Ege Postası
Geri

Gazeteci Solak'tan çarpıcı seçim değerlendirmeleri; Onlar için artık emeklilik vakti geldi!

Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak, TR35 TV’de yayınlanan Haftanın Notları Seçim Özel programında 31 Mart seçim sürecini ve sonuçlarını değerlendirdi. CHP’nin seçimden birinci parti çıkmasına yönelik açıklamalarda bulunan Solak, “Seçim sonucu kimilerine göre sürpriz sonuç olarak gelse de, işin aslı öyle değil. Biraz sokağın nabzını tutabilen biri CHP’nin başarılı olacağını görebilirdi. 14-28 Mayıs yenilgisinin ardından bir değişim beklentisi vardı. CHP’de geçen Kasım ayında bir değişim oldu. Bunun mutlaka bir yansıması olacaktı. Bunu gördük. Ayrıca vatandaş seçimlerde iktidara bir uyarı çekti.” dedi. Öte yandan Solak, “CHP’de parti içi kavga bekleyenler vardı. O kesim 1 Nisan hesabı yapıyordu. Seçimde ‘CHP başarısız olsun da biz tekrardan yönetimi ele geçirelim’ diye bekleyenler vardı. Dünkü sonuçların ardından onlar için artık emeklilik vakti geldi!” dedi.
Gazeteci Solak'tan çarpıcı seçim değerlendirmeleri; Onlar için artık emeklilik vakti geldi!
Haberler / Politika
1 Nisan 2024 Pazartesi 21:46
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak, TR35 TV’de yayınlanan Haftanın Notları programında yerel seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Solak, “Bu seçimin birçok sonucu var ancak biz üç sonucunu ele alacağız. Birincisi, AK Parti’ye uyarı, ikincisi CHP’ye yönetimine; ‘al sana bir fırsat’. Üçüncüsü ise, kenarda CHP’nin başarısız olmasını bekleyen ve kurultay hesabı yapanlara yönelik halkın geri dönüşü…”

VATANDAŞ AK PARTİ’YE UYARI ÇEKTİ

Vatandaşın dün gerçekleştirilen seçimlerde iktidara uyarı çektiğini belirten Gazeteci Halil Solak, “Demokrasi havasında geçti. Kimlerine göre beklenmeyen bir sonuç gibi gelebilir. Ancak biraz sokağın nabzını tutabilen biri CHP’nin başarılı olacağını görebilirdi. 22 yıllık AK Parti iktidarı var. Her seçimde bölgelerin çoğu turuncu oluyordu. Sahil kesimleri kırmızı, doğu bölgelerinde de mor oluyordu. Türkiye’deki insanlar buna alıştı. Ancak harita açılınca görüldü ki Türkiye’nin çoğu bölgesi kırmızı. Özgür Özel birçok programında başarılı bir seçim geçireceklerini dile getirmişti. Dün sonuçlara baktığımızda Özel’in saydığı illerden fazlası geldi. 14-28 Mayıs yenilgisinin ardından muhalefet kısmında umutsuzluk hakim oldu. Bir de değişim beklentisi. CHP’de geçen Kasım ayında bir değişim oldu. Bunun mutlaka bir yansıması olacaktı. Vatandaş seçimlerde iktidara bir uyarı çekti. AK Parti kendine bence çeki düzen verecektir” dedi.

1 NİSANCILAR İÇİN EMEKLİLİK VAKTİ

CHP’de parti içi çatışmalara ve 1 Nisan’ı bekleyenlere yönelik açıklamalarda bulunan Solak, “CHP’de parti içi kavga bekleyenler vardı. O kesim 1 Nisan hesabı yapıyordu. Seçimde ‘CHP başarısız olsun da biz tekrardan yönetimi ele geçirelim’ diye bekleyenler vardı. Dünkü sonuçların ardından onlar için artık emeklilik vakti geldi. Onlar da artık köşelerine çekildiler. CHP’de lider, imza tartışması noktalandı. CHP bu saatten sonra kazandığı belediyelerle halka kendini iyi anlatmalı. İktidar yerelden geçer. Yereli iyi organize ederseniz iktidarı kazanırsınız. Parti içi çatışmaların olduğu bir görüntü sergilenirse vatandaş cezasını keser. CHP bu şansı iyi değerlendirmeli. CHP yüzde 25 bandına saplanmıştı. Dün 47 yıl sonra ilk defa birinci parti çıktı. CHP’de emanet oylar var. 12 puan kadar diğer partilere tepki oylarıydı. CHP bu emanet oylara gözü gibi bakmalı. Belediyeleri çok iyi çalıştırması lazım. Vatandaş verdiği oydan pişman olmasın. Bu süreç iyi geçerse partinin 2028’de önü açılmış olur” ifadelerini kullandı.

TUGAY ALGILARI KIRDI

Tugay’ın ilk atandığında aldığı eleştirileri hatırlatan Gazeteci Solak, “Cemil Bey ilk atandığında çok eleştirildi. Seçimin tehlikeye girdiğini ve birçok ilçenin kaybedileceği algısı yapıldı. Hatta bazı gazeteciler ve siyasetçiler, ‘İzmir’i kaybediyoruz’, 'Bazı ilçeler riskte' , '12 ilçe kaybediyoruz' demişlerdi. Ben Cemil Bey ilk atandığında farkın 8-10 puan olduğunu ve makasın açılacağını söylemiştim. Çok açılmasa da 12 puanlık bir fark var. Yüzde 48.9 oy aldı. Kocaoğlu’nun efsaneleştiği 2014’te yüzde 49,6 puanla seçimi kazanmıştı. Arada çok fark yok. Üzerine o kadar gittiler ve algı yaratıldı. Bunlara rağmen Cemil Bey, büyük bir başarı kazandı. Kaybedilen 2 ilçede rakip adaylar çok iyi çalıştığı için alınamadı.” dedi.

