Güven: Koruyucu aile konusunda uyarmıştık
CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Sivas’taki skandalla gündeme oturan koruyucu ailelerle ilgili Ocak ayında verdiği uyarıcı nitelikteki soru önergesine verilen cevapları paylaştı
İZMİR- Güven’in, koruyucu ailelere verilen çocukların sayısı, cinsiyeti, yaş ortalaması, ailelerin eğitim durumu gibi verileri sorduğu önergesine verilen cevaplarda daha çok kız çocuklarının koruyucu ailelere verildiği ortaya çıktı. Güven, “Utanç verici olaylar başımıza gelmeden de önlem alabilirdik ”dedi.
‘SORGULANMASI GEREKİRDİ’
Sivas’ta 46 yaşındaki H.S.’nin koruyucu aile olarak yanına aldığı 3 çocuktan 15 yaşındaki C.C.’yi 11 yaşındayken ilişkiye girerek hamile bıraktığı ve gizlice bebeğini aldırdığı ortaya çıkmasıyla yeniden gündeme gelen koruyucu aile sistemini sorgulayan Güven, “7 ay önce verdiğim önergede bir takım verilere ulaşmak istemiş, ençok da koruyucu aileye verilen çocukların yaş ve cinsiyetleriyle ilgili bilginin bizi bazı yorum yapacak sonuçlara ulaştıracağını düşünmüştüm. Sivas’taki utanç verici olayla bu verilerden yola çıkılarak alınacak önlemlerin önemi bugün daha iyi anlaşılıyor. Yaşça büyük çocuklarımız özellikle de kız çocuklarımız konusunda çok daha duyarlı davranılmadığı, ailelerin yeterince denetlenmedikleri ne yazık ki bu üzücü olayla ortaya çıkmıştır” diye konuştu.
‘ERGİNLER DE KORUYUCU AİLEDE’
Ocak ayında verdiği ve Temmuz’da cevap verilen soru önergesine cevaben gönderilen istatistiklerde koruyucu ailelere verilenlerin daha çok kız olduğunun anlaşıldığına vurgu yapan Güven, “Koruyucu aile yanında bulunan 19 yaş ve üstü çocuk sayısı 98 olarak belirtilmiş.Ancak bu yaş grubunun daha küçük yaşlarda koruyucu ailelere verildiği ve onların yanında büyüdüğü belirtilmektedir.Koruyucu ailelerin sadece yüzde 15'i yüksekokul mezunu. Bin 537'si evli, 295'i tek ebeveyn. Ailelerin %24ünün gelirlerinin ise 1000 TL altında olduğu belirtilmektedir. Hükümetin yoksul ailelere bedel ödeyerek koruyucu aile olmalarını sağlaması da, daha başka sorunları da beraberinde getireceği muhakkaktır. Çocuk için koruyucu aileye ve çocuğa yapılan ödemeler, yoksul ailelerde, ailedeki diğer çocuklarla aralarında ayrışmaya yol açacaktır. Ayrıca da aileler, aylık olarak ödenen bedellerin zaman zaman aksadığını, ödemelerin yapılmadığını bu nedenle de zor durumda kaldıklarınıifade etmektedirler. Anlaşıldığı üzere koruyucu aile olmak yoksulluğu da ortadan kaldırmıyor. Yaşanan olumsuz olaylar, koruyucu ailelerin yeterli incelemeden geçirilmediğini göstermektedir. Halbuki evlat olarak çocuk sahibi olmak isteyen ailelere detaylı inceleme yapılmakta üstelik yaş sınırı gibi çeşitli kısıtlılıklar da bulunmaktadır. Hükümetin çocukları koruyamadığı, adeta koruyucu ailelere verdikleri çocukları terk ettikleri anlaşılmaktadır.Koruyucu ailelere verilen engellilerin de sayısı sorulmuştu. Cevap olarak bu grubun küçük yaşlarda Koruyucu ailelere verilen engelli sayısı ise 250 olarak belirtilmiştir. Engel türleri, kız erkek oranı, yaşgrupları cevaplandırılmamıştır.' dedi.