“Günde 3,5 saat televizyon izlenen bir ortamda aileden bahsedilemez”
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) 'Televizyon İzleme Eğilimleri-3 Araştırması'na göre Türkiye’de hafta içinde ortalama 3,5 saat televizyon izleniyor. 2011 yılında Türkiye’de hafta içi günlük televizyon izleme oranının 4 saat...
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) 'Televizyon İzleme Eğilimleri-3 Araştırması'na göre Türkiye’de hafta içinde ortalama 3,5 saat televizyon izleniyor. 2011 yılında Türkiye’de hafta içi günlük televizyon izleme oranının 4 saat olduğunu belirten Medya İzleyicileri Hareketi Derneği Başkanı Dr. Hüseyin Pala, “2012 verilerinde bu rakamın 3,5 saate inme eğiliminde olduğu açıklandı. Aile bir iletişim ortamı. Anne baba ve çocuk oturup günde 3,5 saat televizyon izliyorsa orada bir aileden bahsedilemez.” dedi.
Hacettepe Üniversitesi 1.Ulusal Sosyal Hizmet Öğrenci Kurultayı Rixos Otel’de başladı. Kurultay kapsamında oturum başkanlığını Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Uğur Özdemir’in yaptığı ‘Medya ve Sosyal Hizmet’ başlıklı oturum gerçekleştirildi. Oturumda Tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez, Medya İzleyicileri Hareketi Derneği Başkanı Dr. Hüseyin Pala, Habertürk Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdal Şen ve Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Etkileşim Topluluğu Başkanı İhsan Esen sunum yaptı.
"SANAT VE SANATÇININ TOPLUMU TERBİYE ETME GÖREVİ YOKTUR"
Sanatın ve sanatçıların toplumları terbiye etme gibi bir görevi bulunmadığını belirten tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez, şunları söyledi: “Bizim böyle bir görevimiz yoktur. Bizi fazla toplum içinde tutarsanız o toplumu bozarız biz. Bizi alabildiğine dışarı atmanız lazım. Biz sizin dışınızda olmamız lazım. Biraz sizden nefesimiz daha uzun soluklu olup önde gitmemiz lazım ki sizin geçeceğiniz o güzergahlara bizler aynalar koyalım. Siz o aynalara bakınız ve değerli hocalarımız ve bürokratlarımız teşhis ve tedavi noktalarında gerekenleri yapsınlar ve sağlıklı bir toplum ortaya çıksın.”
RTÜK 19. kuruluş resepsiyonunda 2012 yılı televizyon izleme oranlarının açıklandığını ve hafta içi evlerde 3,5 saat televizyon izlendiği sonucunun ortaya çıktığını belirten Medya İzleyicileri Hareketi Derneği Başkanı Dr. Hüseyin Pala, “2011 yılında ise bu rakam 4 saatti. Büyük şehirlerde örneğin İstanbul’da gidip gelmeye insanlar ortalama 3 saat ayırıyor. Buna 3,5 saat televizyon izlemeyi ekleyin. 6,5 saat ediyor. Asgari ihtiyaçlarınız için ayırdığınız vakit 1 saattir. Bunları da ekleyince 7,5 saat ediyor. Aile bir iletişim ortamı. O zaman aileniz yoktur sizin. 8 saat çalışacaksınız, 8 saat uyuyacaksınız. Anne baba ve çocuk oturup 3,5 saatte televizyon seyrediyorsanız ortada aileden bahsedemezsiniz.” şeklinde konuştu.
Televizyon karşısında harcanan 3,5 saatin aile için sohbete ve çocuklarla vakit geçirmeye ayrılmasının daha faydalı olacağını belirten Pala, “Çocuklarımızı okumaya yönlendirsek, onlarla hikaye okusak herhalde ailemiz birçok problemlerini çözmüş olur. Evlenen 4 çiften biri boşanıyor. Eğer 3,5 saati biz aile içi iletişime ayırsaydık bu kadar boşanma olmazdı. Boşanma sayılarını azaltırdık.” diye konuştu.
GAZETECİLİK İNSANLARA FAYDA AMACIYLA YAPILMALI
Gazeteciliğin ve medya sektöründe gerçekleştirilen işlerin insanlara fayda amacıyla yapılması gerektiğini belirten Habertürk Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdal Şen, “Gazetecilik bu bilinçle yapılırsa milyonlara, ülkenize tüm ülkelere ve tüm insanlığa fayda sağlayabileceğiniz, pozitifi gösterebileceğiniz, negatifi doğru bir üslupla deşifre edebileceğiniz, tedavi yöntemlerini intikal ettirebileceğiniz çok önemli bir iletişim aracı. Yeter ki siz bu yönünü kullanın medyanın.” dedi.