Ege Postası
Geri

Günay'ın ismi neresi için geçiyor'

Kabine değişikliği sınırlı oldu. Yerel seçim öncesi 2. değişiklik de gelebilir. Ertuğrul Günay’ın alınmasını ‘’İzmir Büyükşehir adaylığına hazırlanacak’’ biçiminde yorumlayanlar da var.
Günay'ın ismi neresi için geçiyor'
Haberler / Politika
25 Ocak 2013 Cuma 10:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ANKARA - Başbakan Erdoğan, beklenen kabine değişikliğini yaptı ve değişikliği sınırlı tuttu. Erdoğan’ın bu tavrı, yakında ve özellikle 2014 yerel seçimleri öncesi ikinci bir değişiklik olabileceği biçiminde de yorumlandı.

Değişiklik ile 4 bakan koltuklarını bırakırken, Ertuğrul Günay’ın kabine dışı kalması, Binali Yıldırım’ın ise bakanlık görevini sürdürmesi, ‘’AKP’nin İzmir Büyükşehir adayı Günay olabilir’’ yorumlarına da yol açtı. Günay’ın belediye seçimine hazırlanması için kabine dışına alındığını savunanlar da bulunuyor. Ancak İzmir için Binali Yıldırım daha güçlü aday olarak görülüyor. Ankara kulislerinde mini kabine değişikliği şöyle değerlendirildi:

İÇİŞLERİ: İdris Naim Şahin kabinenin en çok eleştirilen bakanları arasındaydı. ‘’Seni çok seviyorum’’ diyen vatandaşa ‘’Nereden bileyim takla at’’ diyen kayakçılara, yokuş yukarı kayıp kayamadıklarını soran Şahin’in, Güneydoğu sorunu konusundaki yaklaşımı da bazı çevrelerce sert bulunuyordu. Şahin’in değişmesi en çok BDP’lileri sevindirdi. Ancak yerine gelen isim Muammer Güler de İstanbul Valisi olduğu dönemde çok eleştirilmişti. Her eyleme gazlı müdahaleden dolayı dönemin Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile birklikre ‘’Gazcı Kardeşler’’ olarak anılmışlardı. Mardin’li olması Güneydoğu’ya bir mesaj olarak yorumlanıyor. Güler ile birlikte AK Parti hükümetleri döneminde İçişleri Bakanı 5. kez değişmiş oldu. Bu görevde daha önce Abdülkadir Aksu, Osman Güneş (Bağımsız- halen bakan yardımcısı)  Beşir Atalay ve İdris Naim Şahin bulundu.

KÜLTÜR TURİZM: AK Parti hükümetleri döneminde en sık değiştirilen bakanlıklardan biri oldu. Güldal Akşit, Erkan Mumcu, Hüseyin Çelik ve Atilla Koç bakanlık yaptı. Bu koltuğun son ismi olan ve CHP kökenli Ertuğrul Günay’ın kabine dışı kalması ise sürpriz olmadı. Günay, Türkan Saylan’ın evinin aranmasına karşı çıktı. Ölümü sonrası, ‘’Hizmetleri için ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum” dedi. Muhsin Yazıcıoğlu’nun, İstiklal marşının yazıldığı Tacettin dergahına gömülmesine karşı çıktı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nu eleştirdi. Mehmet Ali Ağca’nın TRT’ye çıkarılmasına sert tepki gösterdi. Başbakan’ın ‘’Ucube’’ sözünü Kars’daki heykel için değil, etrafındaki gecekondular için söylediği yorumunu yaptı. Bülent Arınç’ın ‘ Allah bizi onun yerine koymasın” sözleri de Günay’ın değişeceğinin sinyaliydi. Ancak Günay’ın İzmir Büyükşehir belediye başkan adaylığına hazırlanması için görevden alındığını savunanlar da bulunuyor. Yerine gelen Adana milletvekili ve AKP Genel Başkan yardımcısı Ömer Çelik ise üç dönemdir milletvekili ve Başbakanın en güvendiği isimler arasında.

 MİLLİ EĞİTİM:  Başbakan, daha önce Çalışma Bakanlığı da yapan Ömer Dinçer'in performarsından memnun değildi. Parti içinde de 4+4+4 yasasının çıkarılması sürecini iyi yönetemediği eleştirileri yapıldı. Atama bekleyen öğretmenler için ‘’Cami önünde yem bekleyen güvercin gibiler’’ dediği iddiası tartışma yarattı. Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Nabi Avcı’nın ise 4+4++ için verdiği mücadele, AK partililerin taktirini, muhalefetin ise sert eleştirilerini aldı. Erdoğan'ın "Nabi Hoca" dediği Avcı, Başbakanlık Başdanışmanlığı da yaptı.  Avcı yumuşak ve parti içinde saygın bir isim olarak biliniyor. AK Parti hükümetleri döneminde Milli Eğitim Bakanları da çok sık değişti. Erkan Mumcu, Hüseyin Çelik ve Nimet Çubukçu da bu görevde bulunmuştu.

 SAĞLIK: Sağlık Bakanlığı'na ise Recep Akdağ'ın yerine  Edirne milletvekili Mehmet Müezzinoğlu getirildi. Böylelikle 10 yıldır bu koltukta oturan Akdağ değişti. Başbakanın son dönemde kürtaj, üç çocuk, sezeryan gibi konularda insiyatifi ele alması Sağlık Bakanına yönelik mesajlar olarak değerlendirildi.  Erdoğan'ın İmam Hatip Lisesi'nden sınıf arkadaşı olan Müezzinoğlu, 1982 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdi. Batı Trakya Türkü olan Müezzinoğlu 1983’de Türkiye’ye kaçıp iltica etmişti.  Siyasete 1992 yılında RP'de başlayan Müezzinoğlu, daha sonra AK Parti'ye girerek, 2002/2007 arasında İstanbul İl Başkanlığı da yaptı.

(Gazeteport)


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası