Ege Postası
Geri

Görmez: Vatikan zarar görür, Papa: Kilise'nin özgürlüğü

Diyanet'ten açıklama: Vatikan zarar görür, Papa: Kilise'nin korkmadan konuşma özgürlüğü olmalı
Görmez: Vatikan zarar görür, Papa: Kilise'nin özgürlüğü
Haberler / Dünya
13 Nisan 2015 Pazartesi 15:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Diyanet'ten açıklama: Vatikan zarar görür

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Papa Francesco'nun 'Ermeni soykırımı' açıklamasına tepki gösterdi: "Biz eğer tarihte yaşanmış acılar üzerinden toplumları yargılamaya çalışırsak bundan en çok zararı Vatikan görür" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Papa Francesco'nun 1915 olaylarını anmak için Vatikan'da düzenlediği ayinde 'Ermeni soykırımı'yla ilgili sözlerine tepki göstererek, "Papa Francesco gibi saygın bir din adamının bu tür siyasi politik lobilerin etkisinde kalarak milletimize, bu mesnetsiz iddiaları dua ve ayin üzerinden ifade etmiş olmasından son derece üzüntü duydum. Biz eğer tarihte yaşanmış acılar üzerinden toplumları yargılamaya çalışırsak bundan en çok zararı Vatikan görür" dedi.

Kutlu Doğum Haftası kutlamalarına katılmak üzere Hatay'a gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Vali Ercan Topaca'yı makamında ziyaret etti. Ziyarette Papa Francesco'nun Vatikan'da düzenlediği ayinde kullandığı, "20. Yüzyıl'ın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı" ifadesiyle ilgili bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Görmez, dünyadaki siyasi lobilerin, din kurumlarının dualarına ve ayinlerine kadar uzandığını bunun da düşündürücü olduğunu söyledi.

'VATİKAN ZARAR GÖRÜR'

Türkiye'nin tarihinde misyonerlik üzerinden sömürgecilik olayının yaşanmadığını kaydeden Prof. Dr. Görmez, şunları söyledi:
"Vatikan gibi ciddi bir din kurumu ve Papa Francesco gibi saygın bir din adamının bu tür siyasi politik lobilerin etkisinde kalarak milletimize, tarih boyunca birlikte yaşama hukukunu inşa etmiş bir millete bu mesnetsiz iddiaları hem de dua ve ayin üzerinden ifade etmiş olmasından son derece üzüntü duydum. Biz eğer tarihte yaşanmış acılar üzerinden toplumları yargılamaya çalışırsak bundan en çok zararı Vatikan görür. Din adamlarına düşen tarihteki acılardan çok bugünün acılarına yönelmek olmalıdır. Bugünkü acılar tarihteki acılardan daha büyük. Coğrafyamız büyük acılar yaşıyor, milyonlarca insan yerlerinden yurdundan edildi, katledildi. Arakan'da hâlâ bir katliam devam ediyor, Afrika coğrafyasında büyük trajediler yaşanıyor, bugünün aklı selim din adamlarına düşen, tarihteki acılardan çok bugün yaşanan acıları ortadan kaldırmak için üzerimize düşen vazifeleri yerine getirmek. Kaldı ki ben bu açıklamayı İncil'de en çok ismi geçen şehir olan Antakya'dan, birlik ve beraberliğin yüzyıllardır yaşandığı şehirden, bin yıllardır Hz. İsa'nın havarilerini bağrında taşıyan, Müslümanların da tıpkı Peygamberlerin ashabına saygı gösterdiği gibi saygı gösterdiği, farklı din, inanç ve kültürlerin barış içinde yaşadığı Antakya'dan, Antakya Valimizin yanından bunları söylüyorum."
Prof. Dr. Görmez açıklamasının ardından Hatay Valisi Ercan Topaca ile başbaşa bir görüşme gerçekleştirdi. Ziyarette Topaca bir tablo hediye ederken, Prof. Dr. Görmez de Vali Topaca'ya kitap hediye etti.



Papa: Kilise'nin korkmadan konuşma özgürlüğü olmalı

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus, Kilise'nin yolunun samimiyetten geçtiğini belirterek, cesurca ve korkmadan konuşma özgürlüğüne sahip olmaları gerektiğini söyledi.

Papa Franciscus, ikamet ettiği Azize Marta Konukevi’nin şapelinde, her sabah olduğu gibi bu sabah erken saatte de Vatikan çalışanları ve özel konuklarıyla birlikte dua etti. Vatikan Radyosu’nda yer alan habere göre Papa burada yaptığı konuşmada İncil’den alıntılar yaparken, Hz. İsa'ya inançları nedeniyle esir alınan ve kötü muamele yapılan İsa’nın 12 havarisinden Yuhanna ve Simun’un (Petrus) “Gördüğümüz ve duyduklarımız karşısında sessiz kalamayız” sözlerini hatırlattı.
“Bugün bile Kilise’nin mesajı, samimiyet yolunun mesajıdır, Hristiyan’ın cesaret yoludur ” diyen Papa, “Bu iki basit örnek (Yuhanna ve Simun) eğitimleri olmadan, cesurca davrandılar. Cesaret, ‘samimiyet’, ‘konuşma özgürlüğü’ ve ‘korkmadan bir şeyleri söylemek’ demektir. Bu, orijinalinde birçok anlamı olan bir kelimedir. Hristiyan’ın cesaret yolu, Kutsal Ruh’un bir lütfudur” ifadelerini kullandı.

CEVAP OLARAK ALGILANDI
İtalyan Il Fatto Quotidiano gazetesi ve bazı haber siteleri, bu sözlerle Papa’nın dolaylı yoldan Türkiye’ye cevap verdiği yorumunu yaptı.

Papa Franciscus’nun, Vatikan’da dün yaptığı ayin sırasında, 20. yüzyılın ilk soykırımının Ermeni toplumuna yapıldığına ilişkin ifadeleri Vatikan ve Türkiye arasında diplomatik krize neden olmuştu. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası