İZTO ve Türkiye Girişimcilik Vakfı iş birliğinde 'İzmir-Up' etkinliği düzenlendi. Girişimcilik üzerine fikirlerin ve başarı hikayelerinin paylaşıldığı İzmir-Up etkinliğine İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, Türkiye Girişimcilik Vakfı Vakıf Genel Müdürü Mehru Aygül, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, genç girişimciler ve girişimci adayları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Emre Kızılgüneşler, girişimcilik olgusunun dünyada çok tartışıldığını söyleyerek girişimcilik fikrinin kendilerini heyecanlandırdığını dile getirdi. Yeni bir iş yaratmak, yeni bir ürün piyasaya sürmek, sektörün kaderini değiştirmek ve ticaret için yeni ülkelere açılmanın ekonomide dinamizmin temeli olduğunu ifade eden Kızılgüneşler, "Ekonomik gelişim ve ilerleme için doğal olarak sadece heyecan yetmiyor. Global Girişimcilik Takip Raporuna göre, ülkemizde girişimcilik alanında yapılması gerekenler olduğu görülüyor. Rapora göre, orta gelir düzeyinde sınıflandırılan Türkiye, 29'uncu sırada yer alıyor. Raporda erken aşama girişimcilik faaliyetlerinde düşüş yaşansa da erken aşama girişimcileri orta ya da yüksek teknoloji alanında aktif olduğu görülüyor. Bu oran 2016 yılında yüzde 1.54 iken, 2018 yılında yüzde 5 oldu. Bu durum, yeni- ileri teknoloji alanındaki girişimler için cesaretlendirici bir işaret" diye konuştu.
Türkiye'yi uluslararası sıralamalarda ileri götürmek için bir arada olduklarını anlatan Emre Kızılgüneşler, İzmir'in büyük potansiyeliyle, hiç bitmeyen heyecanıyla girişimcilik ruhunu yaymak adına en doğru merkez olduğunu savundu. Kızılgüneşler, İzmir- Up etkinliğinin içeriğiyle ilgili sözlerine şöyle devam etti:
"Girişimcilerin karşılaştıkları zorlukların başında finansman talebi geliyor. Buna bağlı olarak çözüm önerilerinin paylaşılacağı 'Startupların Yatırım Serüveni Paneli' özellikle genç girişimcilerimizin yakından takip etmesi gereken panellerin başında geliyor. Sosyal Girişimcilik Paneli ise, girişimciliğin toplum yararına çevrilmesi, toplumsal sorunların, maddi fayda ve kar ön planda olmaksızın, çözümlenmesi ve problemin ortadan kaldırılmasını hedefleyen girişimleri aktaracak. Tam da Engelliler Haftası’nın başladığı bugün, bu panelin toplumsal sorunlara çözümler üretecek girişimleri paylaşarak, yarınlarımızın önündeki engelleri nasıl ortadan kaldırabiliriz konusunda bizlere ışık tutacağına yürekten inanıyorum. Teknolojinin her alanda hissedildiği günümüzde, finans sektöründe yenilikler kaçınılmaz. Troy Ödemeleri Sistemleri de katılımcıları bu konuda aydınlatacak. Özellikle son dönemin yükselen yıldızının sağlıklı yaşam ve spor olması itibariyle, e-spor panelinin de yoğun ilgiyle takip edileceğine inanıyorum. İzmir'de çok yakın bir gelecekte girişimcilik konusunda İzmir Ticaret Odası'nın önemli açıklamaları olacağını hatırlatmak istiyorum. Sürpriz projeler hazırlık aşamasında."
GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜNE KATKI
Türkiye Girişimcilik Vakfı Genel Müdürü Mehru Aygül ise vakıf olarak seçtikleri gençlere burs desteği vererek staj olanakları sağladıklarını söyledi. Genç girişimci adaylarına yeni kapılar açtıklarını hatırlatan Aygül, bu fırsatı nasıl değerlendireceklerinin kişilere kaldığını vurguladı. Vakıf olarak insana yatırım yaptıklarını ifade eden Aygül, "Girişimcilik kültürünü yaygınlaştırabilmeyi hedefliyoruz. Program içinde yaptığımız etkiyi çoğaltmayı ve girişimcilik kültürünü artırabilmeyi amaçlıyoruz. Bugün bünyemizde 5 yılda 62 start up kuruldu. 52 tanesi çalışmalarını sürdürüyor. Biz ayrıca IMPACT programıyla girişimciliği destekleyen şirketlerle çalışıyoruz. Girişimcilik tek başınıza yapabileceğiniz bir iş değil. Kolektif bir çalışmayla yapılabilecek bir şey" diye konuştu.
Mehru Aygül daha sonra Emre Kızılgüneşler'e girişimcilik plaketi verdi. (DHA)