Ege Postası
Geri

Gül: misafir değil ev sahibiyim

İzmir Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen Konuşan Kitap Şenliği’ne katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, Türkiye’de kitap okuma alışkanlığının istenilen düzeyde olmadığını ancak kaydedilen ilerlemelerden ümitli olduğunu söyledi.
Gül: misafir değil ev sahibiyim
Haberler / İzmir
12 Ekim 2012 Cuma 12:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR -'Türkiye okuyor kampanyası'na paralel olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayelerinde yürütülen Konuşan Kitap Şenliği’nin 5'incisi İzmir Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi'nde yapılıyor. İstanbul, Şanlıurfa, Kayseri ve Ordu'nun ardından İzmir'de gerçekleştirilen şenliğe Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, eşi Berrin Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Türkegül Kocaoğlu ve çok sayıda İzmirli katıldı.

Şenliğin açılışında konuşan İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, bilginin dünya üzerindeki uygarlıkların binlerce yıldır yarattığı kültür ve medeniyetin temelini oluşturduğunu dile getirdi. Bilginin önemini farkeden ülkelerin büyük bir hızla ilerleme kaydettiğini anlatan Vali Kıraç, “Çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmanın tek yolu insanları bilim araştırmaya yönlendirmektir. Bu bakımdan ülke olarak bilgiyi araştıran, araştırdığını başkalarıyla paylaşabilen bireylere ihtiyaç vardır. Bilgi kitap gibi kaynaklardan sağlanır, kitaplar bilginin kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlamaktadır. Maalesef bugünkü verilere baktığımızda kitap okuma alışkanlığımız okunan kitap sayısına baktığımızda halen çok mesafe almamız gerektiğini görüyoruz. Bu tür etkinlikler sayesinde biz de medeni dünyada olduğu gibi kişi başına okunan kitap sayısını arttırmaya çalışacağız. Millet olarak bu konuyu ciddi olarak ele alıp değerlendiriyoruz. Bugünkü etkinlik alınması gereken mesafelerin hangi boyutta olduğunu açık bir şekilde gösterecektir” dedi.

İzmir'in EXPO 2020 adaylık sürecinden de söz eden Vali Kıraç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'e EXPO'nun İzmir'de yapılması konusunda verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. EXPO 2020 için lobicilik faaliyetlerinin sürdüğünü belirten Vali Kıraç, "Adaylıkla ilgili çalışmalarımız devletin, İzmir'in ve Ege Bölgesi'nin önemli projesi olarak ciddiyetle sürmektedir. Adaylık teknik altyapısı oluşturuldu ve çalışıyor. Lobicilik faaliyetleri sürüyor. Lobicilik sürecinin zorlu geçeceğini ve güçlü rakiplerle mücadele ettiğimizi söylemek istiyorum. 13 Kasım 2013'te yapılacak son oylamada 161 BIE delegesinin oyları ile beş ayrı şehir ile yarışacağız. Bu yarışta ipi göğüslemek için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

KİTABIN KOKUSU BAŞKA

Halid Ziya Uşaklıgil'in İzmir Hikayeleri adlı kitabından bir bölüm okuyan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ise, İzmir'in tarihin her çağında Homeros'tan Victor Hugo'ya, Thomas Tranströmer'den Yorgo Seferis'e kadar pek çok şair ve yazara ilham kaynağı olduğunu söyledi. Gül, İzmir'de kendini misafir değil, ev sahibi gibi hissetiğini de sözlerine ekledi.

Proje ile gençleri okumaya olan ilgilisi arttırmayı amaçladıklarını, projenin başından bu güne kadar iyi yol katedildiğini, toplu okuma etkinlikleriyle okul önceki kurumlara ve evlere girdiklerini belirten Hayrünnisa Gül şunları söyledi:

“Toplumu oluşturan bireylerin eğitim düzeyi, kültürel zenginliği, kitapla, edebiyatla, sanatla ilişkisi o ülkenin medeniyet mirasının temelidir. Bilginin en büyük güç olduğu günümüz dünyasında okuyan, üreten sürekli kendini geliştiren nesillere her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız var. Ülkelerin gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden biri kitap okuma oranıdır ve ülkemizde istenilen seviyede değil. Bu gerçekten hareketle insanımızın kitapla olan ilişkisini güçlendirmek, özellikle de gençlerimize okuma alışkanlığını kazandırmak amacıyla biz de 4 yıl önce Türkiye Okuyor Kampanyası'nı ve Konuşan Kitap Şenliği'ni başlattık. Gençlerimizin hayran olduğu, örnek aldıkları yazar sanatçı ve sporcularla kitap gündemiyle buluşturmanın onları okumaya özendirmek adına etkili bir yöntem olduğunu düşündük. Yolumuza Şanlıurfa, Kayseri ve Ordu ile devam ettik, güzel neticeler aldık. Bize gelen mektuplar bunun en güzel kanıtıdır.”

 Hayrünnisa Gül, Türkiye'deki okuma alışkanlığının umut verdiğini dile getirerek, “Türkiye son yıllarda her konuda hızla gelişiyor. Buna kültür dünyamızda dahildir. Ülkemizde 2000'li yıllarda basılan kitap sayısı 10 bin civarındayken bu rakam geçtiğimiz yıl 40 bine ulaştı. Bunun 4'te birinin çeviri olması ülkemizin modern dünyayı ne kadar yakından takip ettiğini gösteriyor. Elbetteki istenilen hedeflenen noktadan henüz uzağız ama kaydedilen ilerlemeleri bizi ümitlendiriyor” diye konuştu.

Gül, teknolojinin kitap okuma alışkanlıklarını değiştirdiğini belirterek, “Çağımız teknoloji çağıdır. Bunu görmezden gelmek zamanın ruhuna aykırıdır. Elektronik kitaplar şu an dünyada ve ülkemizde çok popüler. İnternet üzerinden satın alınan kitapları bilgisayarlara, telefonlara ve tabletlere indiriyoruz. Kitabın tadını vermese de bazı durumalrda büyük kolaylıklar sağlıyor. Günün büyük bir bölümünde bilgisayar başında olan gençlerimizine bu teknoloji okuma alışkanlığı kazandırmakta ve iyi bir yöntem olmaktadır. Ben de seyahatlerimde e-kitap okuyorum. Ama kitabın kokusu bir başka” dedi.(DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası