Kırıkkale Cezaevi’nde siyasi hükümlü Erkin Kocaman’ın gardiyanlar tarafından dövülmesi olayı ilginç bir senaryo yazılarak kapatıldı. Savcılığa göre Erkin cama kafa, kapıya yumruk atarak kendisini yaraladı, masadan düştü. Karşılığında ise savcılık, Kocaman’ı cama kafa atarak kamu malına zarar vermekle suçladı.
Kırıkkale Başsavcılığı, örgüt suçundan Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde hükümlü bulunan üniversite öğrencisi Erkin Kocaman’ın avukat görüş odasına cam bölme yapılmasını protesto ederken gardiyanlar tarafından dövülmesi olayına takipsizlik kararı verdi. Kocaman’ı kendi kendisini yaraladığını iddia eden savcılık, Erkin’in başındaki yaranın, cama kafa atması; vücudundaki izlerin arbede sırasında çıktığı masadan düşmesi; sağ elindeki şişliğin ise konulduğu süngerli odanın kapısına yumruk vurması sonucu oluştuğunu savladı. Savcılık, Erkin Kocaman’ın gözündeki şişliğin ise “Muhtemelen kafasını duvara vurması, düşmesi, görevli memura şiddetli direniş göstermesi ile meydana geldiğini” iddia ederken, “Kaldı ki bu yaralanma basit tıbbi müdahale ile iyileşebilecek şekildedir” ifadesini kullandı. Bununla yetinmeyen savcılık, Erkin hakkında cama kafa atarak kamu malına zarar vermek iddiasıyla 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.
27 yaşındaki üniversite öğrencisi Erkin Kocaman, Malatya’da bir grup öğrenciye açılan terör örgütü üyeliği davasından 11 yıl hapis cezası almıştı. Panele katılmak, Grup Yorum konseri bileti satmak, parasız eğitim istemek, 1 Mayıs’a çağrı yapmak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamasına katılmak gibi eylemlerle suçlanan ve cezası Yargıtay tarafından onanan Kocaman, Haziran 2011’den bu yana cezaevinde bulunuyor. Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde bulunan Erkin Kocaman, 16 Eylül 2013 tarihinde avukatı Eylem Hakverdi ile görüşmek için avukat görüş mahalline getirildi. Ancak görüş mahallinin dışarıdan görünür şekilde şeffaf camla yapılı olduğunu gördü. Bu camların izlenebilir ve dinlebilir olduğunu söyleyen Kocaman, cam bölme olmayan başka bir oda istedi. Gardiyanlar olumsuz yanıt verince Kocaman, bu durumu slogan atarak protesto etti. Bu duruma ise gardiyanlar müdahale etti.
6 yıl hapsi isteniyor
Çok sayıda gardiyan tarafından dövüldüğünü belirten Erkin Kocaman, savcılığa yaptığı suç duyurusunda, “Protesto nedeniyle gardiyanlar tarafından saldırıya uğradım. Tekme ve yumruklarla dövüldüm. Daha sonra süngerli oda olarak tabir edilen hücreye götürüldüm” dedi. Kocaman, olay sonrası sol gözünde yaralanma, sağ gözde kızarıklık, kafanın her bölgesinde şişlik oluştuğunu belirterek olaya karışan gardiyanlardan şikâyetçi oldu. Kocaman’a yönelik saldırı olayına avukatı Hakverdi de şahit oldu.
Savcılık 9 aydır yürüttüğü soruşturma sonucunda yaralama olayında gardiyanları değil Kocaman’ı suçlu çıkardı. 12 gardiyan hakkında takipsizlik kararı veren savcılık, Kocaman’ın yaralanmasını kendi bakış açısıyla şöyle anlattı: “Müşteki Erkin, süngerli oda tabir edilen yerde sağ ve sol eliyle kapıya yumruk vurdu. Bu şekilde sağ elinde meydana geldiğini öne sürdüğü şişlik bundan kaynaklanmış olabilir. Görüş mahallinde kafasını cam duvara vurması ve masanın üzerine atlamaya çalışması, sonra dengesini kaybederek sandalyenin üzerine düşmesi, bu sırada görevli infaz koruma memurlarına karşı direnç göstermesi müştekinin vücudunda meydana gelen ve doktor raporunda belirtilen yaralanma, iz ve eserlerinin bu eylemler sonucu olabilecek nitelikte olduğu, bu yaralanmanın şüphelilerin kasti hareketleri sonucu olduğuna dair delil bulunmadığı belirlenmiştir.”
Merak etme gözün iyileşir!
Savcılık, Erkin Kocaman’ın sol gözünde meydana gelen yaraya ilişkin ise “Müşteki bu yaralanmayı kimin yaptığına dair somut bir fail söylememektedir. Müştekinin yukarıda açıklandığı gibi görüş mahallinde meydana gelen olaylarda - kafasını duvara vurması, düşmesi, görevli memurlara şiddetli direnç göstermesi- bu yaralanmanın da olması muhtemel olduğu, kaldı ki basit tıbbi müdahale ile iyileşebilecek şekilde olduğu belirlenmiştir” açıklamasını yaptı.
Kocaman’ın avukatı Eylem Hakverdi, yaptığı açıklamada savcılığın iddialarının işkenceye kılıf uydurma olduğunu belirterek, “Müvekkil avukat görüş hakkının engellenmesini protesto etmeye başladığında yaklaşık 10 gardiyan tarafından linç edildi, benim gözümün önünde feci şekilde dövüldü. Müvekkilim aklı başında ve zekâ sorunu olmayan bir insandır. Savcılığın takipsizlik kararındaki ‘kafasını cama vurma, sandalyeden düşme, avukat görüş odasından kaçmaya çalışma’ gibi iddialar yapılan işkencenin izlerine kılıf uydurma çabasıdır. İşkenceyi yapanlar bu tür hukuk dışı uygulamalarla cesaretlendirilmektedir. Bu hukuksuz karara itiraz edeceğiz, sorumluların cezalandırılması için hukuk mücadelemiz devam edecek” dedi.