Dernek Başkanı Birol Özkardeşler ve Sendika başkanı Haşim Karamanın açılış konuşmaları ile başlayan panele konuşmacı olarak İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan,Yrd.Doç.Dr.Türkan Başyiğit ve Doç.Dr.Bilgin Çelik konuşmacı olarak katıldılar.
Balkanlarda yaşayan Türklerin gerek uluslararası anlaşmalardan gerekse tarihten gelen bir çok halklarının olduğu ancak yaşadığı ülkelerin bunları sağlamadığı veya engel olmaya çalıştığı belirtildi.Özellikle eğitim alanında ilkokulun Türkçe olarak görüldüğünü ancak daha sonrasında gereken eğitim imkanlarının yaşadıkları ülke yönetimi tarafından sağlanmadığı dile getirildi.Bu konuyla ilgili olarak Balkanlarda yaşayan Türklerin köylerde yaşayanlarının imkanlarının çok kötü olması sebebiyle İlkokuldan sonra eğitim alamadığı belirtildi.8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminden buyana üniversite çağına gelebilen soydaşlarımızın Türkiye'de eğitim aldığı ve mezun olduktan sonra kendi insanlarına öncülük ettikleri belirtildi.
Dini alanda da zorluklar yaşandığını dile getiren konuşmacılar özellikle Yunanistan'da seçilmiş müftü yerine Türklerin tanımadığı ve tasvip etmediği müftülerin getirildiği belirtildi.
Balkanlarda Osmanlı'dan kalan tarihi yapıların sistematik olarak tahrip edildiği ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin onarmak için izin istemesine rağmen buna musade edilmediği belirtildi.Türkiye Cumhuriyetinin azınlıklarına ve vakıflarına karşı yaptığı iyileştirmenin özellikle Yunanistan'da ve Bulgaristan'da karşılık bulmadığı dile getirildi.
Balkanlar'da yaşayan Türklerin maddi olarak zor durumda olduğu bu alanda gerek devletimizin gerekse sivil toplum örgütlerinin orada yaşayan Türklerle birlikte daha çok ekonomik konularda çalışmalar yapması gerektiği özellikle vurgulandı. Konuşmacılar Balkanlarının kardeşliğin ve dostluğun hakim olduğu bir bölge olması temenni edildi.Panel katılımcıların hep birlikte Onuncu Yıl Marşı'nı söylemeleri ile sona erdi.