Ege Postası
Geri

Göç Anıtı’nda duygusal anma

Gaziemir Belediyesi ile Bal-Göç’ün düzenlediği etkinlikle Balkanlar’da yaşamını yitirmiş ve asimilasyona uğramış Türkler, belediyenin Sarnıç girişine yaptığı Göç Anıtı’ndaki törenle anıldı. Göç Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan etkinlik AKM’de devam etti.
Göç Anıtı’nda duygusal anma
Haberler / Yerel Yönetimler
13 Haziran 2014 Cuma 11:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Balkanlarda yaşayan Türklere yönelik başlayan asimilasyonda hayatını kaybedenler Gaziemir Belediyesi ile Bal-Göç’ün düzenlediği etkinlikte anıldı. Sarnıç girişine belediye tarafından yapılan ve Türkiye’nin en büyük göç anıtı olma özelliğini taşıyan Göç Anıtı’ndaki çelenk konulmasıyla başlayan anma Gaziemir Atatürk Kültür Merkezi’nde asimilasyonu anlatan kısa film gösterimi, resim sergisi ve tiyatro gösterimiyle devam etti.
Anma etkinliğine Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Başkan Yardımcısı Abdurrahim Nursoy İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Fahriye Ersoy, Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ve Ege Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Süleyman Pehlivanoğlu, Batı Trakya Türkleri Derneği İzmir Şube Başkanı Aydın Özcan, Milli Sporcu Naim Süleymanoğlu, Bal-Göç Gaziemir Şube Başkanı Derdi Dereli ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
‘Göçün acısını iyi bilirim”
Kendi atalarının da 1912 Balkan Savaşları sonrasında anavatana göç ettiğini hatırlatan ve göçün nasıl acı bir olay olduğunu iyi bildiğini ifade eden Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Türklerin tarih boyunca göçlerle ilgili yaşanmış büyük acıları vardır. Balkanlardan yapılan göçler yakın tarihimizin en fazla kan ve gözyaşının döküldüğü, en büyük acıların yaşandığı göçlerdir. Bulgaristan’da yaşanan bu utanç verici asimilasyon çalışmalarını haklı gösterme çabasında olan bazı girişim, söz ve eylemleri tasnif etmek mümkün değildir. Bulgaristan da yaşayan Türk kardeşlerimizin gerçekte Bulgar oldukları, Türk olmadıkları şeklindeki yalanlara hiç kimse inanmaz, inanamaz! Dünyada tarih bilimiyle uğraşan bütün bilim adamları, hem fikirlerdir ki Bulgaristan’da yaşayan Türk azınlığın mensupları Osmanlılar döneminde balkanlara yerleştirilen Türklerdir. Dünyanın özgürlük ve demokrasi yolunda hızla ilerlediği bir dönemde, Bulgaristan Türklerine, yapılan insanlık dışı baskı ve zulüm, zorunlu göç sırasında yaşanan insanlık dışı muamele, şüphesiz tarihe bir utanç belgesi olarak geçecektir. Asimilasyon politikalarını ve baskı girişimlerini bir defa daha şiddetle kınıyor, bu baskılar esnasında şehit düşen bütün soydaşlarımızı rahmetle anıyorum.”

Tarihi kişilikler geleceğe taşınıyor
Başkan Şenol, göçmen vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Sarnıç bölgesinde hayata geçirdikleri projelerde bölge halkının isteklerini göz önünde bulundurduklarının altını çizerek şunları söyledi: “Sarnıç’ta yaşayan vatandaşlarımızın isteği üzerine bölgede yaptığımız sosyal tesislere Mümin Gençoğlu’nun, parklarımıza Ömer Osman Erendoruk ve Nuri Turgut Adalı’nın isimlerini vererek gelecek nesillerce tanınmasını sağladık. Ülkemizin en büyük Göç Anıtı’nı yine bu bölgemizde inşa ettik.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası