İzmir'deki "askeri casusluk" soruşturması kapsamında, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddiası ile açılan davada, 13'ü tutuklu 90 sanığın yargılanmasına devam edildi.
2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Gizli tanık Murat, uzun yıllar FETÖ yapılanması içerisinde bulunduğunu 17/25 Aralık döneminden sonra yapıdan ayrıldığını söyledi.
"Pensilvanya ziyaretlerinden sonra vali olarak atandı"
Tutuksuz sanık Mesut K. hakkında ifade veren gizli tanık Murat, Mesut K. ile kaymakamlık sınavlarına hazırlanırken aynı yurtta kaldıklarını belirterek, şu beyanda bulundu:
"Mesut K. (eski Eskişehir Vali Yardımcısı) görebildiğim kadarıyla FETÖ içerisinde uzun yıllar bulunmuş, FETÖ ideolojisini ve literatürünü benimsemiş bir FETÖ'cüdür. Biz Mesut K. ile kaymakamlık sınavını kazandıktan sonra Yamanlar Koleji'nde örgüt elebaşı Fetullah Gülen'i ziyaret ettik. O görüşmede Fetullah Gülen hepimiz için ayrı ayrı övücü yazarak hazırladığı cevşenleri imzaladı ve bize verdi. Her birimize de kalem hediye etti.
Mesut K. ile FETÖ elebaşını Çamlıca'dayken de eşlerimizle ziyaret ettik. Mesut K. eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in sosyal medya hesaplarından sorumluydu. Bakanlığın kozmik odalarından sayılan bilgi işlem başkanlığında şube müdürü olarak görev yaptı. Mehmet O. (tutuksuz sanık) İçişleri Bakanlığınca ABD'de görevlendirildikten sonra serbest zamanlarda Pensilvanya'da FETÖ elebaşını 2 kez ziyaret etti. Bu ziyaretlerden sonra vali olarak ataması yapıldı. Anlattığım şeyler duyum değildir. Ziyaretlerde bizzat ben de yer aldım."
Tanık O.İ. tutuksuz sanıklar Seyfullah Ö. ve Selçuk K. ile geçmişte aynı evde kaldıklarını, aynı şubede çalıştıklarını ve sanıkların örgüt sohbetlerine katıldığını söyledi.
Mahkeme heyeti duruşmaya yarın devam edilmesini kararlaştırdı.
Dava ve iddianame
"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gelen ihbar e-postası üzerine başlatılan soruşturmada, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkili, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlanmıştı.
İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, yapılan yargılama sonucunda, Şubat 2016'da tüm sanıkların beraatine hükmetmişti.
Sahte deliller üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada, 25 şüpheli tutuklanmış, 5 zanlı daha sonra tahliye edilmişti. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.
Dava dosyasındaki sanık sayısı, dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya'ya kurulduğu iddia edilen kumpas davasının da birleştirilmesiyle önce 83'e, birleşen başka dosya nedeniyle de 91'e yükselmişti.
Örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in dosyasının ayrılmasıyla sanık sayısı 90'a düşmüştü. (AA)