kutlamak amacıyla burada toplanır ve şenlikler düzenler, çevredeki dede yatırırlarının başında hayır yaparlarmış. Zira, yörükler için yaz, bir yayla mevsimi ve yörüğü yörük yapan unsurları icra edebilme mevsimidir.
Yazın gelişi yörük için en önemli bayramdır. Bu nedenle Orta Asya'dan beri yazın müjdecisi olan hıdrellezde tüm yörükler bir araya gelip kurbanlar keser, dualar eder, yemekler yer, oyunlar sergiler, at koşturur, cirit oynar, gençler güreş tutar, ozanlar atışır hülasa topluca bayram yaparlarmış."