Ege Postası
Geri

Gazeteci Solak’tan gündem değerlendirmesi: 13 yıldır neredeydiniz?

TR35 TV’de yayınlanan Haftanın Notları programında, gazeteci Halil Solak gündemi değerlendirdi. Solak, Soyer’in adaylığı iddialarına ilişkin çarpıcı yorumlar yaparken, açılışı olaylı olan Bayraklı Şehir Hastanesi’nin ulaşım sorununa değindi. Gazeteci Solak, CHP’de yaklaşan Kurultay süreci ve PM listelerine İzmir’den kimlerin adı geçiyor, kimler şanslı o isimleri değerlendirdi. Solak ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Genel Başkanı üyeler seçsin’ açıklamasını ve İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in İmamoğlu ve Yavaş’a yönelik ‘Millete sırt çevirdiler’ söylemini yorumladı.
Gazeteci Solak’tan gündem değerlendirmesi: 13 yıldır neredeydiniz?
Haberler / Politika
21 Ekim 2023 Cumartesi 12:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- TR35 TV’de yayınlanan Haftanın Notları programında Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak ve Gönül Morsünbül gündemi değerlendirdi. 

SOYER YORUMU

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in adaylığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gazeteci Halil Solak, “Biraz daha geriye gidip bir bakmamı lazım. Kılıçdaroğlu Aydın ziyareti sırasında Özlem Çerçioğlu’nun elini kaldırarak adaylığını açıkladı. 10 Eylül günü ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı ve 2 gün sonra da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun adaylıklarını açıkladı. Bu CHP’de beklenmeyen gelişmeydi. CHP adaylarını seçime 1-2 ay kala açıklardı. Bu sefer erken açıkladı ne oluyor derken, Kemal Bey frene bastı. Bu sefer gözler diğer Büyükşehir Belediye Başkanlarına çevrildi. CHP bir kurultay sürecinde. Parti yönetiminden isimler, ‘kurultay sürecindeyiz, yeni oluşacak isim vermeniz ayıp olur’ dediği için Kemal Bey kendini geri çekti. Kemal Bey kentteki yerel dinamikleri zaman zaman dernekleriyle ve STK’larıyla bir araya gelir. Kentte neler olduğunu sorar. Kurultay öncesi de İzmir’den STK’ları ağırlıyor ve fikir alışverişinde bulunuyor. Bu sırada doğal olarak İzmir adayı soruluyor. Kemal Bey ise, “Biz Tunç Bey’i başarılı buluyoruz, çalışkan da… Bakacağız” diyor. Akşamına bir internet sitesinde kulis haberi çıktı. Bizim toplantıya katılan temsilcilerle yaptığımız görüşmelerde, Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığa ilişkin net bir şey söylemediğini aktardılar. Ardından biz kurultay delegesi Hüseyin Saygılı ile konuştuk. Saygılı ise, bize Kemal Bey’in Soyer’le yola devam edeceğini söyledi. Ve daha sonra toplantıda yer alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık açıklamalarda bulundu. ‘Bizim Tunç Soyer ile bir sorunumuz yok. Adaya Parti Meclisimiz karar verecek’ diye. Adaylar her ne kadar açıklansa da iş PM’de çözülür. PM’nin onay vermediği kimse aday olamaz. Haberler çıktıktan sonra kulis haber ulusalda çıktı. İsmail Küçükkaya Halk TV’de kulis haberini okudu. Ortada hiçbir şey yokken bir kulis haberinin gündem olmasını manidar buldum” ifadelerine yer verdi. 

İZMİR’İN SAĞLIK ÜSSÜ SORUNLARLA AÇILDI 

İzmir Şehir Hastanesi’nin açılmasının ardından başlayan sorunlara ilişkin açıklamalarda bulunan Halil Solak, “Hastanede çalışan işçilerin 3 aydır maaş alamadıkları ortaya çıktı ve işçiler çatıya çıktı. İşçilerin alın teri neden ödenmiyor. İşçiler muhatap bile bulamadıklarını söyledi. Hastanenin açılışı güzel bir olay, 75 bin kişinin faydalanacağı hastanenin açılışının böyle olması beni de üzdü. İzmir Tabip Odası hastanenin açıldığı gün istihdam sorunu olacağını söyledi. Bu hastane 9-10 bin kişilik istihdama ihtiyaç duyulacak. Doktorlarımız yurt dışına gidiyor, elimizde tutamıyoruz. Umarım bunlar kısa sürede çözülür ve hastane tam kapasite çalışır” dedi. 

“TELEFERİKLE HASTANEYE ULAŞIM MI OLUR?”

İzmir Şehir Hastanesi’nde ulaşım sorunu için teleferik projesi önerilmişti ancak proje hayata geçirilemedi. Teleferik projesini değerlendiren Solak, “Ulaşım sorunu açılınca gün yüzüne çıktı. Bu hastanenin ulaşım altyapısının şimdiye hazır hale gelmesi gerekiyordu. Bornova Metro’dan hastaneye bir hat konuldu ancak yetersiz kalacak. Teleferik projesi vardı, İzmir’de çok tartışıldı. İnsanlar sayfiye yerine mi gidiyor? Teleferik ile ulaşım olur mu? 75 bin kişi teleferikle ulaşabilir mi? Hastanenin temeli 2013 yılında atıldı. 10 yılda buranın ulaşım alt yapısı çözülmeliydi. Böyle yönetim olmaz” diye konuştu. 

PM’YE KİMLER GİREBİLİR? 

CHP’de büyük kurultay sürecini değerlendiren Solak, “Bu kurultayda Kemal Bey de karşıdaki değişimci grup da güçlü. Kurultay tertip komitesinde İzmir’den İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve Milletvekili Mahir Polat’ta var. İki dönemdir YDK üyeliği yapan Mahir Polat, PM’ye girmek istiyor. Girebilme şansı yüksek bir isim. Ben Kemal Bey’in listesinde olacağını düşünüyorum. Mevcut PM Üyesi Ednan Arslan’ın da girme ihtimali yüksek. Diğer İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç da PM Üyesi olmak istiyor. Genel Başkan’ın listesinde olabilir mi bilmiyorum ama liste de delebilir mi o da belli değil.  İsfahan Naki ve Hüseyin Saygılı’nın PM istediğini biliyorum. Hüseyin Saygılı şu an illeri gezerek çalışmalar yapıyor. Azimet Gürbüz’ün YDK istediğini duydum. Listede olursa sürpriz olmaz. Mevcut MYK Üyesi Devrim Barış Çelik’in yine Genel Başkan’ın listesinde olacağını düşünüyorum. Değişimcilerden ise Deniz Yücel ve Murat Bakan’ın listede olmasına kesin gözüyle bakılıyor” dedi.  

“13 YILDIR NEREDEYDİNİZ?”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tüzüğe ilişkin açıklamalarını değerlendiren Halil Solak, “Genel Başkan Kılıçdaroğlu, ‘genel başkanı üyeler seçsin’ dedi. İnsanlar şunu söylüyor. 2010 yılından beri neredeydiniz? Fermuar sistemini ve gençlik kotasını şimdiye kadar çözmesi gerekiyordu. Tüzük her kurultay öncesi gündeme gelir. Üyelerin sıfırlanacağı, üyelerin genel başkanı belirleyeceği söylenir. Kurultay sonrasında rafa kaldırılır. Şimdiye kadar neredeydiniz? 300-500 delege kontrol edilir ancak yüz binlerce üye kontrol edilemez. Sistem böyle olsaydı Kemal Bey belki de gidecekti. Taban seçimin kaybedilmesinden rahatsız. Delege sistemi onların işine geliyor. Kemal Kılıçdaroğlu ‘kurultay sonrasında konuşanları uzaklaştıracağım’ dedi. 100 yıllık bir çınarın bu hale getirilmesi beni üzüyor. CHP dinamik bir partidir. Bu söylemler partiyi bitirir. Bu nasıl demokratlık? Delege seçimlerinde gördük, tek liste seçime gidildi. Parti ikiye bölünmüş durumda. Cumhuriyeti kuran partinin genel başkanına ben bu göz dağını yakıştıramadım” diye konuştu. 

“CHP BOŞ BIRAKTI, İYİ PARTİ DOLDURUYOR”

2024 yerel seçimlere ilişkin açıklamalarda bulunan Solak, “CHP kendi içindeki tartışmalardan dışarıyı boş bıraktı ve İYİ Parti o boşlukları doldurmaya çalışıyor. İYİ Parti’nin adayları sahada çalışmaya başladı. Bergama’da, Dikili’de kentin önemli isimlerine adaylık teklif ettiği ileri sürüldü. 6’lı Masa 3 Mart öncesinde bahar havasındaydı. Adaylık masaya gelince Akşener masadan kalktı ve masanın aslında ne kadar çürük olduğu gözler önüne serildi.. İmamoğlu ve Yavaş, Kılıçdaroğlu’nun yanında taraf aldılar. Seçimi kaybettikten sonra birbirlerini suçladılar. Kamuoyunda birbirlerini bozuk para gibi harcamaya başladılar. Bakın son örnek Akşener, İmamoğlu ve Yavaş’a yönelik ‘Milletin çağrılarına sırt çevirdiler” dedi. Bu onlara inanılmaz bir yük yükledi. Çok önemli bir hamleydi. Bakalım nasıl toparlayacaklar. ” dedi. 

“UNESCO’YA DA İZMİR’E DE YAKIŞMIYOR”

AK Parti Konak İlçe Başkanı Mehmet Sait Başdaş’ın Kemeraltı eleştirisini değerlendiren Solak, “Sait Başdaş, bu haftada yağmurdan çamur olan Kemeraltı’nı çekti ve yayınladı. İlk yağmurda orası çamur deryası. Esnaf artık çok şikayetçi. Bu görüntü İzmir’e yakışmıyor. Bu tarihi çarşı UNESCO geçici listesinde.UNESCO’ya yakıştırdığınız görüntü bu mu? Buranın altyapı çalışmalarının hemen bitirilmesi gerekiyor” dedi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası