Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Kimya Bölümü'nden 2009'da mezun olan Yücel Teker, 2014'te genel olarak yoğun bakım hastaları için medikal ürün üreten 'Medoffice' isimli işyerini açtı. Üniversiteden mezun olduktan sonra sağlık sektöründe medikal alanında boşluk olduğunu ve yurtdışından ithalatın yapıldığı gören Teker, İzmir'in Bornova İlçesi'nde 1200 metrekarelik bir üretim tesisi kurdu. Teker, 2014'te kurulan şirketin, Türkiye'de 81 ilin yüzde 70'ine satış yaptığını anlattı. Bir masa ve bilgisayarla işe başladığını kaydeden Teker, "Vergi Dairesi böyle şirket mi olur diyerek bize önce açılış vermedi. Sıfırdan başladık, ama sektörde yenilik yaratan ürünler üretiyoruz" dedi.
Sektörde yenilik oluşturma çalışan girişimci Yücel Teker, ilk kez bit bonesi üretti. Bit bonesi ürününü 2 hafta önce piyasaya sürdüklerini ifade eden Yücel Teker, "Ürettiğimiz ürünler arasında saç yıkama bonesi isimli bir ürün var. Bu ürün yatalak hastaların saç bölgesi temizliğini sağlıyor. İngiltere'de bir müşterimiz uçucu haşereleri, bitleri uzaklaştırmak için bizden bir ürün istedi. Bu ürünle alakalı araştırma yaparken, bitkisel yağların haşereler üzerindeki etkisi anlatan literatürler okuduk. Bizim sahip olduğumuz saç yıkama bonesi isimli ürünle birleştirip bit bonesi isimli ürünü yaptık. Patentini de aldık. Piyasadaki diğer bit ürünlerine nazaran bizim ürünümüz toksik madde içermiyor. Su ya da sabunla kullanmaya gerek yok. Bitkisel içerikli bir ürün. Alovera yağı, çay ağacı yağı gibi bileşenlerden oluşuyor. Bu bone kafaya takıldığı zaman bitlerin solunum yapmaları engelleniyor. Ortalama 30 ile 45 dakika arasında bütün bitleri öldürür. Başka hiçbir işlem yapmaya gerek yok. Piyasada bu formda, bone tarzında ürün yok. Yüzde 100 yerli bir üretim. Ayrıca üründe toksik madde olmadığı için, bitkisel ürünler olduğu için yaralar üzerinde de pozitif etkisi var. Tüm biyo uyumluluk onayları yapıldı" diye konuştu.
İHRACAT YAPIYORLAR
Yoğun bakım hastaları için ürettikleri ürünleri yurtdışına da ihraç ettiklerini dile getiren Yücel Teker, "Suudi Arabistan, Romanya, İtalya, Meksika, Kuzey Afrika ve İngiltere'ye ihracatımız var. Medikal sektöründe Türkiye'de üretici firma sayısı az, genelde ithalata yönelmiş bir sektör var. Ama son yıllarda yerli üretimde artış başladı. Biz ithal ürün yerine Türkiye'de üretip, katkı sağlamak istiyoruz. Piyasadaki ürünleri taklit etmek yerine daha inovatif, farklı ürünler oluşturmaya çalışıyoruz. Var olan ürünlerin eksik noktalarını bulup, nasıl iyileştirilebileceğini araştırıyoruz" dedi. (DHA)