Ege Postası
Geri

Gazeteci Solak'tan çarpıcı değerlendirmeler: İzmir'in artık şova değil icraata ihtiyacı var

Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak TR35 TV'de yayınlanan Haftanın Notları programında, haftanın önemli gelişmelerini değerlendirdi. Solak, "Yerel seçimin dinamikleri farklıdır. Pazarlık yapacaksanız genel başkan ile oturursunuz. Orada da İzmir'in konuşulmasının bir anlamı yok. İnce gelirse ithal aday o olur. Zaten öyle bir şey olma durumunda CHP İzmir örgütü ayağa kalkar. İzmir'de partisi 37 bin oy aldı. İzmir'de bu oy potansiyeli ile pazarlığa oturamazsınız. Muharrem İnce bile olsanız kendinizi tartmalısınız. İnce, İzmir'in riske gireceğini söyledi ama İzmir kaybedilmez. İzmir'de iyi bir adayla CHP yüzde 50'yi bile aşar. İmamoğlu zaten bugün bir açıklamasında ‘İzmir’in adı bile geçmedi’ dedi. " ifadelerine yer verdi. 
Gazeteci Solak'tan çarpıcı değerlendirmeler: İzmir'in artık şova değil icraata ihtiyacı var
Haberler / Politika
8 Aralık 2023 Cuma 23:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak TR35 TV'de yayınlanan Haftanın Notları programında önemli açıklamalarda bulundu.

Solak, CHP’nin İzmir adayları hakkında yorum yaparken, “Batur başvurusunu yaptı ve örgütüne koştu. 'Ben de şaşalı bir adaylık açıklaması yapardım ama mevcut belediye başkanımız CHP'li ve ona saygı göstermeliyiz' dedi. Bakın nezaketli bir davranış. Orada gerekli açıklamalar yaptı. İthal aday eleştirisi yaptı. Örgütünden de büyük destek aldı. Örgüt vurgusu yaptı ve örgüte değer verdiğini gösterdi. Ben de diyorum ki; İzmir'in artık şova değil icraata ihtiyacı var" diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR ADAYLARINI DEĞERLENDİRDİ 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylarını değerlendiren Halil Solak, "CHP'de bir değişim olunca bu aday patlamasına neden oldu. 2019 yılında bir ittifak vardı. Bu seçimde iş birliği yapılmayacak. Bu sebeple bir patlama yaşandı. Değişim olmasaydı partinin adayları üç aşağı beş yukarı belliydi. Genel Başkan değişince herkes başvuruda bulundu. Mevcut Belediye Başkanı Tunç Soyer aday adayı oldu. Buğra Gökce önemli kademelerde bürokratlık yaptı. Abdül Batur mevcut Konak Belediye Başkanı ve deneyimli bir isim. Mevcut Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay da Büyükşehir'e aday oldu. Olgun Atila genç yaşta siyasete atıldı, Bornova Belediye Başkanlığı yaptı. Eski milletvekilleri Atila Sertel, Musa Çam, ve Tacettin Bayır aday adayı oldu. Eski Parti yöneticisi Ayhan Baltacı var kendisini tanımıyorum. Selin Sayek Böke'nin adı geçiyordu ama Selin Hanım’ın kesin bir dille istemediği öğrenildi. Murat Bakan'ın da adı Büyükşehir için geçiyor. Aday adaylarının hepsi birbirinden değerli ve bu görevi layıkıyla yapabilir" dedi. 

URLA'DA DA ADAY PATLAMASI

İlçe Belediye Başkan aday adaylarını değerlendiren Halil Solak, "Başvurunun en yoğun olduğu ilçe Urla oldu. Urla Belediye Başkanı'nın görevden alınmasının ardından kayyum atandı. İlçeyi 4 yıldır kayyum yönetiyor. Hal böyle olunca orada da bir talep patlaması oldu. 47 kişiye baktığımız zaman belediye yönetecek kapasitede az insan var. Bahri Yalaz 3 dönem ilçe başkanlığı yaptı, Bahri Bey olabilir. Şehrazat Mercan yıllardır parti içinde ve önemli bir aktivist Urla’da doğa katliamlarına karşı mücadele etti. Yine Zeynep Altıok var, eski genel başkan yardımcısı. Önceki dönem Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar var. Garanti gördükleri için bu kadar başvuru oldu" dedi.

EMİR CÖMERT NEDEN SELÇUK’TAN DEĞİL BAYRAKLI’DAN BAŞVURDU 

Bayraklı'nın adaylarına dikkat çeken Solak, "Mevcut Belediye Başkanı Serdar Sandal aday. Kerim Özer, Cindi Can Polat, Yeşim Tekoğlu, Murat Haluk Öncel gibi bir çok isim var. Emir Cömert ismi dikkatimi geçti. Kendisi Selçuk'ta siyaset yapıyordu hatta geçen dönem oradan başvuru yapmıştı, Bayraklı'ya başvurması ilginç geldi. Neden böyle bir şey yaptı. Anlaşılır değil. Erdal Aksünger İzmir milletvekilliği ve genel başkan yardımcılığı yaptı. " ifadelerine yer verdi. 

FOGGO ELEŞTİRİSİ

İthal adaylara tepki gösteren Gazeteci Solak, "Konak, Büyükşehir'den sonra en çok konuşulan ilçe. Hacer Foggo, 14 Mayıs genel seçimlerde 2’nci Bölge 8’inci sıradan milletvekili adayıydı. Vekil seçilemeyince 15 Mayıs'ta havaalanında poz verdi. Foggo ithal aday. İzmirliler ithallere prim vermez. Hanımefendi CHP’nin Yoksullukla Dayanışma Ofisi Koordinatörü olarak görev yapıyor, bu sebeple her yerden aday olurum diye mi düşünüyor? 

Buğra Gökce'ye yönelik eleştirileri değerlendiren Solak, "Buğra Gökce'ye ithal denmesini doğru bulmuyorum. Annesi İzmirli ve İzmir'de uzun yıllar bürokrasi geçmişi var ve İzmir’i iyi biliyor." dedi. 

"BATUR ÖRGÜTÜ ARKASINA ALDI"

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur'un adaylığına ilişkin açıklamalarda bulunan Gazeteci Halil Solak, "5 Aralık başvuru için son gündü. Başvuruların çoğu son gün oldu. Günün sürprizi Abdül Batur oldu. Batur dosyasını sessizce verdi ve meclis öncesi grubuyla toplantı yaptı. Batur başvurusunu yaptı ve örgütüne koştu. Orada, 'Ben de şaşalı bir adaylık açıklaması yapardım ama mevcut belediye başkanımız CHP'li ve ona saygı göstermeliyiz' dedi. Bakın nezaketli bir davranış. Orada gerekli açıklamalar yaptı. İthal aday eleştirisi yaptı. Örgütünden de büyük destek aldı. Örgüt vurgusu yaptı ve örgüte değer verdiğini gösterdi. Ben de görüntüler üzerinden söylüyorum. İzmir'in artık şova değil icraata ihtiyacı var" diye konuştu. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve AK parti arasında geçen 'hizmet' tartışmalarına değinen Solak, "Soyer, Fransa'nın Ankara Büyükelçisini ağırladı. Burada ‘hükümet desteklemiyor’ demesine gerek yok. Orada 2 ülke arasındaki ilişkileri konuşursunuz. Orada hükümet ve belediye arasındaki gerilimlere girmezsiniz. Soyer bunu bir kaç kere daha tekrarladı. AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, Soyer’e yanıt vermiş. ‘Hükümetin yaptığı hizmetlere Frnasız’ diye. Vahdettin soruşturmasında da aynı durum söz konusu oldu. 9 Eylül'ün tüm görkemini Vahdettin açıklamasına kurban etmişti." dedi. 

"SENİN BOYUNU AŞAR"

Kemeraltı Esnafı Derneği Başkanı Semih Girgin'e tepki gösteren Halil Solak, "Kemeraltı Esnafı Derneği Başkanı Semih Bey'in sanırım esnafın durumundan haberi yok. Demişki; ‘Soyer ve derneğimiz Kemeraltı’nın altyapısına girdik. Yapıyoruz’ diye.. Tamam da kaç ay geçti. Ortalık savaş alanı gibi. Gündüz çalışamıyorsunuz. Sadece gece yapılacak bir iş değil. Bir pandemi dönemi geçirdik. Bu krizi fırsata çevirip, bütün şehrin altını üstüne getirebilirdiniz. Yapılacak bütün işleri yapabilirdiniz. Şu an yağmur yağdığında orası çamur. Güneşli günlerde toz duman. Esnafın ürünlerinin hali ortada. Esnafta bu durumdan rahatsızdır. Gidip mikrofon uzatsanız 10 esnaftan 8’i memnun değildir. Semih Bey ise ‘biz Kemeraltı için Soyer'le birlikte çalışıyoruz ve Soyer devam etmeli’ dedi. Kemeraltı ile başka bir belediye başkanının ilgilenmeyeceğini söylüyor, nereden biliyorsun? Belki gelecek Başkan daha yakından ilgilenecek. Beyefendi yağmur yağınca bir esnafa gidip sorsun bakalım. Böyle açıklamalar Semih Girgin bunlar senin boyunu aşar" diye konuştu.

"ÖZLALE AÇIKLAMALARIYLA HANESİNE EKSİ YAZDIRIYOR"

İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Ümit Özlale'nin 'insan kazanamayacağı seçime de girebilir' açıklamasını değerlendiren Halil Solak, "Böyle bir açıklama olabilir mi? Seçim bir iddia işi. Siz bir iddia ortaya koyuyorsunuz. Genel Başkanınız elinizi kaldırıyor, siz çıkıp 'insan kazanamayacağı seçime girer' diye açıklama yapıyorsunuz. Kimse Ümit Bey'i uyarmıyor mu? Ümit Bey yaptığı açıklamalarla kendi hanesine eksi yazdırıyor. ‘Körfez'e kokuyu gidermek için kimyasal atılıyor’ dedi devamını getiremedi. ‘Büyükşehir'de bankamatikçi çalışıyor’ dedi, kanıtlayamadı. Bunlar hep hanesine eksi yazar. Demek ki Özlale seçimi kazanamayacağını düşünüyor. Gazeteciler sizi arıyor ulaşamıyor. Araya koyduğunuz danışmana ulaşılıyor. Soru soruluyor. O size dönerse dönüyor. Dönmezse yok. Bir gazetecinin ulaşamadığı siyasetçiye vatandaş nasıl ulaşacak? Belediye Başkanının makam kapısı da telefonu da 24 saat açık olmalı. Sizin böyle bir iddianız yoksa aday olmayacaksınız" dedi. 

"İNCE ADAY OLURSA İZMİR ÖRGÜTÜ AYAĞA KALKAR"

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin İmamoğlu ile yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunan Solak, "Muharrem İnce yıllardır siyaset yapan biri. Tecrübeli bir isim. Neden önce Kemal Kılıçdaroğlu ardından Ekrem İmamoğlu ile görüşüyor. Genel Başkanı neden çiğniyor.. Partinin Genel Başkanı dururken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ile sandık güvenliğini konuşuyorsunuz. Muharrem İnce iş birliği teklifinde bulunuyor. İmamoğlu'ndan memnunsa vatandaş zaten sizin 100 bin oyunuza ihtiyacı yok. Yerel seçimin dinamikleri farklıdır. Pazarlık yapacaksanız genel başkan ile oturursunuz. Orada da İzmir'in konuşulmasının bir anlamı yok. İnce gelirse ithal aday o olur. Zaten öyle bir şey olma durumunda İzmir örgütü ayağa kalkar. İzmir'de partisi 37 bin oy aldı. İzmir'de bu oy potansiyeli ile pazarlığa oturamazsınız. Muharrem İnce bile olsanız kendinizi tartmalısınız. İnce İzmir'in riske gireceğini söyledi ama İzmir kaybedilmez. İzmir'de iyi bir adayla CHP yüzde 50'yi bile aşar. İmamoğlu zaten bugün bir açıklamasında ‘İzmir’in adı bile geçmedi’ dedi. " ifadelerine yer verdi. 

İYİ PARTİ'NİN BELEDİYE ALMASI ZOR

İYİ Parti'nin iş birliğine kapıları kapatmasını değerlendiren Solak, "Özgür Özel ılımlı bir siyasetçi. Kurultay öncesi ve sonrası ittifakın devam etmesini savundu.. İYİ Parti 14-28 Mayıs genel seçimlerinin ardından 81 ilde aday çıkaracağını söyledi. Özgür Bey 30 Kasım günü randevu aldı ve iş birliği isteğiyle gitti. Meral Akşener GİK’te konuyu değerlendireceklerini açıkladı. İYİ Parti GİK 4 Aralık'ta toplandı ve ‘hayır’ yanıtı çıktı. Bunun üzerine Özgür Bey  ‘biz ittifakı tabana yayacağız’ dedi. İYİ Parti'nin İstanbul ve Ankara'da göstereceği adaylar beğenilmezse taban CHP'nin adayına oy verir.. Meral Akşener'in söylemleri son zamanlarda çok sertleşti. Müsavat Dervişoğlu, '2028 genel seçimleri kazanmak için bazı belediyeleri kaybetmeyi göze aldık' dedi. Burada, İmamoğlu ile Yavaş'a gönderme yapıyor. 2028'e daha çok var. Belediye alıp kendinizi ve projelerinizi anlatmak varken, neden böyle bir keskinlik tercih edildi. Anlayabilmek mümkün değil. Bu şartlarda İYİ Parti'nin bir kaç belediye kazanması zor" dedi. 

URLA VE MENEMEN'E ÖZEL MUAMELE 

CHP'nin 'ön seçim' kararını değerlendiren Solak, "Ön seçim partilere dinamizm katar. Küskünlükleri azaltır. Örneğin Urla’da atama yöntemiyle yaparsanız 47 adaydan 46’sı kırılacak. Ön seçim olursa kırgınlık olmaz. Ön seçimi anladığım kadarıyla kısıtlı bir bölgede yapacaklar. Seçim çevresinin tamamında ön seçim yapılmayacak. 659 seçim çevresinde ön seçim olacak. Memnuniyet anketleri başladı. Örgüt denetiminde ön seçim, Örgüt denetiminde basit aday yoklaması ve genişletilmiş yoklama seçenekleri var. Her ilçede farklı bir yöntem belirlenecek. Meclis üyeliği seçimlerinde fermuar sistemi uygulanacak. Bu uygulamalar partiye ivme kazandırır. Urla ve Menemen'e özel heyet gönderilecekmiş ve ilçe başkanlarından rapor istenecek. Menemen ve Urla'ya iyi aday gösterilmesi gerekiyor. O ilçeleri toparlayacak isimler gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası