Ege Postası
Geri

Gül Monşer dedi, Erdoğan 'Fidan'

Erdoğan ve Gül arasındaki Mısır zirvesinin iptal edilmesinin perde arkası aralanıyor.
Gül Monşer dedi, Erdoğan 'Fidan'
Haberler / Güncel
27 Ağustos 2013 Salı 08:57
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ANKARA- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta sonu yapacakları Mısır zirvesinin iptal edilmesinin perde arkası aralanıyor. Edinilen bilgilere göre devletin zirvesinde yapılacak Mısır zirvesinin iptalinin arkasında iki liderin itibar ettiği bilgi kaynakları arasındaki farktan kaynaklanıyor. Ankara'da her iki lidere de yakın kaynaklar Başbakan Erdoğan'ın Mısır konusunda her türlü bilgiyi tereddütsüz olarak alarak itibar ettiği ve 'karakutum' dediği Hakan Fidan. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Mısır konusundaki bilgi kaynağı ise bir süre bakanlığını yaptığı Dışişleri personeli.
Devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mürsi'nin serbest bırakılmasını talep eden Müslüman Kardeşler örgütü taraftarlarının nöbet tuttuğu Edeviye ve Nahda medyanına giren ordunun sert müdahalesi ve çıkan olaylarda aralarnıda Müslüman Kardeşler örgütünün önde gelen isimlerinden Muhammed Baltacı'nın kızı Esma'nın da bulunduğu resmi rakamlara göre yaklaşık 650 hayatını kaybetmişti. Bu olaylara sesini çıkarmayan batı dünyasına sert tepki gösteren Başbakan Erdoğan 'Bir Musa çıkar hesabını sorar' demişti. Bu gelişmeler üzerine Mısır sert bir açıklama yaparak iç işlerine müdahale edilmesine tepki göstermiş, Büyükelçisini geri çekmişti. Türkiye de buna karşılık Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'yı Türkiye'ye geri çağırdı.
ÇAMLICA'DAKİ EVİNDE BRİFİNG
İptal edilen Mısır zirvesinden önceBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kısıklı'daki evinde Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan'la görüştü. Kaçta başladığı ve ne kadar sürdüğü öğrenilemeyen sürpriz görüşme, Başbakanın çıkışını bekleyen habercilerin Hakan Fidan'ın konvoyunu görüntülemesiyle ortaya çıktı.
Hakan Fidan'ın Başbakanın evinden ayrılmasının ardından Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüşmek için Tarabya Köşküne gitmek için evinden çıkması beklendi. Ancak Erdoğan görüşme saati geçtiği halde evden çıkmadı.Bir süre sonra Başbakanlık kaynakları görüşmenin perşembe gününe ertelendiğini duyurdu. Bu ertelenmenin nedeni ise siyasi kulislerde farklı şekilde yorumlandı.
GÜL'ÜN TERCİHİ GECİKİNCE
Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan'ın Mısır söylemleri çelişiyor. Gazeteport'un görüştüğü bilgi kaynaklarına göre bunun nedeni ise Cumhurbaşkanı Gül'ün bilgi kaynağındaeki farktan kaynaklanıyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün uluslararası konularda bilgi kaynağı Dışişleri Bakanlığı personeli. Mısır konusundaki bilgi kaynağı ise Mısır Büyükelçisi. Cumhurbaşkanı Gül'ün bu tercihinin nedeni ise bir süre Dışişleri Bakanlığı yapmış olması.Gül'ün uluslararası konularda zaman zaman Başbakan Erdoğan ile ayrılığa düşmesinin nedeni de bu tercih. Erdoğan'ın Mısır konusundaki tercihi 'karakutum' dediği bilgi kaynağı MİT Müsteşarı Hakan Fidan.
Cumhurbaşkanı Gül, Mısır'ın Türkiye Büyükelçi'sini Cuma günü geri çağırmasına misilleme olarak Türkiye'nin Mısır Büyükelçisini geri çağırdı. Başbakan Erdoğan kritik zirve öncesi MİT Müsteşarı Hakan Fİdan'ı çağırarak Mısır konusunda son bilgileri aldı. 
Ancak Cumhurbaşkanı Gül'ün zirve öncesi görüşmek istediği Mısır Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı ile görüşmesini yapamadı. Bu yüzden Cumhurbaşkanı Gül ile Erdoğan'ın 18 Ağustos pazar günü Tarabya Cumhurbaşkanlığı köşkünde yapmak istedikleri Mısır zirvesi yapılamadı. Gül ile Botsalı arasındaki Mısır görüşmesi 19 Ağustos Pazartesi günü yapılabildi. (Gazeteport)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası