Ege Postası
Geri

Gazilerin gurur günü

Atatürk'e "Gazilik ünvanı"nın verildiği 19 Eylül günü kutlanan Gaziler Günü için Cumhuriyet Meydanı'nda bir tören düzenlendi. Türkiye Muharip Gaziler Derneği İzmir Şube Başkanı Mehmet Gökmen, "Gazilik Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakarlığının şanlı destanıdır" dedi. Neden 19 Eylül'
Gazilerin gurur günü
Haberler / Güncel
19 Eylül 2017 Salı 11:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

19 Eylül Gaziler Günü, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Törene İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, İzmir Milletvekilli Atilla Sertel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, gazi ve şehit aileleri dernekleri ile çok sayıda gazi ve şehit yakını katıldı.

Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Türkiye Muharip Gaziler Derneği İzmir Şube Başkanı Mehmet Gökmen, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Bu ülkenin her karış toprağının, binlerce şehidin kanıyla sulandığını ve kahraman gazilerin kılıcının kabzasıyla mühürlendiğini vurgulayan Gökmen, şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vatanı, milleti, bayrağı, milli marşı ve soydaşları için savaşır. Bunun en güzel örneği ise ‘Ya İstiklal ya ölüm’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yaşanmış Kurtuluş Savaşı’dır. Gazilik Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakarlığının şanlı destanıdır. Gazi ise bu destanı yazan kahramanın adıdır.  Kutsal vatan topraklarımızı hedef alan kim olursa olsun, kahraman ordumuzun, emniyet güçlerimizin ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının mücadele azmi ve kararlılığı karşısında yok olmaya mahkumdur."

Neden 19 Eylül'

19 Eylül gününün "Gaziler Günü" olarak kutlanması, doğrudan Kurtuluş Savaşı ile ilgili anımsatma.. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 13 Eylül 1921′de  kazanılan Sakarya Zaferi’nin ardından, 19 Eylül 1921 tarihinde, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e, “Mareşal” rütbesi ile “Gazi” ünvanı verilmesini kararlaştırmıştı. 19 Eylül, 2002 yılından bu yana tüm Türkiye'de "Gaziler Günü" olarak kutlanıyor.

İzmir'in Seferihisar, Tire ve Ödemiş ilçelerinde 19 Eylül Gaziler Günü kutlandı.

Seferihisar'daki törende Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Seferihisar Asil Nadir Çok Programlı Lisesi, Semiha İrfan Çalı Anadolu Meslek Lisesi öğrencilerinin şiir dinletisinin ardından gazilere çiçek verildi

ÖDEMİŞ

Hükümet Konağı Atatürk Anıtı önünde gerçekleşen tören, çelenk sunumuyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Gaziler Derneği Ödemiş Şube Başkanı Selahattin Aktaşoğlu, tarih boyunca hür yaşamış Türk milletinin işgal ve esarete alışık olmadığını, özgürlüğü uğruna çok kez savaş yaptığını, gazi ve şehitler verdiğini anımsattı.

Aktaşoğlu'nun konuşmasının ardından Hatipoğlu Mustafa Erdem Ortaokulu öğrencilerinden Sıla Kavak şiir okudu, Zafer İlkokulu öğrencileri de ilçedeki gazilere çiçek sundu. 

TİRE

Tire’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konularak başlayan törende konuşan Garnizon Komutanı Personel Yüzbaşı Adem Aydın, TBMM’nin 19 Eylül 1921 günü Mustafa Kemal Atatürk'e mareşallik rütbesi ve gazilik unvanını verdiğini hatırlatarak, "Bizler için vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz. Şehit nurlanmış, gazi onurlanmış bir askerdir." dedi. 

Program, öğrencilerin okuduğu şiirlerle sona erdi. 

KARABAĞLAR

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 19 Eylül Gaziler Günü olması nedeniyle Türkiye Muharip Gaziler Derneği İzmir Şubesi’ni ziyaret etti. Başkan Mehmet Gökmen ve üyeler tarafından karşılanan Başkan Selvitopu’na, Karabağlar Belediyesi Başkan Yardımcısı Güven Güngörmüş de eşlik etti. Gaziler ve Şehitlerin asla unutulmaması gerektiğini ifade eden Başkan Selvitopu, ziyarette derneğin anı defterini de imzaladı. “Gaziler bizim baş tacımız” diyen Selvitopu,  anı defterinde şu cümlelere yer verdi: 

SAYGIYLA EĞİLİYORUM 

“Hayatını ortaya koyan, gözünü kırpmadan mücadele eden Gazilerimizin, Gaziler Gününü kutluyorum. Bir ülkeyi ülke yapan o ülkenin insanlarının milletinin verdiği mücadele ve kararlılıktır. Bunu, canı pahasına ortaya koyanlarda gazilerimiz ve ülke uğruna hayatlarını kaybeden şehitlerimizdir. Bu anlamlı günde tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize uzun ömürler diliyor, tüm gazilerimizin önünde saygıyla eğiliyorum” 

NARLIDERE

Narlıdere’de de Gaziler günü törenlerle kutlandı. 19 Eylül Gaziler günü nedeniyle Narlıdere Ahmet Piriştina Demokrasi meydanında çelenk sunum töreni ve törenin ardından Gaziler onuruna bir yemek gerçekleştirildi. Törene Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Narlıdere Kaymakamı Hayretin Çiftçi, Narlıdere Garnizon Komutanı İstihkam Albay Ercan Kırcılar, Narlıdere ilçe emniyet müdürü ismail Yalçın, TEMAD Narlıdere şube yönetimi ve kadın kolları, Muharip Gaziler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yaşar ile dernek üyeleri, Gaziler ve Şehit aileleri katıldı.

BAŞKANA TEŞEKKÜR 

Saygı duruşu ve İstiklal marşının ardından Atatürk anıtına çelenk sunumu gerçekleştirildi. Günün anlam ve önemi ithafen yapılan konuşmalar şiirlerin okunmasının ardından Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ve Narlıdere Kaymakamı Hayrettin Çiftçi, Narlıderelilerin Gazilerimize duyduğu minnetin ifadesi olarak çiçekler sundu. Ahmet Piriştina Demokrasi meydanında gerçekleştirilen tören sonunda Başkan Batur’un Yaşar Kemal Kültür ve Sanat Vadisin’de Gaziler onuruna verdiği yemeğe geçildi. Yemek programında Narlıdere Muharip Gaziler Derneği adına bir konuşma gerçekleştiren yönetim kurulu başkanı Ahmet Yaşar“ Kahraman gaziler adına gerçekleştirilen bu törenler bizi duygulandırıyor ve mutlu ediyor. Ülkemiz için üzerimize hangi vazife yapmaya hazırız. Başkanımız Abdül Batura bize bu yemeği düzenlediği için gaziler adına teşekkür ederim” dedi.

GAZİLİĞİ YAŞAMAYAN BİLEMEZ 

Yemekte Gazi ailelerine hitaben bir konuşma yapan Başkan Batur “Bu ülkenin var olması için canlarını feda eden Şehitlerimizi ve bu uğurda canını hiçe sayarak mücadele eden gazilerimizi en iyi anlatan yazıyı gazeteci Yılmaz Özdil kaleme almış. O anda neler yaşadığını, nasıl biey olduğunu okuyunca insan daha iyi anlayabiliyor. Yaşamayan bilemez. Gazilerimize yapılan duyarsızlıklara tanık oldukça, 'Ne var canım', 'Olduysa banamı oldu, maaşını alıyo' son derece seviyesiz ifadeleri duymak bizi ve tabiki siz değerli gazilerimizi son derece üzüyor. O satırları okuyunca tel aklımızda beliren şey 'sizler için ne yapsak az' oluyor. Bu duygularla Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere; aziz şehitlerimizin silah arkadaşları, gazilik mertebesi ile şereflenmiş kıymetli gazilerimizi minnetle anıyor, Gaziler Günü'nü saygıyla kutluyorum.” dedi.Başkan Batur yemek sonunda Gazi Günü yemeğine katılan misafirlerine üzerinde Atatürk ve Bayrak bulunan kravat ve eşarp hediye etti.

ÇEŞME 

Gaziler Günü Çeşme'de de törenle kutlandı. Sakarya Meydan Muhaberesi'nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM'since Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e, 'Mareşal' rütbesi verilmesi nedeniyle kutlanan 19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen resmi törene Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Çeşme Garnizon Komutanı Derviş Akova, Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, Çeşme Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Yeğin, Çeşme İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Emin Yılmaz, ADD Çeşme Şubesi Başkanı Veysel Ayhan, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı Cemil Derici, Kore Gazisi Hakkı Güvercin, Kıbrıs Gazisi Mehmet Culum, Güneydoğu Gazisi Bülent İşçi, Kıbrıs Gazisi İbrahim Çal, Kıbrıs Gazisi Mustafa Koç, gazi yakınları, siyasi parti, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin Atatürk Anıtı'na sunulması ile başlayan resmi tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti.

