Ege Postası
Geri

Gezi de böyle başladı

Hukuksuz inşaatı protesto eden çevreci grubun önüne yine polis yığıldı.
Gezi de böyle başladı
Haberler / Güncel
27 Ekim 2014 Pazartesi 10:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İktidarın inadı ve eylemcilerin kararlılığı, kitlesel bir direnişin sinyallerini veriyor. Yürütmeyi durdurma kararına rağmen korudaki inşaatın devam etmesine tepki çığ gibi büyüyor.
Yaşanan hukuksuzluk, alanı korumak için gelenlerinsayısındaki artışı tetikliyor. Validebağ’da son bir haftada yapılan her eylemdekatılımcı sayısının binin üzerine çıktığı gözleniyor. 28 Mayıs 2013’te halk hareketine dönüşen çevreci Gezi eylemleriyle Validebağ direnişi arasında bir benzerlik var.
1 - Kamuoyu desteği
Çevre örgütleri ve mahalle sakinlerinin yükselttiği direnişin, son birkaç gündür “yerel havadan”, “kitlesel tabana” doğru hareketlendiği gözleniyor. Yoğungündeme rağmen sosyal paylaşım sitelerindeValidebağ eylemleri ön plana çıkıyor.
2 - Orantısız zekâ
Gezi Direnişi’nin karakteristik özelliklerinden biriolan “kontrolsüz güce karşı orantısız zekâ”, Validebağ eylemlerinin ruhunu da sarmış.Gençlerin poliskalkanları önünde futbol maçıyapması pasifdirenişin yaratıcı yüzü.
3 - Dayanışma
Şiddete rağmen direniş alanından ayrılmayaneylemcilere çevreden dedestek veriliyor. Semtteki
pastaneler, kafeteryalar direnişçilerden sıcak çayı, kuru ve yaş pastayı esirgemiyor. Koruya yapılanyürüyüşlersırasında ise çevre binalarda oturanlar eylemcilere alkışlarıyla ya da tencere çalarak destek veriyorlar.
4 - Doğanın masumiyeti
Şimdilik bayrak yok, flama yok, herhangi bir ideolojik ayırım yok. Validebağ’da tek endişe çevre talanı. Koruyu korumak için toplananlara doğanın masumiyeti yol gösteriyor.
5 - Talana tepki
Yandaş medyanın “çapulcular camiye karşı” haberlerleriyle yaratılmak istenen algı tepki topluyor. Çevrede 26 caminin varlığı, talanın esas amacını gösteriyor: Cami bahane rant şahane!
6 - Şiddet birleştiriyor
Korunun yanındaki Ata İlkokulu ve Çamlıca Konakları sosyal alanı polis lojmanına dönüştü. Zabıta terörü, ekip araçlarının plakalarının sökülmesi ve polisin orantısız şiddeti çevrecilerin kararlılığını artırıyor.
7 - Kadınların gücü
Kırmızılı kadın, direnen kadın… Kadınların başı çektiği eylemler, zarif bir kent kültürü yaratıyor. Kadınların az olduğu eylemlerde çatışma riski, onların bulunduğu direnişlerde ise devrim var. Validebağ’da şiddete rağmen kadınlar tıpkı Gezi’deki gibi önde.
8 - Kararlılık
Polisin bariyer takviyesine, Validebağ’daki talana karşı çıkanların çadırkurarak karşılık vermesiçarpıcı. “Kazanıncayakadar direniş kararı” İstanbul’un Anadolu yakasında şaşırtıcı günlere tanıklık edebileceğimizi gösteriyor.Cumhuriyet - 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası