Göz kapaklarındaki kitle ve şekil bozukluklarını ihmal etmeyin
Göz kapakları görme işlevinin devamlılığı kadar, kişinin yüz görünümü içinde önemli. Ama pek çok konuda olduğu gibi, iş hayatı ve yaşamının gündelik yoğunluğu içinde gözkapaklarında oluşmaya başlayan küçük kitleler ve şekil...
Göz kapakları görme işlevinin devamlılığı kadar, kişinin yüz görünümü içinde önemli. Ama pek çok konuda olduğu gibi, iş hayatı ve yaşamının gündelik yoğunluğu içinde gözkapaklarında oluşmaya başlayan küçük kitleler ve şekil bozuklukları ihmal ediliyor. Teknoloji sayesinde göz kapaklarında oluşan bir çok rahatsızlık artık çok kolay tedavi edilebiliyor.
Dünyagöz Bursa Hastanesi doktorlarından Prof. Dr. Yaşar Sait Erda, göz kapağındaki bozuklukların, kapağın işlevini bozarak görmeyi ve görme alanını etkilemesi durumunda düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. Erda, “Bu durumdaki olan göz kapağı düşüklüklerinde, kapağı kaldıran kas güçlendirilebiliyor ya da askı yöntemi ile kaldırılabiliyor. Özelikle çocuklarda göz tembelliğine neden olan doğumsal kapak düşüklüklerinin erken yaşlarda düzeltilmesi çok önemli. Ayrıca doğuştan ya da daha sonra ki yıllarda göz kapakları kenarlarında içe ya da dışa dönmeler, kirpik düzenindeki bozukluklar, göz kapağı tümörleri gibi durumlar da gecikilmeden düzeltilmesi ve tedavi edilmesi gerekiyor.”
Prof. Dr. Erda, yaş ilerledikçe göz çevresindeki kas ve deri dokularının gevşediğini hatırlatarak, şunları kaydediyor: “Göz kapağının yer çekimiyle aşağı doğru sarkmasına ek olarak, orbita içi yapıları yerinde tutan fasya da gevşeyip göz küresi etrafındaki yağ dokuları bazı alanlarda dışa fıtıklaşabiliyor. Bu gibi durumlarda göz çevresindeki dokulara yapılacak küçük güçlendirmelerle kapakların işlevi bozulmadan bu sorunların azaltılması sağlanabiliyor. Ayrıca burun kökü, göz kenarı ve alında artan kırışıklıkların giderilmesi, kaşların kaldırması ve şekillendirilmesi de gerekiyorsa uygulanabilir.”
Göz kapağının vücudun diğer dokularından farklı özellikleri bulunduğuna dikkat çeken Erda, göz kapakları ve çevre dokularda bozulan işlevi ve biçimi düzeltirken, kişinin yüz görünümünde doğal olmayan kontürlerin oluşturulmamasının önemine de vurgu yaptı.