CHP CAM TAVANI KIRDI

Özel’in İzmir’deki aday tanıtım toplantısında 30’da 30’a yakalıyoruz’ sözlerini hatırlatan Solak, “Hedefe ramak kalmıştı. Özel’in bu açıklamalarıyla bile dalga geçildi. İzmir’de korkulan olmadı. İzmir korku iklimine teslim olmadı. İzmir her zamanki gibi tepkisini ortaya koydu. Bu seçimde iktidarın görmezden geldiği bir kesim de emeklilerdi. Özel her gittiği yerde emeklilere ayrı paragraf açtı. Bütün partiler ‘iktidara sarı kart’ gösterin demişti. Vatandaş ise direkt kırmızı kart gösterdi. CHP seçim başarısıyla cam tavanı kırdı” dedi.

DEĞİŞİM KADIN VE GENÇLER ÜZERİNDEN KURULDU

Özel’in değişim hareketini gençler ve kadınlar üzerinden kurduğunu vurgulayan Solak, “Özel, İzmir’de 9 kadın aday gösterdi. Hepsi de seçilecek yerlerdeydi… 8 kadın aday seçildi. Menemen’de farklı durumlar var. Aydın Pehlivan Menemen’i yatırımlarla baştan  yarattı. DEM  Parti’nin adayı da diğer ilçelerden daha fazla oy aldı. Ayrıca örgüt dağınık görüntü verdi. Bunların hepsi oranın alınamamasının başlıca sebepleridir. Bu 2 ilçe de (Aliağa-Menemen) CHP’nin nazarlığı... İki başkan da başarılı ve onlardan seçimi almak zordu” dedi.

KINAY ‘KAYBEDERSİN’ DİYENLERE TOKAT ATTI

Karabağlar Adayı Helil Kınay’ın arı gibi çalışarak seçimi aldığını dile getiren Solak, “Helil hanım atandığında bir tepki oluştu. Bu tepki de bilmedikleri ve tanımadıkları içindi. Karabağlar İzmir’in diğer bölgelerinden daha farklı. Muhittin Selvitopu bir açıklamasında, ‘buranın yapısı farklıdır’ demişti. İnsanlarda bu açıklamalar ve tepkiler korku yarattı. Ancak Helil hanım 2 aylık süreçte deyim yerindeyse arı gibi çalıştı. Girmediği ev kalmadı. Açık hava toplantıları düzenledi. Karabağlar, Helil Hanım’ı sevdi ve ‘Kaymakam Bey’e 20 bin oy fark attı. Kaymakam Sadık Tunç büyük bir umutla gelmişti ancak ben onun çok sağlıklı çalıştığını düşünmüyorum. Sadece kahvelerde ve hemşehri derneklerinde açıklamalar yaptı. Seçim sonucu Helil Kınay, ‘kaybedersin’ diyenlere attığı bir tokat oldu” dedi.

‘PİRİNÇ İÇİN BULGURDAN OLDULAR!’

AK Parti’nin Kınık ve Bergama hamlesini değerlendiren Solak, “Sema Hanım’ın Kınık’ı alacağı söyleniyordu. Dr. Sadık Doğruer Belediye Başkanıydı. Bergama olayı patlak verince Sadık Doğruer’i Kınık yerine Bergama’dan aday gösterdiler. AK Parti Kınık ilçe başkanı Sami Mollaahmet’i de aday olarak gösterdiler. Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan oldular.. Sadık Doğruer, Bergama’yı alamadı, Kınık’ı da kaybettiler. AK Parti açısından hazin bir seçim sonucu oldu. Sadık Hoca yerinde kalsaydı seçimi kazanırdı” ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİ İZMİR’DE 8 PUAN KAYBETTİ!

İYİ Parti Büyükşehir Adayı Ümit Özlale’nin oy oranına dikkat çeken Solak, “ Ümit Özlale İzmir’de 8 puanlık bir kayıpla seçimi bitirdi. Ciddi bir kayıp. Seçimin AK Parti kadar kaybeden bir diğer partisi de İYİ Parti. Olağanüstü kongre kararı aldılar ancak çok kan kaybettiler. Bu saatten sonra toparlanmaları kolay olmaz. Hızlı bir çözülme sürecine girecekler” ifadelerine yer verdi.

“AĞZINIZLA KUŞ TUTSANIZ BİLE…”

Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı AK Partili Hamza Dağ’ın kampanya sürecini değerlendiren Solak, “Hamza Bey kimine göre çok iyi çalıştı, kimine göre de bar, meyhane gezdi. Alacağı oy 3 aşağı 5 yukarı buydu. 2019 Adayı Nihat Zeybekci yüzde 38,5 oy almıştı.. Algılar ve söylemlerle bu iş olmaz. Logo tartışması, meyhane tartışması etkili oldu. Kimseye bir mesaj vermek zorunda değilsiniz. Gidip, ‘ben sizin yaşamınıza müdahale etmeyeceğim’ söylemleriyle olmuyor. Bunu gerçekten yapmanız lazım. Atatürkçü olduğunu söylüyor. Diyor ya kenti Atatürk’ün hedefine ulaştırmak için çok çalışacağım. Bunun için Atatürk ile barışık olmanız lazım. Daha doğrusu Atatürk’ün ilkeleriyle barışık olmanız lazım. Ben Hamza Dağ’da o ilkeleri göremedim. Bu sebeple İzmirli ağzınızla kuş tutsanız da size oy vermez. Ki sonuç ortada” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası