İZMİR - Zeytinin altın değerinde bir ürün olduğunu söyleyen Gürkan "Güzelbahçe'deki zeytin ve zeytin yağı üreticiliği 2500 yıllık bir tarihe sahiptir. Güzelbahçe'nin eski ismi Klizman'ın 12 İon kentinden biri olan Klazomenai'den geldiği söylenmektedir. Klazomenai kenti zeytinyağı ticaretinde isim yapmıştır. Kalıntıları arasında yer alan ve M.Ö. 6. yüzyıla tarihlenen zeytinyağı işliği, tanımlanabilen en eski zeytinyağı üretim tesisidir ve bu tesiste 2004-2005 yılında Ege Üniversitesi koordinasyonunda restorasyon ve yeniden inşa çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Sitte aynı tarihlerden kalma ve zeytinyağı işliği ile bağlantılı bir demirci işliği de bulunmuştur".
Güzelbahçe'den Osmanlı sultanlarının saraylarına deniz yoluyla sofralık zeytin ve zeytinyağı gönderilmiş olduğunu da belirten Gürkan "Zeytincilik, Cumhuriyet sonrası ülkemizde tarımının en önemli faaliyet alanlarından biri olmuştur. Atatürk’ün 1929 yılında Yalova bölgesine yaptığı bir gezide zeytinciliğe gereken önemin verilmesine yönelik direktifleri ile ülkemizde zeytincilik seferberliği başlatılmış ve zeytincilik konusunda araştırmalar yapmak üzere, 1937 yılında Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü kurulmuştur. 1980’li yıllar ve sonrasında zeytinciliği koruma kanununa rağmen zeytinlikler sökülerek, kıyı turizmi uğruna feda edilerek başka tarımsal faaliyet alanları zeytinciliğin yerini almıştır. Oysa aynı yıllarda geleneksel zeytin yetiştiriciliğinin ekonomik olmadığını farkına varan İtalya ve İspanya modern zeytinciliğe yönelmişlerdir" dedi.
Güzelbahçe Belediye Başkanı olduğu taktirde zeytin ve zeytin yağı üretimini destekleyeceklerini bildiren Gürkan "Bu geleneksel zeytin üreticiliğini ayakta tutmak için ellerinden gelen herşeyi yapacaklarını, sofralık zeytin ve zeytinyağı üretiminde nitelik ve nicelik açısından gelişme için zeytin kooperatifi projesini destekleyeceklerini söyledi. Gürkan "zeytin hasatı, sofralık ve yağlık zeytinlerin işlenmesi, paketlenmesi, stoklanıp saklanması ve iç ve dış piyasadaki tüketiciyle buluşabilmesi için kooperatifleşme ideal bir çözüm. Bu kooperatifleşme süreciyle, Güzelbahçe'li üreticilerin zeytinleri artık tarlada kalmayacak. İşlenip paketlenecek, markalaşacak, değerini bulacak. Güzelbahçe'deki Bölgesel kalkınma adına en önemli hamleyi, zeytin kooperatifiyle yapacağız" dedi.