Gülen'e ABD'de de 'kumpas' davası açıldı
ABD'de "Türk hükümetini temsil ettiği" belirtilen Robert Amsterdam ile Patrick Egan isimli avukatlar, Pennsylvania'daki bir bölge mahkemesinde Fethullah Gülen aleyhine dava dilekçesi sundu. Avukatlar, "Gülen ve yardımcılarının" 3 Türk vatandaşına komplo kurduğunu öne sürüyor.
ABD'nin Pennsylvania eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen hakkında insan hakları suçlamasıyla dava açıldı. Associated Press ajansının haberine göre "Türk hükümetini temsil eden avukat Robert Amsterdam" dava dilekçesini Pennsylvania’da bir bölge mahkemesine sundu.
Amerika’da daimi ikamet hakkı (yeşil kart) bulunan Fethullah Gülen, dava dilekçesine göre Pennsylvania’daki konutundan Türkiye’de, cemaatine bağlı emniyet ve yargı üyelerini kullanarak, üç kişi aleyhinde sahte delil sunmak ve bu kişilerin haksız yere hapsedilmesine yol açmakla suçlanıyor.
Amsterdam&Partners LLP şirketinin yöneticisi Robert Amsterdam ile Fox Rothschild LLP şirketinden avukat Patrick Egan, Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek davanın ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Egan davacı adlarını Bünyamin Ateş, Turgut Yıldırım ve Murat Öztürk olarak verdi ve bu kişilerin"Gülen’in öğretilerine karşı çıkan bir dini grubun üyeleri" olduğunu söyledi.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Mehmet Doğan adlı bir kişinin öğretilerini benimseyen bu üç davacının ve birçok kişinin 'Paralel Yapı' olarak nitelenen grubun zulmüne uğradığını öne süren Egan, şunları söyledi:
"Açtığımız davada Doğan'ın takipçilerine komplo kurulduğunu, haksız yere suçlandıklarını ve hapse gönderildiklerini, Gülen'in ve onun yardımcılarının direktifiyle bu hareketin mensuplarının yerleştirdiği sahte kanıtlarla suçlandıklarını, bu durumun ABD'nin yabancılarla ilgili haksız fiil yasasının ihlali olduğunu belirtiyoruz."
Egan, bu yasanın Amerika’da yaşayan kişilerin eylemlerinin başka ülkelerdeki kişilere yönelik insan hakları ihlallerini de kapsadığına dikkati çekti: "Yaptığımız şikayet, uygun olmayan kanıtlarla, komplo ile yerleştirilmiş kanıtlarla davacıların hapsedildiği, bu kişilerin özgürlüklerinin 20 ay boyunca ellerinden alındığı yönündedir. Bu tamamen dini inançları nedeniyle ortaya çıkmış bir hak mahrumiyetidir ve ABD'deki yabancılarla ilgili haksız fiil yasasının ihlalidir"dedi.
Associated Press’e konuşan avukat Robert Amsterdam, Gülen Cemaati’ne yönelik Amerikan mahkemelerinde yeni davalar açılacağının da işaretini verdi.
ABD'de Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen Alliance for Shared Values / Ortak Değerler İttifakı (AFSV) adlı sivil toplum kuruluşu ise bir açıklama yayınlayarak, açılan davayı, “demokrasi, hayırseverlik ve inançlar arası diyalogu teşvik eden ılımlı İslami bir hareketi karalama girişimi” olarak niteledi. Kuruluş, soruşturmayı da “saçma ve tuhaf” diye tanımladı.