Ege Postası
Geri

Gökçe: 'Fırtınanın İzmir'de en yoğun olacak kısmı Çeşme yarımadası'

Orta Akdeniz'de oluşması beklenen tropik fırtınanın Ege Bölgesi'ni etkileme ihtimaline karşı kentte hazırlıklar sürerken Büyükşehir Belediyesinin tüm ekipleri teyakkuza geçti.İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, "İki gündür yoğun teyakkuz halindeyiz. Belediyenin tüm birimleri aktif hizmette. Sahada 4-5 bin personel olacak. Fırtınanın İzmir'de en yoğun olacak kısmı Çeşme yarımadası ve güneyi. Buna ilişkin hazırlık yapıyoruz. Bu bölgelerde ekipmanlarımızı çoğaltıyoruz" dedi.Öte yandan, Yunanistan üzerinden yurda giriş yapması beklenen fırtınayla ilgili İl Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi'nde kriz masası oluşturuldu. Kriz masası kuruldu... Gökçe'den flaş 'fırtına' açıklaması:
Gökçe: 'Fırtınanın İzmir'de en yoğun olacak kısmı Çeşme yarımadası'
Haberler / İzmir
28 Eylül 2018 Cuma 13:57
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün bölgede saatteki hızı 100-120 kilometreyi bulan rüzgarın etkili olacağını, metrekareye 75 kilogram yağış düşeceğini açıkladığını, bunun çok yüksek bir etki olduğunu ve yaşanması muhtemel olumsuzluklara karşı bütün birimlerle 2 gündür kriz masası oluşturduklarını anlattı.

Doğa olayını kameralardan takip ettiklerini, böylesi yüksek hızlı rüzgarı engellemenin mümkün olmadığını ifade eden Gökçe, kentte yaşanabilecek hasarları minimize etme üzerine çalıştıklarını aktardı.

YARIMADA YOĞUN ŞEKİLDE ETKİLENEBİLİR

Belediye, Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nde (İZUM), fırtınanın nasıl ilerlediğini ve diğer tüm gelişmeleri yakından takip ediyor. Alınan önlemlere dair açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, "Biz bu merkezden anlık olarak fırtınanın nasıl yaklaştığını takip edebiliyoruz. Şu anda yaklaşık 118 kilometre hızda ilerliyor" dedi.  Fırtınanın İzmir'de en yoğun olacak kısmının Çeşme yarımadası ve güneyi olacağının altını önemle çizen Gökçe,  “Çeşme, Seferihisar, Foça, Karaburun ve Mordoğan’da etkili olacak fırtına dolayısıyla bu bölgelerde ekipmanlarımızı çoğaltıyoruz. Ciddi yağış ve rüzgarla kaşı karşıya kalacağız. Hatta bu bölgelerde dalga yüksekliğinin 4 metreye kadar yükseleceği ifade ediliyor. İç körfezde dalgaların 2,5 metreye kadar varacağı tahmin ediliyor. Biz her zaman her koşulda hazırlıklı olmak zorundayız. Umarım aktif görev icap edecek bir durum olmaz" diye konuştu. Tüm bu verilerin gün içerisinde değişebileceğine işaret eden Buğra Gökçe, Türkiye'nin çok da alışık olmadığı bir fırtına ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

İtfaiyenin su ve sel baskınları, arama kurtarma çalışmalarına karşı hazır olduğunu, bütün pompalar, vidanjörler ve su çekme araçlarının hazır tutulduğunu, İZSU'nun yoğun yağışa müdahale anlamında tüm kanal bakım araçları, tonajlı araçlar ve iş makinalarını hazır tuttuğunu, Park ve Bahçeler Müdürlüğünün ağaç devrilmesi ihtimaline karşı riskli bölgelerde 2 gündür budama çalışması yaptığını dile getiren Gökçe, bazı ağaçlı bölgelerde de çeliklerle sağlamlaştırma çalışması yürütüldüğünü, riskli bölgelerde ise ağaçların kaldırıldığını söyledi.

Gökçe, "Çünkü devrilmeleri halinde telafisi mümkün olmayan gelişmeler yaşanabilir. İZSU'nun tüm birimleri ile 30 ilçede teyakkuz halinde. Kanal bakım araçlarının tümü de sahada olacak. Mazgal ve kanal temizlikleri sürüyor. İZSU, su baskını riski olan alanlarda pompalarını gözden geçiriyor. Mobil pompalar devrede. Sosyal Hizmetler Dairesi, aş evleri ile teyakkuz halinde. Olası bir olağanüstü durum için üretim ile önlem alıyor." dedi.

Fen İşleri Müdürlüğünün çatı uçmalarına karşı ekipmanlarıyla sahada olduğunu, vapur seferlerinin rüzgarın şiddetine göre iptal edilebileceğini belirten Gökçe, "İki gündür yoğun teyakkuz halindeyiz. Belediyenin tüm birimleri aktif hizmette. İtfaiye bin 260 personeliyle hazır. Sahada 4-5 bin personel olacak. Fırtınanın İzmir'de en yoğun olacak kısmı Çeşme yarımadası ve güneyine yönelik özel hazırlık yapıyoruz. Bu bölgelerde ekipmanlarımızı çoğaltıyoruz." diye konuştu.

PERSONELİN İZİNLERİ KALDIRILDI

Gökçe, "İtfaiyede izinleri kaldırdık. Diğer birimlerde de zorunlu olmadıkça izin vermiyoruz. Vatandaşlarımızın yaşayacağı sorunlara karşı yerel birimlerimizin tümünü de uyardık. Özellikle uzak köylerde muhtarlarla iletişimi sağlamak için gerekli tedbirler alındı. Kriz masası da oluşturuldu. Burada anlık hava olaylarını izliyoruz. Burada birimler arasında koordinasyon sağlayacağız" dedi.

PAZAR GÜNÜNE DİKKAT

Tropik fırtınanın pazar günü öğle saatlerinde etkili olmasının beklendiğine dikkati çeken Gökçe, vatandaşların da buna karşı önlem almasının önemine vurgu yaptı.

Fırtınada balkonlardaki saksı ve sabitlenmesi gereken elemanların uçabileceğine işaret eden Gökçe, bunların içeriye alınması, çok fazla dışarıya çıkılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Gökçe, "Umarım aktif görev icap edecek bir durum olmaz. Fırtına açık denizde sönümlenerek gelir. Çok büyük hasara yol açmadan, insanların burnu kanamadan sönümlenir diye umut ediyoruz." dedi.

KRİZ MASASI KURULDU

Öte yandan, Yunanistan üzerinden yurda giriş yapması beklenen fırtınayla ilgili İl Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi'nde kriz masası oluşturuldu. Kriz merkezinin başında bulunan İl Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi Başkanı Vali Yardımcısı Aydın Memük, yaptığı açıklamada, Orta Akdeniz'de oluşması beklenen tropik fırtınanın şehri etkileme ihtimaline karşı tüm kamu kuruluşlarının gerekli tedbirleri aldığını söyledi. 

Memük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meteoroloji yetkililerinin pazar günü yaşanabilecek fırtınayla ilgili uyarılarda bulunduğunu hatırlattı.

Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı Kriz Koordinasyon Merkezinde toplanarak konuyu ele aldıklarını vurgulayan Memük, şöyle konuştu:

"Orta Akdeniz'de oluşması beklenen tropik fırtınanın şehri etkileme ihtimaline karşı tüm kamu kurumlarımız gerekli tedbirleri aldı. Fırtınayla ilgili ilimizde kamu kurumları, belediye, kaymakamlıklar, ilçe belediyeleri, emniyet ve jandarma ile askeri birliklere gerekli tedbirleri almış durumda. Pazar gününe gerekli hazırlıkları yaptık. Gereken talimatları verdik. Vatandaşlarımızın da aşırı yağış ve fırtına konusunda tedbirli olmaları lazım. Özellikle balkon ve çatılardaki malzemeler sağlam ve güvenli hale getirilmeli. Ayrıca liman başkanlarını da aynı şekilde uyardık. O gün vatandaşlarımızın mümkün olduğunca dışarıda ağaçların altında ve duvar dibinde durmamaları gerekiyor. Arkadaşlarımız görevinin başında olacak. 24 saat esasına göre tedbirlerimizi almış durumdayız."

Memük, yaşanabilecek olası olumsuz durumlarda vatandaşların 112 Acil Yardım, 122 AFAD Yardım, 156 Jandarma Yardım, 155 Polis İmdat telefon hatlarını arayabilirler."acil çağrı merkezlerini arayabileceğini sözlerine ekledi. 

İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur da beklenen fırtınaya ilişkin tüm sağlık kuruluşlarında gerekli önlemlerin alındığını söyledi.

Bu konuda sağlık çalışanlarının bilgilendirildiğini hatırlatan Salnur, "Fırtınanın etkili olacağı bölgelere UMKE ekipleri görevlendirildi. 112 istasyonlarındaki ambulans sayıları arttırıldı. Bunun dışında hastanelerde oluşabilecek yoğunluğa karşı gerekli tedbirleri aldık." diye konuştu. (AA-DHA)

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası