Güven 8 hasta sınırını sordu
CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Özel Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezlerinde çalışan hekimlere günde 8 “A grubu” felçli hasta bakma sınırı getirilmesine ilişkin sorularını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e yöneltti. Güven, uygulama ile zaten 6 ay bekletilen hastaların bekleme süresinin iki yıla çıkacağını savunarak “AKP’nin engelli dostluğu seçimden sonra bitti” dedi.
İZMİR- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından 10 Nisan 2014 tarihli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları konulu bir genelgenin yayınlandığını hatırlatan Güven, genelgede bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzman hekimi için günlük en fazla 8 saat üzerinden fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamasının kuruma fatura edileceğini, uygulamanın birden fazla kurumda çalışan hekim için de geçerli olduğunu belirtti.
8 HASTA SINIRI
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Güven, genelgenin diğer sınırlamalarını şöyle ifade etti: “Genelgede ‘birFizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzman hekimi ve bir fizyoterapist için A grubu denilen felçli, spastik hasta bakma işlemlerinden günlük en fazla 8 hastanın; A ve B grubundaki işlemlerden günlük toplam en fazla 12 hastanın; C grubundaki işlemlerden günlük en fazla 32 hastanın; C ve D grubundaki işlemlerden ise günlük toplam en fazla 64 hastanın işlemi kuruma fatura edilebilecektir’ deniliyor.”
ARTIK 2 YIL BEKLEYECEKLER
Türkiye’de her yıl yeni 125 bin nörolojik hastalıkların olduğu, bunların yarısının fizik tedaviye ihtiyaç duyduğu bilgisini veren Güven, “Ancak kamu ve özel kurumların Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon yatağı toplam sayısı 2 bin 750’dir. Hâlihazırda bile kamuda hastalar tedavi olmak için 6 ay bekletilmektedir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından 2008 yılından bu yana yeni Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi açılmasına da izin verilmediğini biliyoruz. Durum böyle iken bu tedbirlerle hükümet ‘sosyal devlet’ anlayışını hiçe sayan uygulamalara imza atıyor ve halkı mağdur ediyor. 6 ay bekleyen hastalar artık iki yıl bekleyecek” diye konuştu.
Güven’in şu sorularının yanıtlanmasını istedi:2014 yılı itibarıyla ülkemizde kamu ve Özel Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezlerinin toplam yatak sayısı nedi? Özel Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri’nde çalışan bir uzman hekim ve bir fizyoterapistin “A grubu” denen felçli, spastik hasta bakma sınırının 16’dan 8’e indirilmesinin gerekçesi nedir'Ülkemizde günde toplam kaç “A grubu” hasta tedavi edilmektedir. 2013 yılı için günlük “A grubu” hasta başvuru sayısı ortalaması kamu ve özel fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri toplamına bölündüğünde hastane başına kaç “A grubu” hasta başvurusu düşmektedi? Sınırlama sonucu “A, B, C ve D grubu” hasta başvurularında başvuru sınırını aşan hastalar ne olacaktır'2008 yılından beri ülkemizde kaç yeni “Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi” açılmıştı? Bu merkezlerden kaçı kamu kaçı özel merkezdi? Yeni yapılan kamu hastanelerinden kaçı “Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi” olarak planlanmıştı? Kamu hastaneleri bünyesinde açılacak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezlerinin toplam yatak kapasitesi nedir'Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) ihtiyacı olan engelli yurttaşların tedavilerinin yetersiz kalmakta olduğu bilinmektedir. FTR işlemlerine kısıtlama getirilmesi FTR ihtiyacı olan engelli yurttaşların tedavilerinin tamamen durdurulması demek değil midir'