Ege Postası
Geri

Gül'den İlker Başbuğ yorumu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tutuklu generaller hakkında konuştu.
Gül'den İlker Başbuğ yorumu
Haberler / Güncel
28 Şubat 2013 Perşembe 10:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ANKARA- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CNN TÜRK'te Taha Akyol'un sunduğu 'Eğrisi Doğrusu Özel' programına katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 ÜZÜNTÜ YAŞADIM

 Cumhurbaşkanı Gül, uzun tutukluluk sürelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İlker Başbuğ'un tutukluluğunun kendileri için üzüntü taşıdığını, ancak kararı mahkemelerin verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Devlet başkanı olarak anayasamıza göre yargı konularında telkinde bulunmak, yönlendirmede bulunmak olamaz. Buna öncelikle riayet etmesi gereken Cumhurbaşkanıdır. Ancak görüşler olabilir, benim ifadelerim de bu çerçevede değerlendirilmesini dilerim" dedi.

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sözlerini şöyle sürdürdü: "3 yıl içinde önemli platformlarda bu konuyu dile getirdim. TBMM Genel Kurulu'nda tüm milletvekilleri ve liderlerin önünde ya da yargı ile ilgili önemli toplantılarda bu görüşleri dile getirdim. Yeni düzenlemelerle yargıdaki sıkıntılar azalıyor olsa da bazı davalarda sıkıntılar devam ediyor. Tutukluluk yargıda son çare, bunun için de kaçma veya delillerin yok edilmesi konusunda dikkat edilecek konuların başındadır. Hakimlerin önündeki dosyalarda neler olduğunu bilemeyiz. Ben usul konusunda daha titiz davranmanın gerekliliğine inanıyorum. Bu davaların daha kısa süre içinde bitirilmesin gerektiğine inanıyorum. Bazı subayların yaşları ortada. Bu süreçte bunların da dikkate alınmasını salık veriyorum."

 TUTUKLU GENERALLERİN DURUMU

 Tutuklu Generallerin durumları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, "Genelkurmay Türkiye'nin güvenliği için büyük çaba gösteriyor. Ancak savcıların tüm iddiaları kendilerinin ürettiği söylenemez. Geçmişte bunların yaşandığı herkes tarafından biliniyor" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Önemli bir görevdeki komutan yurt dışı görevi yürütüyor. Yurt dışından gitmek sıkıntı yaratıyor. Bu sıkıntının daha çok Deniz Kuvvetleri'nde var gibi görünüyor. Katalog suçlar var. Seçilmiş hükümeti düşürme, çalışmalarına mani olma noktasından baktığınızda hakimleri ve savcıları da suçlayamayız. Terör örgütü mensubu olmasa dahi terör örgütü üyesi gibi bir kanun yapılıp da bu yargıya veriliyorsa bundan dolayı ceza veriliyorsa bunun için hakim ve savcıyı suçlayamayız. Bunun için öncelikle yasaların yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Bu konuda da yargıda yeni düzenlemeler var."

 Cumhurbaşkanı Gül, MİT ile arasındaki ilişkiler konusunda, belirli günlerde hükümet, Genelkurmay ve MİT Müsteşarı ile görüştüğünü kendine gerekli bilgiler verildiğini belirtti. Yeni yargı paketi çalışmaları sırasında tutuklu bulunan milletvekillerinin de tahliyesinin gündeme gelebileceği düşüncesinde olduğunu yaşı belirli seviyede olanların, kaçma veya delilleri yok etme ihtimalinin değerlendirilmesi gerektiğini, ancak tüm bunların zihniyet meselesine takıldığını belirterek kanunlarla bu olayları değerlendirildiğinde her şeyin sınırlandırıldığını, tolerans ve elastikiyetin ortadan kalktığını söyledi.

 İNSANLAR DÜŞÜNDÜĞÜNÜ YAZMIYORSA O ONLARIN SORUNUDUR

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, basın özgürlüğü konusunda değinerek, gazetecilik kimliği ile önemli noktalara gelmiş kişilerin tutuklanmış olmasının Türkiye'nin imajını zedelediğini söyledi.

 Cumhurbaşkanı Gül, bu kişilerin tutuklanmasından önce de tutuklu gazeteciler bulunduğunu, ancak o kişilerin gazetecilikten ziyade başka işler yaptığını herkesin bildiğini belirtti.

 Türkiye üzerine gazetecilerle ilgili suçlamalardan sonra gerçek gazeteci olmayanların da tutuklu gazeteciler şemsiyesi altına sokulduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Bir Cumhurbaşkanı bana 'Osmanlılardan sonra bir Türk'ün bayrağı bu kadar şahlanmamıştı' dedi. Bu söz beni çok gururlandırdı. Buna gölge düşmemesi lazım. Benim dikkat çektiğim konu da bu. Türkiye'nin sadece ekonomisi değil, yumuşak güç tabir edilen tavrına da gölge düşmemesi gerekiyor. İnsanlar da düşündüğünü yazması gerekir. Eğer insanlar düşündüğünü yazmıyorsa o onların sorunudur. Farklı düşünenler de olacaktır" dedi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası