Ege Postası
Geri

Germiyan'da taş ocağı krizi

İzmir'in Çeşme İlçesi, Germiyan Mahallesi'nde üç kez kapatılan taş ocağının, tekrar açılması için başvuru yapılmasına tepki gösteren bölge sakinleri, "Evimizin dibinde taş ocağı istemiyoruz" dedi.
Germiyan'da taş ocağı krizi
Haberler / Güncel
8 Kasım 2014 Cumartesi 12:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Germiyan Mahallesi'ndeki Niyazi Ersoy Oğulları İnşaat Ticaret Sanayi A.Ş.'ye ait, Erkoç Kırma Taş Tesisi'nin tekrar açılmasına yönelik halka tanıtma toplantısı, yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yetkililerin gözetiminde Germiyan Mahallesi Kahvesi'nde gerçekleşen toplantıya, şirket yetkilileri, Germiyan sakinlerinin ve Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu üyelerinin yanı sıra Çeşme Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü'nden yetkililer de katıldı. Germiyan Mahallesi'ne sadece birkaç yüz metre mesafede bulunan taş ocağının, bölgede hem sağlık sorunlarını tetiklediği hem de ev ve arsalarda maddi hasara sebebiyet verdiğini belirten bölge halkı, ocağın tekrar açılmak istenmesi çalışmalarına tepki gösterdi. 1980 yılından bu yana çalıştırılan taş kırma tesisine karşı yasal yollara başvurduklarını ve en sonuncusu üç ay önce sonuçlanan davaların tamamının kazanılarak tesisin kapatıldığını hatırlatan mahall sakinleri, mahkeme kararıyla üç kez kapatılan ocağın, bir kez daha açılmak için başvuruda bulunulmasını eleştirdi.

"DUVARLAR ÇATLIYOR"

Şirket yetkilileri tarafından yapılan sunumda, tesisin, bulunduğu dağın Germiyan Mahallesi'ne bakmayan tarafına yapılacağı ve bölgeye olan etkilerinin azaltılması için çalışmalar yapılacağı öne sürüldü. Mahalle sakinleri ise tesisin açılması için yapılan söylemlerde hep benzer şeylerin söylendiğini, taşınacağı söylenen yerin tesisin ilk kurulduğu alanın sadece 50 metre uzağında olduğunu belirtti. Taş ocağının, evlerin duvarlarında çatlaklara sebebiyet verdiğini, zeytin arazilerini olumsuz etkilediğini vurgulanırken, "Evlerimizin dibindeki tesise karşıyız" denildi.

"TAŞ OCAĞININ ÇEVREYE VERDİĞİ ETKİ VE ZARAR KALICI OLUYOR"

Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu adına konuşan avukat Şehrazat Mercan, "Çevre Bakanlığı, bu havzadaki 4 tane taş ocağı kırma eleme tesisinin hiçbirinin açılma taleplerinin 'hayır' demedi. Bu bölge bu kadarını kaldırabilecek mi hiç incelenmiyor" dedi. Germiyan halkının şimdiye kadar ocaklara karşı açtığı tüm davaları kazandığına dikkat çeken Mercan, "Faaliyete geçen taş kırma tesisleri sadece mahkeme süresince açık kalabiliyor, arada çalıştıkları süreyi fayda sayıyor fakat verdiği etki ve zararlar kalıcı oluyor" diye konuştu.

SUNUM YAPILAMADI

Germiyan sakinlerinin şikayet ve itirazları üzerine sık sık kesintilerin yaşandığı toplantıda, yapılan müdahalelerle şirket tarafından yaptırılmak istenen sunumun tamamlanmasına müsaade edilmedi. Oturumda, taş kırma tesisine olan tavırlarını belirtmek için el kaldırarak oylama talep edildi. Gözetmenler ve şirket adına katılanlar haricinde herkesin 'hayır' oyu kullandığı toplantı, şikayetler mahallede yaşayanlar tarafından sözlü ve yazılı olarak moderatörlüğünü gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine teslim edildi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası