Ege Postası
Geri

Gölge hükümetteki İzmirli vekilden bomba açıklamalar

Saray’da kurulan 13 kişilik “Gölge Hükümet”, gizli kararnameyle göreve başladı. Başbakanlığa ait olan yatırımlara nihai onay yetkisi, Saray’da kurulan “Yatırımları İzleme Dairesi”ne verildi.Dairenin başına ise İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın getirildiği konuşuluyor. Özel bir televizyon kanalında programa katılan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 2015'te kabineye başkanlık edeceğini açıkladı.
Gölge hükümetteki İzmirli vekilden bomba açıklamalar
Haberler / Politika
11 Aralık 2014 Perşembe 12:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ANKARA - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ilk by-pass’ı yatırımlar konusunda yaptı. Daha önceden Başbakanlık’ta toplanan, yatırımlardaki nihai onay yetkisi, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan Yatırımları İzleme Dairesi’ne verildi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez yatırımlarla ilgili onayları köşk vermeye başladı. Sistem hizmete girdi. Kamu kurumları tarafından Başbakanlık’a gönderilen izin ve yetki taleplerinin bir örneği saraya çıkıyor. Saraya çıkma işlemi de Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık arasında oluşturulan paralel sistem ile gerçekleştiriliyor. Yatırımlardaki yeni sistem şöyle:

SARAY’IN YOLU GÖSTERİLDİ
Taraf'ın haberine göre Saray’da kurulan 13 kişilik “Gölge Hükümet”, gizli kararnameyle göreve başladı. Başbakanlığa ait olan yatırımlara nihai onay yetkisi, Saray’da kurulan “Yatırımları İzleme Dairesi”ne verildi.

Yatırımlardaki yeni dönem, Başbakanlık’tan işadamlarına gelen telefon ile gün yüzüne çıktı. Başbakanlık personeli, Türkiye’nin çeşitli illerindeki yatırımlarına Başbakanlık’tan onay çıkmasına bekleyen işadamlarına, “Yatırımlardaki son kararı Cumhurbaşkanlığı veriyor. Dolaysıyla sizin dosyanıza henüz Cumhurbaşkanlığından onay çıkmadı” karşılığı verdi. Bu sözler, işadamları tarafından yatırımların yeni adresinin köşk olduğu şeklinde yorumlandı.

ÇALIŞMAYA BAŞLADI BİLE
Taraf’ın iş adamlarından ve Başbakanlık kaynaklarında edindiği bilgiye göre, Yatırımları İzleme Dairesi, aktif olarak çalışmaya başladı. Başbakanlık bünyesinde oluşturulan yatırımlar birimi ile Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan yatırımlar dairesi arasında, paralel bir sistem kuruldu. Buna göre, Başbakanlık’a gelen yatırımlarla ilgili her türlü talep dosyasının bir örneği “paralel sistem” aracılığı ile Cumhurbaşkanlığına gönderiliyor. Saray da gerekli incelemeleri yaptıktan sonra, onay veya ret kararı vererek dosyayı Başbakanlık’a gönderiyor. Böylece, yatırımlarla ilgili nihai karar Erdoğan tarafından veriliyor.

GAYRİRESMİ ÇALIŞIYOR
Kulislerde Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan Yatırımları İzleme Dairesi’nin başında, Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım’ın olduğu konuşuluyor. Anayasa ve yasalara göre, sarayın “yatırımlar konusunda” bir yetkisi bulunmuyor. Bu nedenle, sistemin gayri resmi olarak veya örtülü olarak hayata geçirildiği öne sürüldü. Ancak, seçimler sonrasında yapılacak Anayasa değişikliği ile sarayın yatırımlar konusundaki yetkilerinin arttırılması öngörülüyor. Sistemin Anayasa değişikliği ile daha kapsamlı hale getirilmesi ve sarayın yatırımlar konusunda daha aktif olması planlanıyor.

SARAY’A GÖLGE KABİNE
Başkanlık sistemini fiilen oturtmaya çalışan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Taraf’ın daha önce gündeme getirdiği “saray kabinesi” için ilk adımı attı. Erdoğan önceki gün imzaladığı “Cumhurbaşkanlığı kararnamesi” ile Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısında değişiklik yaptı. Bu kararname ile Cumhurbaşkanlığı’ndaki mevcut 4 başkanlık sayısı, 13’e çıkarıldı. Kararname gizli olduğu için, Resmi Gazete’de yayınlanmadı. Cumhurbaşkanlığı’nın eski yapısında 4 başkanlık vardı. Bunlar, İdari ve Mali İşler, Kurumsal İletişim, Bilişim Teknolojileri ve İnsan Kaynakları başkanlıklarıydı. Bunlara sekiz başkanlık daha eklendi. Alınan bilgiye göre, yeni başkanlıklar ve görev alanları şöyle olacak:

İç Güvenlik Başkanlığı: Ana görev alanı paralel yapıyla mücadele ile çözüm sürecini izlemek olacak.

Dış İlişkiler Başkanlığı: Türkiye’nin dış politikasını izlemekle görevli olacak. Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın’a bağlı olarak çalışacak.

Ekonomi Başkanlığı: Ekonominin durumunu izleyerek, ilgili genel sekreter yardımcısı ile Cumhurbaşkanı için raporlar hazırlayacak.

Savunma Başkanlığı: Türkiye’nin savunması, savunma ihaleleri, askeri konulardan sorumlu başkanlık olacak.

Enerji Başkanlığı: Petrol ve doğalgaz boru hatları, bunların siyasi yönleri konusunda çalışacak. Ayrıca yeraltı madenciliği ve alternatif enerji konuları da bu başkanlığın görev alanında olacak. Sosyal İşler Başkanlığı: Halkla ilişkiler alanında görev yapacak. Halkın, Cumhurbaşkanı’na erişiminde aracı olacak.

Yatırım İzleme Başkanlığı: Büyük yatırımların izlenmesinden sorumlu olacak. Özelikle yol, köprü, havaalanı gibi Türkiye’nin büyük yatırımlarını izleyecek. Cumhurbaşkanı’na rapor verecek.

2015'TEN İTİBAREN...
NTV canlı yayınına katılan Binali Yıldırım Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyeti ile ilgili eleştirileri cevapladı. Yıldırım, "Bu saray denen yer Karadeniz Otoyolu'nun Sinop ile Samsun arasındaki 50 km’lik bölümünün maliyetinin 3'te biridir" dedi.
 
İşte Yıldırım'ınm açıklamasından satır başları:
 
Binlerce hastane, havaalanı yaptık. Marmaray yaptık, 3.Köprü'yü yapıyoruz
Dedik ki Türkiye büyük ülke. Bu ülkenin büyüklüğüne yakışır bir yer olsun. Bunu yapmak ayıp m? Şahsi bir iş de değil. Burada bir dönem sayın cumhurbaşkanımız görev yapacak. İlerde başkası görev yapacak.
Bu saray denen yer Karadeniz Otoyolu'nun Sinop ile Samsun arasındaki 50 km’lik bölümünün maliyetinin 3'te biridir.
50 kilometrelik maliyeti kadar yer yapmışız. Bunu gündeme getirmek bile ayıptır
Bu tartışmanın  anlamlı olduğunu düşünmüyoruz
 
CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAKİ BAŞKANLIK SAYISI
 
Bir takım değişiklikler yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nde yeniden yapılanmaya gidildi.
6 tane veya 7 tane başkanlık vardı bu 13’e çıktı. Genel sekreterlik yardımcılığı 3’ten 4’e çıktı. Yatırım İzleme Dairesi’nde Türkiye’nin 2023 hedeflerindeki mega projeleri, yeni ele alınacak projeler burada incelenecek, bu projelerde aksaklık yaşanıyorsa bununla ilgili hükümet nezdinde gerekli girişimler yapılacak.
 
Anayasanın 103. Maddesi cumhurbaşkanının yetkilerini yazmış. O şartlara uygun hareket edilirse hiçbir çatışma olmaz

ERDOĞAN 2015'TE KABİNEYE BAŞKANLIK EDECEK
Gizli kararname diye bir şey olmaz. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi sadece cumhurbaşkanının onayı ile yürürlüğe giren kararlardır ama o kararların da anayasaya uygun olması lazım.
Cumhurbaşkanlığı altındaki ofislerin nasıl çalışacağını, hangi görev ve yetkilere sahip olacağını anlatan bir kararname.
İhtiyaç olursa zaten Sayın Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu'nu topluyor. Nitekim yeni senede bu uygulamaya da başlayacak.
 
BEDELLİ ASKERLİK
Geçti, çıktı. Bedelli eski yıllarda da yapılmış. İlk yapıldığında 35 bin, 2011’de 70 bin kişi yararlandı. Beklentinin çok altındaydı. Yaş sınırı 30 ve para da 30 bindi. Şimdi 28 ve 18 bine düştü. Daha fazla kişinin yararlanacağını düşünüyoruz. İhtiyaç biter m? Bitmez. Bu bir köklü bir şekilde ele alınması gereken bir konu. İhtiyaç toplumdan gelmeye ve siyaseti zorlamaya devam edecek.
Yavaş yavaş ordunun daha profesyonel bir yapıya, askerlik yapma mefhumunun yeniden değerlendirilmesinin başlangıcıdır dün çıkan sözleşmeli er yasası
 
YAYIN YASAĞI
Bu Komisyon Başkanı’nın aldığı bir karardır. Bu konuda yasak gelmiş olmasına rağmen haberler gelmeye devam ediyor. İletişimi o kadar geliştirdik ki yasak da çok iş görüyor diyemem
Bir insana hüküm giymemiş, ceza almamış, henüz daha savunma aşamasında bunu bir yargısız infaza dönüştürme riski olduğunu düşünüyorum.
Hukuk tecelli edinceye kadar bu işlerin sınırlı çerçevede devam  etmesi lazım diye düşünüyorum
 
AKTİF SİYASETE DÖNECEK Mİ'
3 dönem kuralı geçerli. 3 dönemi tamamladık. Siyasetten tamamen uzaklaşmam sözkonusu olmaz.
Bekleyip görelim
 
ANAYASA NE DİYOR
Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasanın 104. Maddesinde yürütme alanına ilişkin şu ifadeler yer alıyor:
Gerekli gördüğünde Bakanlar Kurulu'na Başkanlık etmek ya da Bakanlar Kurulu'nu Başkanlığı altında toplantıya çağırmak

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası