Gökdeleni engelledi, şimdi de yeni plana itiraz etti
İzmir'de, son yıllarda gökdelenlerin yükseldiği Bayraklı İlçesi'nde, sekiz yıl çocuklara yönelik sanat merkezini işlettiği, değeri 40-50 milyon TL olan, içinde eski civata fabrikası bulunan arsaya, ailesinin diğer fertleri ve müteahhit firmanın 38 katlı gökdelen yapılmasını geçen yıl engelleyen işadamı Mehmet Refik Soyer, arsanın 14 kat ve özel hastane yapılmasına olanak sağlayan yeni planına da karşı çıktı. Soyer, şehrin Anayasası'na aykırı olarak parsel bazında planlara tepki gösterdi.
İzmir'de Yeni Kent Merkezi'nin çok yakınında yer alan, milyonlarca lira değerindeki, aile fertlerinin hissesi bulunan 10 dönümlük arazi içinde yeralan eski cıvata fabrikasını 8 yıl önce çocuklara sanat eğitimi verilen Soyer Kültür ve Sanat Fabrikası'na dönüştüren Mehmet Refik Soyer, İzmir kamuoyundan alkış topladı. Arsa, kat karşılığı müteahhite vermek yerine çocukların eğitimi için kullanıldı. Soyer, işe başlarken arsanın kendisine ait olmayan bölümlerini kiraladığı aile fertleriyle, iyi bir teklif geldiğinde, 8 kata kadar yapı izni olan mevcut plana göre kat karşılığı projeyi değerlendirmek, ortak karara uymak için de anlaşma yaptı.
Soyer'le aile fertlerinin arası mevcut arsalarına yakın, Ankara Caddesi üzerinde Kavuklar İnşaat'ın yaptığı 'Bayraklı Tower' ve ardından aynı bölgede plan değişikliği onaylanan yeni gökdelen projeleri oldu. Soyer dışındaki aile fertleri, kendi arsalarına da çok katlı yapı yapılmasını istedi. Anlaşmazlık üzerine, arsanın üçte birinin sahibi olan Cıvas Cıvata şirketinin 2012 yılı Kasım ayında yapılan genel kurulunda kız kardeşi Leyla Kıvanç, dayıları Melih ve Haluk Selvili şirketin yüzde 47'sini elinde tutan Soyer'i daha üç yıl görev süresi olmasına karşın, yönetim kurulu başkanlığından aldı. Arsanın paydaşı aile fertleri, daha sonra 2013 Ağustos ayında müteahhit firmayla anlaşma yaptı. Soyer, kendisinden gizli anlaşma yapıldığını, ardından da Soyer Kültür ve Sanat Merkezi'ne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gönderilen ekiplerin verdikleri raporla, Kasım 2013'te fabrika alanının kentsel dönüşüme sokulduğunu belirtti. Verilen 60 günün sonunda da Ocak 2014'te bina yıkıldı.
Fabrika arazisinde 38 katlı gökdelene olanak sağlayan planın önce Bayraklı Belediye Meclisi, ardından da Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylanmasının ardından Soyer, Bayraklı Belediyesi'nde askıya çıkan plana itirazda bulundu. Planı daha önce onaylayan Bayraklı Belediye Meclisi bu kez Soyer'in yaptığı itirazı kabul etti. Soyer, bu kararın ardından yaptığı açıklamada Meclis'in planın parsel bazında kat artışı getirdiği, kentin silüetini bozduğu ve bölgesel bazda değerlendirilmesi gerektiği gerekçeleriyle kabul edildiğini söyledi.
14 KAT VE ÖZEL SAĞLIK TESİSİ
Bayraklı Belediyesi itirazı kabul ettiğine yönelik kararı Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderdi. Büyükşehir Belediyesi, sözkonusu alanla ilgili mevcut 8 kat imarlı plana geri mi dönüleceği, yoksa yeni bir plan mı yapılacağına yönelik bir kararın mevcut olmaması nedeniyle, Bayraklı Belediyesi'ne gelen itirazın kabul kararını iade etti. Ocak 2015'te Bayraklı Belediye Meclisi'nden arsaya ait yeni bir plan kararı çıktı. Buna göre, 14 katı geçmeyecek şekilde en çok 55.70 metre yükseklikte ticaret ve konut alanı olarak düzenlenmesine, ayrıca söz konusu parselde özel sağlık tesisi kullanımı plan notu getirilmesi kararı alındı. Bayraklı Belediye Meclisi'nde onaylanan yeni plan Büyükşehir Belediye Meclisi'nde geçtikten sonra yine Bayraklı Belediyesi'nde askıya çıkacak.
"ŞEHRİN ANAYASASI BOZULUYOR, YİNE İTİRAZ EDECEĞİM"
Gökdelen yapımını engelleyen Mehmet Refik Soyer, yeni plana da tepki gösterdi. Soyer, "Kat adedini düşürmüşler ama yine mevcut 8 kat imar hakkından yüksek 14 katlı bir yapı öngörülmüş. Bu kat yüksekliği silüeti bozmacak m? Yine bozacak. Bu plan değişikliği yine parsel bazında değişikliktir. Plana itiraz edeceğim. Sonuna kadar yürümek istiyorum. Anlamadığım 38 katlı gökdelene onay verip sonra benim itirazımı kabul ederek karşı duran meclis üyeleri bu kez de 14 katı kabul etti. Kentin genel planlamasını kimse dikkate almıyor. Belediyeler parsel bazında her talebi, ihtiyacı kabul ederse belediye meclislerine ne gerek va? Şehrin Anayasası'sı bozuluyor. Orada bir imar durumu zaten var. Parsel sahipleri ve müteahitler isteklerine göre plan değişikliği yapabiliyor demek ki! Bu belediyeciğin iflası anlamına da gelir. Parsel bazında değişim çok zaruri hallerde olması gerekir" dedi.
KARABAĞ: PARSEL BAZINDA İMAR AMA KAMU YARARI VAR
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Mehmet Refik Soyer'in parsel bazında değişiklerle ilgili söylediklerinin genel anlamda doğru olduğunu, ancak bunun mevcut planların evrensel planlama değerlerine uygun olması koşuluyla geçerli olacağını söyledi. Bayraklı'da gecekondu bölgelerinde koruma amaçlı imar durumları verildiğini belirten Karabağ, belediye olarak bazı bölgelerde değişikliklere başladıklarını, günün koşullarına uygun hale dönüştürmeye çalıştıklarını açıkladı. Başkan Karabağ, Soyer fabrikasının yıkıldığı alandaki yeni imar planında özel hastane plan notunun sosyal açıdan çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Hastane olmamasını istemek gibi bir tavır olmamalı. Kamu yararına taleplere evet demeliyiz. Vatandaşın ihtiyaçlarına yanıt verebilecek, kamu yararına imara karşı çıkmak yanlıştır. Bayraklı'da hastane eksikliği var. Bu nedenle plana olumlu yaklaştık" dedi. DHA