'GAZİ VE ŞEHİTLERİMİZE ŞÜKRAN DUYGULARINI İFADE ETMEK EN BÜYÜK GÖREVDİR'

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, 1990 yılında askerlik görevini yaparken, Hakkari'nin Çukurca ilçesinde, mayına basarak bir bacağını kaybeden Güneydoğu Gazisi Bülent İşçi yaptı. Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk milletinin işgal ve esarete alışık olmayan asil ve büyük bir millet olduğunu vurgulayan İşçi, "Anadolu'da, Kore'de, Kıbrıs'ta canlarını hiçe sayarak vatan, millet, bayrak aşkıyla tarihinde birçok savaşa girerek yüzünün akıyla çıkmıştır. Türk Milleti'nin her ferdi sürdürdüğü hayatın geçmişte edinilen bu tecrübelerin bir sonucu olduğunu bilerek onu bugünlere ulaştıran şehit ve gazilerimizin yazdığı bu büyük destanları övünerek anlatmaktadır. Milli bağımsızlığımızı, vatanın milleti ile bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milletimizin en büyük görevidir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, bu vatan için toprağa düşmüş şehitlerimizin, ebediyete intikal etmiş olan ve hayatta olup bizi burada onurlandıran kahraman gazilerimizin huzurunda saygıyla eğilerek şükranlarımı sunuyorum" dedi. Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılmasıyla sona eren resmi törenin ardından Kore Gazisi Hakkı Güvercin ile Kıbrıs Gazisi Mehmet Culum, Çeşmeli Gaziler adına Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Çelenk sunumunun ardından ise ilçe protokolünün de katılımıyla bir hatıra fotoğrafı çektirildi. Daha sonra da ADD Çeşme Şubesi ve CHP İlçe Başkanlığı çelenkleri Atatürk Anıtı'na bırakıldı. Çeşme Belediye Başkanlığı, törenin sona ermesinin ardından Çeşmeli Gazilere ve yakınlarına Şifne Termal Otel'de, öğle yemeği verdi.

GAZİEMİR

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Gazi’ unvanının verildiği gün kutlanan Gaziler Günü, Gaziemir’de kutlandı. Başkan Şenol, özel günde gazileri ve ailelerini makamında ağırladı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Gazi’ unvanının verildiği 19 Eylül tarihinde kutlanan Gaziler Günü, Gaziemir Abdullah Arda Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene Gaziemir Kaymakamı Yaşar Dönmez, Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Garnizon Komutanlığı adına Hava Piyade Albay Alparslan Yücel Soysal, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, gaziler ve şehit yakınları katıldı. Törende Şehit Asker Polis Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüsniye Karpat günün anlam ve önemiyle ilgili bir konuşma yaptı. 

Kentin tarihi meydanında düzenlenen törenin ardından Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Şehit Asker Polis Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüsniye Karpat ve gazileri makamında ağırladı. Gazilerin istek ve önerilerini dinleyen Başkan Şenol, “Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatan için canını ortaya koyan başımızın tacı siz gazilerimize saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Gazi’ unvanının verildiği gün olan 19 Eylül Gaziler Günü’nü kutluyorum” diye konuştu.  

 

 

KARABURUN

Karaburun ilçesinde 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Karaburun Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleşen törende, Atatürk Anıtı'na İzmir Vali Yardımcısı Erol Türkmen, Karaburun Belediye Başkan Vekili Hamdi Yavuz, Karaburun Garnizon Komutanı Yüzbaşı Erkan Filiz, gaziler adına Karaburun İlçe Emniyet Müdürü Nafiz Serkan Demirer tarafından çelenk konuldu.

Resmi törenin ardından Karaburun İskelesi'nde bulunan bir restoranda kaymakamlık tarafından gazi ve şehit yakınlarına yemek verildi. 

Yemekte konuşan İzmir Vali Yardımcısı Erol Türkmen, 20 yıl önce Karaburun'da kaymakam olarak görev yaptığını hatırlattı. 

Gazi ve şehitlere ülke olarak çok şey borçlu olduklarını belirten Türkmen, onları her zaman saygı, sevgi ve minnetle andığını sözlerine ekledi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası