Ege Postası
Geri

Gözler İçişleri Bakanlığı'nda: Aksoy göreve iade edilecek mi?

Menemen Belediye Başkanı iken “zimmet ve irtikap” iddialarıyla tutuklanarak görevden uzaklaştırılan Serdar Aksoy’un 7 Temmuz tarihinde görülen ilk duruşmasında tahliye edilmesinin ardından belediye başkanlığı görevine dönüp dönmeyeceği merak konusu oldu. Aksoy, geçtiğimiz haftalarda göreve iadesi için İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştu. Gözler bakanlığın vereceği karara çevrilirken daha önce tutuklanarak cezaevine girdikten sonra göreve iade edilen belediye başkanları bir kez daha gündeme geldi. 
Gözler İçişleri Bakanlığı'nda: Aksoy göreve iade edilecek mi?
Haberler / Güncel
26 Ağustos 2021 Perşembe 13:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Geçtiğimiz yıl Kasım ayında hakkında çıkan “zimmet ve irtikap” iddialarıyla gözaltına alınan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, tutuklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmış ve belediye meclisi içinde yapılan seçim ve kuranın ardından Başkan Vekilliği koltuğuna AK Partili meclis üyesi Aydın Pehlivan oturmuştu.

Öte yandan; yaklaşık 8 ay cezaevinde kalan Aksoy, 7 Temmuz tarihinde ilk kez Karşıyaka 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim önüne çıkmış ve mahkeme heyeti Aksoy’un adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine hükmetmişti.

Tahliyenin ardından gözler Aksoy’un başkanlık görevine dönüp dönmeyeceğine çevrilirken, Aksoy geçtiğimiz günlerde yaptığı yazılı açıklamayla İçişleri Bakanlığı’na göreve iadesi için başvuruda bulunduğunu duyurmuştu.

Başvuruda, 27 Kasım 2010 yılında verilen görevden uzaklaştırılma kararının 27 Temmuz 2021 tarihinde iki ay süreyle yeniden uzatıldığını belirten Aksoy, “Uzaklaştırma gerekçesi, Menemen Sulh Ceza Hakimliği’nin 2020/392 sorgu sayılı dosyası ile verilen tutukluluk kararıdır. Bununla birlikte

Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 2021/138 E sayılı dosyasının ilk duruşması olan 07.07.2021 tarihinde tahliyeme karar verilmiştir. 07.07.2021 tarihi itibariyle görevimi yapmamı engelleyecek yasal bir engel kalmamıştır. 5393 sayılı yasanın 47/2 maddesi, “devamında kamu yararı bulunmayan görevden uzaklaştırma kararı kaldırılır” hükmünü amidir” ifadelerine yer vermişti. 

Yasalar gereği İçişleri Bakanlığı’nın Aksoy’un talebini en geç 60 gün içerisinde yanıtlaması gerekiyor. 

EMSALLERİ VAR

Öte yandan, Türkiye tarihinde daha önce benzer şekilde Aksoy gibi tutuklanarak görevden uzaklaştırılmalarının ardından tahliye edilen ve ardından göreve iade edilen belediye başkanları var. 

2007 yılında, Urla eski Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, “yolsuzluk”, “ihaleye fesat karıştırmak”, “suç işlemek için örgüt kurmak” iddialarıyla tutuklanmış ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılmıştı.  Yaklaşık 6 ay cezaevinde kalan Karaosmanoğlu, 22 Ocak 2008 yılında tutuksuz yargılamak üzere tahliye edilmişti. 

Tahliyesinin ardından göreve iadesi için İzmir İdare Mahkemesi'ne dava açan Karaosmanoğlu, 26 Aralık 2008 tarihinde göreve iade edilmişti. Karaosmanoğlu, 5 yıl süren yargılanmanın ardından 13 Mart 2012 tarihinde suçlamalardan aklanıp beraat etmişti. 

2. EMSAL BODRUM’DAN

Daha önce tutuklanarak görevden uzaklaştırılan ve tahliyesinin ardından belediye başkanlığı görevine iade edilen bir diğer isim ise Mehmet Kocadon olmuştu.

Kocadon, 2012 yılı Haziran ayının başında “rüşvet, irtikap ve yasaları aykırı ruhsat verilmesi” suçları kapsamında yapılan operasyon ile gözaltına alınmış ve sonra sevk edildiği mahkemece tutuklanmıştı. Yaklaşık 100 gün cezaevinde kaldıktan sonra 7 Eylül 2012 tarihinde hakim karşısına çıkan Kocadon, tahliye edilmişti.

Bunun üzerine Kocadon'un belediye başkanlığı görevine iadesinin talep etmiş ve 24 ekim 2012 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından göreve iade edilmişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası