Ege Postası
Geri

Gebelikte beslenme torunları bile etkiliyor

Jinekolog Prof. Dr. Namık Demir, 'epigenetik değişimler' konusunda anne adaylarını uyardı.
Gebelikte beslenme torunları bile etkiliyor
Haberler / İzmir
2 Haziran 2017 Cuma 10:28
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Prof. Dr. Demir, "Gebelikleri boyunca çok kilo alan ya da yüksek şeker düzeylerine maruz kalan bebeklerin genlerinde meydana gelen değişiklikler, bu bebeklerin ileriki yaşamlarında obez ve diyabete yatkın olmalarına yol açacaktır. Hamilelikte anne adayının beslenmesi, çevresel toksinlerden etkilenmesi sadece anneyi, bebeği değil ileride olacak torunlarını da etkiliyor" dedi.

Sağlıklı nesillerin yetişmesi ve toplumun sağlıklı olabilmesinin sağlıklı bireylere bağlı olduğunu belirten İzmir Kent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Namık Demir, bireyin sağlığının anne karnında başladığını söyledi. Prof.Dr. Demir, bunun da gebelikte sağlıklı beslenme ve çevresel toksinlerden uzak kalmayla mümkün olabileceğini kaydederken, genetik şifrelerin uğradığı değişimlere ve doğuracağı sonuçlara dikkat çekti.  Prof.Dr. Demir, "Son 15 yıldır genlerimizde kodlanan şifrenin ruhsal durumumuzda meydana gelen  değişimlerden, yediğimiz gıdalardan, karşılaştığımız toksinlerden, sigara dumanından, plastik maddeler içerisinde bulunan bisfenol A denilen maddeden etkilenerek değişime uğradığı anlaşılmıştır" diye konuştu.

ANNE ADAYLARINA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR
DNA üzerindeki genlerde kodlanan şifrenin bazı durumlarda kapanıp sessizleşirken, bazı durumlarda ise açılıp okunur hale geldiğini belirten Prof. Dr. Demir şöyle devam etti:

 "Buna göre de bazı genler işlevlerini yerine getirememekte, buna karşılık bazı genler de uyarılmaktadır. Kısaca epigenetik değişiklikler olarak adlandırılan bu değişimler hücre gruplarına özgül olarak gerçekleşmekte ve annenin beslenme durumuna ve çevresel toksinlerden etkilenmesine bağlı olarak hem anneyi, hem karnındaki bebeği ve hem de doğacak bebeğinin yumurtalıklarında yer alan yumurta hücrelerini etkileyerek, annenin ileride olacak torunlarının da sağlığı üzerine etki yapmaktadır. Örneğin her yıl dünyada  sigaraya bağlı akciğer kanserinden 1 milyon 400 bin kişi yaşamını yitirmektedir. Ancak akciğer kanserine yakalanan erkeklerin yüzde 20'si ve kadınların da yüzde 50'si yaşamları boyunca hiç sigara içmemiş olmalarına rağmen bu hastalığa yakalanmışlardır. Eğer büyük babalar yaşamları boyunca sigara içmişler ise 50 yıl sonra onların torunlarında astım gelişebilecektir. Benzer şekilde gebelikleri boyunca çok kilo alan ya da yüksek şeker düzeylerine maruz kalan bebeklerin genlerinde meydana gelen değişiklikler, bu bebeklerin ileriki yaşamlarında obez olmalarına ve diyabete yatkın olmalarına yol açacaktır. Bu bebeklerin ileriki yaşamlarında kilo almamaları ve diyabet, metabolik sendrom gibi hastalıklara yakalanmamaları için çok özel çaba sarfetmeleri gerekecektir. Benzer şekilde anne karnında kısıtlı gıda ile beslenen bebeklerin ileriki yaşamlarında kısıtlı gıda ile sağlıklı bir yaşam sürmeleri mümkün olmaktadır. Eğer bu bebekler aşırı beslenme olanaklarına sahip olurlarsa bunlarda da  metabolik sendrom, hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklara yatkınlık ortaya çıkacaktır."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası